Το 1927 Αυστραλοί επιστήμονες ξεκίνησαν ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο του Queensland για να δουν αν τα στερεά μπορούν να ρέουν σαν τα υγρά, τοποθετώντας μια άμορφη μάζα από ένα παράγωγο πίσσας, σε ένα χωνί πάνω από ένα δοχείο.
Το Pitch Drop –όπως ονομάζεται- είναι το μακροβιότερο εργαστηριακό πείραμα στον κόσμο και αυτή την εβδομάδα είχε μια σημαντική πρόοδο. Έσταξε η ένατη σταγόνα της πίσσας μέσα στο δοχείο, μετά από περισσότερα από 13 χρόνια!
Και για πρώτη φορά μέσα στα 84 χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη το πείραμα, η πτώση της σταγόνας παρατηρήθηκε από έναν μάρτυρα. Το επίτευγμα αυτό είναι κάπως γλυκόπικρο, αφού ο επιστήμονας που επέβλεψε το πείραμα για 50 χρόνια, ο καθηγητής John Mainstone, πέθανε πέρυσι , χωρίς ποτέ να δει μια σταγόνα να πέφτει.
Ο καθηγητής Mainstone έχασε και τις τρεις σταγόνες που έπεσαν μέσα στα 50 αυτά χρόνια που επέβλεπε το πείραμα:
Το 1979 έπεσε η έκτη σταγόνα, αλλά ο καθηγητής Mainstone δεν την είδε, γιατί δεν είχε κάνει τη καθημερινή επίσκεψή του στο εργαστήριο.
Το 1988 η σταγόνα πέφτει, για έβδομη φορά, αλλά ο καθηγητής τν έχασε γιατί είχε βγει έξω για πέντε λεπτά για ένα ποτό
Το 2000 μια web κάμερα παρακολουθούσε το πείραμα, αλλά μια 20λεπτη διακοπή του ρεύματος δεν του επέτρεψε να δει το βίντεο.
Ο τωρινός επιβλέπων του πειράματος, καθηγητής Andrew White , δήλωσε ότι «κατά μέσο όρο έπεφτε μία σταγόνα κάθε οκτώ χρόνια, μεταξύ των ετών 1930 και 1998. Δύο πράγματα άλλαξαν μετά από αυτό – το 2000 ( η όγδοη ) και το 2014 (η ένατη ) σταγόνες έπεσαν μετά από 13 χρόνια η κάθε μια, και κάθε μια συγκρούστηκε με την εδώ και δεκαετίες – παλαιά σωρό από σταγόνες του δοχείου, προτού ακόμη φύγει από το χωνί”.