ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ: ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ!

90Για να μη περάσουν ορισμένες επιβλαβείς χημικές ουσίες στα παιδιά τους, οι μέλλουσες  μητέρες ίσως χρειαστεί να αποφεύγουν τα ψάρια για πολλά χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη…

Περιβαλλοντικοί επιστήμονες υπολόγισαν πρόσφατα κατά πόσο μια γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση ψαριών για να μειώσει τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POP) που μπορεί να περάσουν στους απογόνους της.

Μετά από ένα χρόνο αντικατάστασης των ψαριών με λαχανικά στη διατροφή της, μια γυναίκα μειώνει μόνο κατά 9% την  προγεννητική έκθεση του παιδιού της στους POP. Μετά από ένα πέντε χρόνια αντικατάστασης των ψαριών με λαχανικά στη διατροφή της θα μπορούσε να μειώσει την προγεννητική έκθεση σε POP κατά 37%. Μια μελλοντική μητέρα θα μπορούσε να μειώσει την προγεννητική έκθεση του παιδιού της κατά 85%, αν αντικαθιστούσε το ψάρι με λαχανικά για 30 χρόνια πριν από τον τοκετό. Το περιοδικό Environmental Health Perspectives δημοσίευσε τα παραπάνω αποτελέσματα.

Στους ανθρώπους, οι POPs έχουν συνδεθεί με την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά, τις νευρολογικές, ενδοκρινολογικές και ανοσολογικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων περιορίζονται στην πρόσληψη εθυλυδραργύρου, από τις μέλλουσες μητέρες. Ο υδράργυρος που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα ενός αγέννητου μωρού, συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα, γι αυτό τόσο οι μέλλουσες όσο και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κυρίως αρπακτικών είδη ψαριών, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και το σκουμπρί. Ωστόσο, ο υδράργυρος φεύγει από το σύστημα της γυναίκας μετά από περίπου ένα χρόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POP), συμπεριλαμβανομένου του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου DDT, συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, αλλά σε αντίθεση με τον υδράργυρο , οι POP δεν φεύγουν εύκολα από τους οργανισμούς ανθρώπων ή ζώων. Οι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στο λίπος του ζώου, στη συνέχεια περνάνε σε οποιονδήποτε (άνθρωπο ή ζώο) γευματίσει με αυτό το λίπος. Οι άνθρωποι συνήθως καταλήγουν με τα βαρύτερα φορτία ρύπων .

« Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν δίνουμε συμβουλές για ψάρια. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μπορεί κάποιος να μειώσει την έκθεσή του ή και να απομακρύνει γρήγορα από τον οργανισμό του, μολυσματικούς παράγοντες, όπως ο υδράργυρος , ” είπε ο επικεφαλής συγγραφέας MatthewJ. Binnington , υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο,  ” αλλά για τους έμμονους οργανικούς ρύπους βρήκαμε ότι οι συμβουλές αυτές δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. ”

Επίσης, παρά το φόβο για το πέρασμα ρύπων (POP), τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν επίσης υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την υγεία των παιδιών.

Για να αποφύγουμε τους ρύπους , αλλά και να βοηθήσουμε την υγεία μας , θα πρέπει να τρώμε θαλασσινά που έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ρύπους , μερικά από τα οποία είναι οι γαρίδες, ο  μπακαλιάρος και τα γατόψαρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ