ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;

Γράφει η Λία Γκουντρουμπή Θώμου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη Συμπαράταξη δήμου Λαρισαίων

gkoyntroymphΤα τελευταία χρόνια όλοι υπεστήκαμε περικοπές και αρκετοί συμπολίτες μας βρέθηκαν στην ανεργία. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον τελευταίο πυλώνα διατήρησής της κοινωνικής συνοχής και το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών. Οι σύγχρονοι Δήμοι οφείλουν να ενισχύουν και να στηρίζουν τους πολίτες στα πρώτα τους βήματα και να είναι δίπλα τους μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Η ανεργία, η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμοστεί, η σχολική στέγη και η συγκοινωνία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στα οποία ο Δήμος οφείλει να εστιάσει.

Οι Δήμοι θα πρέπει να κινηθούν προς τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να βρουν πρόσφορο έδαφος για δράση. Σκοπός η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της πόλης, τον πρωτογενή τομέα, την αρχή να αναπτύξουν μελλοντικά κάτι δικό τους και πολλά άλλα.

Η πόλη μας, μια κατεξοχήν επιχειρηματική περιοχή στην οποία, ωστόσο έχουν μπει πολλά «λουκέτα». Ο Δήμος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μία πρόταση είναι η δημιουργία από το Δήμο ενός γραφείου καινοτόμων δράσεων και επιχειρηματικότητας. Κύριο μέλημά του γραφείου θα είναι η άντληση προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ. Με ειδικούς επιστήμονες που γνωρίζουν την πόλη μας και τις ανάγκες της αλλά  και σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς θα μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις κατάλληλες στρατηγικές ώστε να δίνονται οι κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές.

Στον πρωτογενή τομέα ο Δήμος μπορεί να κάνει θαύματα και να γίνει η αφετηρία για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι καλλιεργητές στα όρια της πόλης μας π.χ. στον πρώην Δήμο Κοιλάδας το έχουν αντιληφθεί και έχουν αναπτύξει νέες καλλιέργειες όπως τα γκότζι μπέρι. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του «Θες γαλα» το οποίο αγκάλιασαν οι πολίτες στην πόλη μας. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και σε άλλους τομείς όπως π.χ στην παραγωγή τυριών.

Ο Δήμος οφείλει να υποστηρίξει τέτοιες δράσεις και να τις δει ως ένα καινούργιο στόχο ανάπτυξης της περιοχής και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Δεν είναι δυνατόν να μένουν δημοτικά λιβάδια, χωράφια και βουνά μερικώς και εντελώς ανεκμετάλλευτα, ενώ τα έσοδα από αυτά θα πρέπει σαφώς να δίνονται ανταποδοτικά στις Δημοτικές Κοινότητες στις οποίες αυτά βρίσκονται. Το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για το που θα διατεθούν αυτά τα έσοδα.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι όλοι πια το έχουμε καταλάβει ότι οι μέρες που ο Δήμος τα περίμενε όλα από την κεντρική εξουσία έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις ανάπτυξης για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Ουσιαστικές, θαρραλέες πρωτοβουλίες προωθώντας υλοποιήσιμα προγράμματα για την οικονομική τους ευρωστία, αλλά ιδιαίτερα και για την ανεργία των νέων, αφού αναζητούνται τρόποι οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους.

Ιδέες υπάρχουν, προτάσεις υπάρχουν, το μόνο που μένει είναι να θέλουμε να τις κάνουμε πράξη και να βοηθήσουμε πραγματικά τους πολίτες στην περιοχή μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ