ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ Η ΜΟΣΧΑ

82 (Αντιγραφή)Τα σχέδιά της για τη μετατροπή της Κριμαίας σε ειδική οικονομική ζώνη ανακοινώνει η Μόσχα και ενώ κορυφώνεται η ένταση στις ρωσόφωνες, ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο αποφασίζει να «διευκολύνει» τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα,…

και με νέο διάταγμα προωθεί την αποκατάσταση εθνικών μειονοτήτων -ανάμεσά τους Ελληνες, Τάταροι, Αρμένιοι- που είχαν διωχθεί επί Στάλιν.

Φοροαπαλλαγές, ξένοι επενδυτές, τουρισμός και τυχερά παιχνίδια. Το τετράπτυχο περιγράφει συνοπτικά αλλά ουσιαστικά τα ρωσικά σχέδια για το μέλλον της Κριμαίας με στόχο να δοθεί ώθηση στην τοπική οικονομία ώστε να μη χρειάζεται οικονομική ενίσχυση από τη Μόσχα. Μια πρώτη ιδέα του οικονομικού οράματος έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, από τη Συμφερούπολη, όπου μαζί με επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποίησε την πρώτη υψηλόβαθμη επίσκεψη στην Κριμαία μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, φέτος η Ρωσία θα καταβάλει φέτος σχεδόν 3 δισ. δολάρια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της χερσονήσου και ελπίζει ότι μετά την προσάρτησή της και τη δημιουργία της ειδικής οικονομικής ζώνης, η περιοχή όχι μόνο δεν θα χρειάζεται οικονομική ενίσχυση αλλά θα γίνει πόλος έλξης επενδυτών, λόγω των ειδικών προνομίων και των φοροελαφρύνσεων που θα απολαμβάνει.

Οι τέσσερις άξονες

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το μέλλον της Κριμαίας κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες: τουρισμός, τυχερά παιχνίδια, μεταφορές και επενδύσεις του ρωσικού στρατού για τη δημιουργία μεγάλης βάσης. Το καζίνο στην Κριμαία εντάσσεται στα σχέδια της Μόσχας για τη διεύρυνση των ζωνών τυχερών παιχνιδιών, που από το 2009 επιτρέπονται και λειτουργούν μόνο σε τέσσερις επαρχίες (Κρασνοντά, Καλίνιγκραντ, Βλαδιβοστόκ, Αλτάι), στοχεύοντας με το ειδικό αυτό καθεστώς να ενισχύσει τα έσοδα απομακρυσμένων επαρχιών. Πάντως η τελική απόφαση για το μέγεθος και την τοποθεσία της ζώνης τυχερών παιχνιδιών ανήκει στις αρχές της Κριμαίας.

Αναλυτές που μιλούν σε ρωσικά και δυτικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η χερσόνησος θα μετατραπεί σύντομα σε νέο τουριστικό παράδεισο, τόσο για τους Ρώσους όσο και για τουρίστες από όλο τον κόσμο, εφόσον βέβαια εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται η Μόσχα ώστε να προσελκύσει ρωσικές και διεθνείς τουριστικές/ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι εάν η ειδική οικονομική ζώνη «καλύπτει» και τις θαλάσσιες μεταφορές, η Κριμαία θα αναδειχθεί σε κέντρο επιμελητειακής υποστήριξης (logistics).

Σε παράλληλες εξελίξεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού Κρατικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προχώρησα στην υπογραφή διατάγματος για την αποκατάσταση του ταταρικού, του αρμενικού πληθυσμού της Κριμαίας, των Ελλήνων και των Γερμανών, για όλους εκείνους που υπέφεραν στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν».

Χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες για τη «βοήθεια» στις εθνικές μειονότητες, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι το διάταγμα ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή μέτρων οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η ταταρική μειονότητα, περίπου 300.000 άνθρωποι, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας, έχουν αντιταχθεί στην προσάρτησή της στη Ρωσία.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ