“ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ” Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Γράφει ο Γιάννης Παιδής

αποχετευσηΔεν έχουν τέλος οι περιπέτειες για το έργο της αποχέτευσης στον Αμπελώνα, αφού όλα δείχνουν το τμήμα του δικτύου μήκους άνω των 30 χιλιομέτρων που δεν πρόκειται να γίνει με την υπάρχουσα εργολαβία λόγω αστοχιών της μελέτης που οδήγησαν σε λύση της σύμβασης του αναδόχου με τη ΔΕΥΑΤ, θα καθυστερήσει αρκετά.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες το υπουργείο δεν έχει ανάψει ακόμη το “πράσινο φως” για τη δημοπράτηση του έργου γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην προκήρυξή του πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν και νέες εμπλοκές.

Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις, προσφυγές στη δικαιοσύνη από την πλευρά των ενδιαφερόμενων εργολάβων μεταθέτοντας την έναρξη του έργου για το 2015 αν αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και δεν χαρακτηριστεί έργο γέφυρα μεταξύ τρίτου και τετάρτου χρηματοδοτικού προγράμματος, οπότε η έναρξη των εργασιών θα πάνε ακόμη πιο πίσω.

Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και το κομμάτι της αρχικής εργολαβίας με τον ανάδοχο να ολοκληρώνει μέσα στο επόμενο διάστημα την συμβατική του υποχρέωση μέχρι τη λύση της σύμβασης. Οπως μαθαίνουμε η συμβατική του υποχρέωση περιλαμβάνει και την κατασκευή επιπλέον κεντρικών αγωγών από αυτούς που έγιναν σήμερα, το σκέπασμα και την αποκατάσταση των δρόμων που έχουν σκαφτεί.

Και εδώ τώρα αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα που καθιστούν το έργο “γεφύρι της Αρτας”, αφού στο κομμάτι που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα και σε αυτό που θα εκτελεστεί βάσει της συμβατικής υποχρέωσης του αναδόχου δεν προβλέπεται η κατασκευή συνδετήριων αγωγών και αναμονών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΤ να συνδεθούν με το δίκτυο.

Για να γίνουν αυτοί οι συνδετήριοι αγωγοί που είναι υποχρέωση της ΔΕΥΑΤ θα πρέπει να ξανασκαφτεί ο δρόμος να γίνουν οι συνδέσεις, να σκαφτούν τα πεζοδρόμια και να ξανασκεπαστούν – αποκατασταθούν. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με χρήματα της ΔΕΥΑΤ δηλαδή με χρήματα που θα πληρώσουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου Τυρνάβου.

Φυσικά οι συνδετήριοι αγωγοί θα μπορούσαν να είχαν γίνει ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των κεντρικών αγωγών, αλλά αυτό προϋπόθετε μια άλλη παράλληλη εργολαβία που θα πλήρωνε η ΔΕΥΑΤ και θα ήταν σαφώς φθηνότερη σε σχέση με αυτή που θα γίνει όταν θα γίνει…

Αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε λόγω ανικανότητας της δημοτικής αρχής που αποδεικνύεται ότι δεν ήθελε ένα ουσιαστικό έργο αλλά ένα πυροτέχνημα για να δικαιολογήσει την αλλοπρόσαλλη τιμολογιακή της πολιτική στη ΔΕΥΑΤ.

Και επειδή τα βάσανα της αποχέτευσης δεν σταματούν εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού σκαλώνει σε ενστάσεις που έχουν υποβάλει ενδιαφερόμενοι για τη διαδικασία και είναι άγνωστο πότε θα έχουμε αποτέλεσμα και υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού.

Κατά τα άλλα σαν καταναλωτές πληρώσαμε το ιλουστρασιόν φυλλάδιο με τη φωτογραφία του δημάρχου που μας ενημέρωνε για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης που τον έκανε περήφανο. Αραγε πόσο περήφανος αισθάνεται σήμερα και τί μπορεί να πει στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΤ που θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν τις αστοχίες του και κινδυνεύουν να έχουν ένα ακόμη ημιτελές έργο όπως αυτό του κολυμβητηρίου στον Τύρναβο;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ