ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ

pasxaΗ σωστή προετοιμασία του οβελία για το ψήσιμο της Κυριακής του Πάσχα αποτελεί κλειδί για ένα σωστό πασχαλιάτικο τραπέζι και ξεκινάει από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Πλένουμε καλά το ζώο (αρνί ή κατσίκι) εσωτερικά και εξωτερικά και το αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε τη σούβλα από την ουρά και σπρώχνουμε για να βγει από το κέντρο του κεφαλιού. Φροντίζουμε η πιρούνα της σούβλας να μπει καλά στα μπούτια του ζώου. Δένουμε τα πίσω πόδια πάνω στη σούβλα με σύρμα. Για να κλείσουμε την κοιλιά μπορούμε να περάσουμε και να βιδώσουμε μεταλλικές δέστρες.

Ενας πιο παραδοσιακός τρόπος είναι να ράψουμε την κοιλιά με σακοράφα και άκαυτο σπάγκο ή με λεπτό σύρμα. Κατόπιν, τυλίγουμε το ζώο με ένα μεγάλο πανί για να μην έρθει σε επαφή με έντομα ή ξεραθεί, το στερεώνουμε όρθιο με την άκρη της σούβλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε όλη τη νύχτα να στραγγίξει.

Το σούβλισμα ξεκινάει νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, αφού για να ψηθεί ο οβελίας χρειάζεται γύρω στις 3 – 4 ώρες. Η ποσότητα του κάρβουνου που θα χρειαστούμε είναι ανάλογη με το βάρος του ζώου. Ετσι, για 12 κιλά αρνί ή κατσίκι θα χρειαστούμε 12 κιλά κάρβουνο. Απλώνουμε την μπόλια στην πλάτη του ζώου και το βάζουμε στη φωτιά. Αρχικά, το γυρίζουμε γρήγορα για να μην «αρπάξει».

Φωτιά
Αν αυτό συμβεί, αραιώνουμε τη φωτιά. Οσο «πέφτει» η φωτιά, γυρίζουμε τον οβελία πιο αργά. Προς το τέλος, χαμηλώνουμε το ύψος της σούβλας. Η φωτιά πρέπει να είναι πιο δυνατή στα πόδια και το κεφάλι, επειδή αυτά τα μέρη του ζώου ψήνονται πιο δύσκολα. Αν πέσει λίπος στα κάρβουνα και ανάψει φλόγα, μπορούμε είτε να την απομονώνουμε με μία μεταλλική τσιμπίδα, είτε να ρίξουμε αλάτι.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε με λαδολέμονο.Επίσης, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Μπορούμε να βάλουμε και μερικές σκελίδες σκόρδου σε μικρά σκισίματα, που δημιουργούμε στα μπούτια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ