ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

europe Από «κόσκινο» θα περνούν οι ισχυρισμοί των ευρωπαίων πολιτικών κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, όπως ισχυρίζεται άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com και φέρει τον τίτλο «Ιστότοπος θα ελέγχει τους ισχυρισμούς των προεκλογικών εκστρατειών για τις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρωτοβουλία FactcheckEU θα ελέγχει κοινοτικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστώνεται πόσο αληθείς είναι οι ισχυρισμοί των Ευρωπαίων πολιτικών εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το δημοσίευμα παραθέτει ως παράδειγμα τη λανθασμένη αναφορά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς στο ύψος των απωλειών της Ευρώπης από τη φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε σε συνέντευξή του στην τσεχική τηλεόραση ότι «χάνονται 2 τρισεκ. ευρώ», λόγω της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1 τρισεκ. ευρώ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πολιτικοί χρησιμοποιούν λάθος στοιχεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα.

Για το λόγο αυτό, η ιστοσελίδα FactcheckEU (https://factcheckeu.org/ ) θα ελέγχει συστηματικά παρόμοιου τύπου ανακρίβειες καλώντας τους πολιτικούς να ενημερώνονται σωστά προτού απευθυνθούν στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο συνιδρυτής του ιστότοπου Πιέτρο Κουράτολο δήλωσε στη Euractiv ότι το «αληθόμετρο» θα συγκεντρώνει τις ομιλίες και τις δηλώσεις των πολιτικών με στόχο να τους καταστήσει υπόλογους για όσα λένε. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι, όταν οι πολιτικοί μιλούν, δεν ξεστομίζουν απλά αριθμούς», σημείωσε.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο ίδιος στην Ιταλία όπου «οι πολιτικοί λένε συχνά ανοησίες. Θέλαμε να δούμε αν όσα έλεγαν οι πολιτικοί ήταν πραγματικά».

naftemporiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ