Τους επόμενους 11 υποψηφίους για το Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και άτομα τα οποία έχουν προταθεί από τους φίλους του κόμματος μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας, ανακοίνωσε Το Ποτάμι.
Πρόκειται για τους:
ΧΛΟΗ ΑΝΝΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στη Γαλλία, ειδικός στην περιβαλλοντική μετανάστευση
Ασχολείται επιστημονικά με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και το επίκαιρο ζήτημα των περιβαλλοντικών μεταναστών. Συμμετέχει στη διοικητική επιτροπή του Δικτύου TERRA και είναι μέλος της οργάνωσης LISER που κινητοποιείται στο ζήτημα της περιβαλλοντικής μετανάστευσης. Έχει βραβευθεί για την έρευνα της από το Πανεπιστήμιο Paris 2 Panthéon-Assas και το Emerald Literati Awards. Είναι Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Picardie Jules Verne, στη Γαλλία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris 2 Panthéon-Assas και το European University Institute.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Πυρηνικός Φυσικός CERN
Είναι φυσικός, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (CERN) στην Ελβετία. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι διδάκτορας του πανεπιστημίου του Liverpool. Διαθέτει επίσης μεταπτυχιακά διπλώματα στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) και την πληροφορική. Ασχολείται με τη βασική έρευνα και την διαχείριση ερευνητικών διακρατικών προγραμμάτων, ενώ εργάζεται και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, απαραίτητων στην έρευνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές τους. Δίνει ξεχωριστή έμφαση στις σχέσεις έρευνας και βιομηχανίας και προωθεί ενεργά στο πεδίο του τα ελληνικά επιχειρηματικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα. Παράλληλα είναι εκπαιδευτής αυτόνομων καταδύσεων. Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΟΣΟΥΛΑΣ
Σχεδιαστής, σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης
Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και διακρίθηκε σε πολύ μικρή ηλικία ως αθλητής της κολύμβησης. Έπειτα από σοβαρό θαλάσσιο ατύχημα το 1994, υπέστη ακρωτηριασμό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Βοστώνη όπου του προστέθηκαν τεχνητά μέλη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αργότερα αποφοίτησε με έπαινο από σχολή σχεδίου. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. Προσφέρει συστηματικά εθελοντική βοήθεια σε άτομα με αναπηρία, δραστηριότητα για την οποία έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Αριστείο Θέλησης 2009 και το Leader of the Year 2002.
ΙΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΕΖΟΥ
Καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Έχει διδάξει στην Καλιφόρνια στο UCLA και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και είναι μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον και του Ινστιτούτου Κύπρου. Είναι Καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Berkeley όπου πήρε και το διδακτορικό της. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αναφέρεται κυρίως σε θέματα πολιτικής ιδεολογίας στην αυτοκρατορική και κοσμική τέχνη και ιδιαίτερα στον κόσμο της γυναίκας του Βυζαντίου. Στόχος της είναι να συνεισφέρει – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – τις γνώσεις και τη διοικητική της πείρα σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ
Συγγραφέας, κορυφαίος Έλληνας σκακιστής και μέλος της Εθνικής ομάδας
Είναι o πρώτος Έλληνας που απέκτησε τον διεθνή τίτλο του γκρανμαίτρ πρωταθλητή σκακιού. Έχει κερδίσει 9 πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα, αριθμό ρεκόρ μέχρι σήμερα και είναι συγγραφέας πολλών σκακιστικών βιβλίων παγκόσμιας απήχησης. Θεωρείται από τους αναβαθμιστές της σκακιστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας με την οποία κατέκτησε την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 και την 6η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010. Κατά τα έτη 2010 έως 2013 ήταν προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας. Έχει τρία παιδιά, και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ποίηση. Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα.
Η υποψηφιότητα του προτάθηκε από φίλους του Ποταμιού μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΕΟΜΠΙΛΛΑ
Κοινωνιολόγος, θεραπεύτρια ΚΕΘΕΑ-ΕΞΕΛΙΞΙΣ
Απόφοιτη Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού στον κοινωνικό αποκλεισμό, υπότροφος και βραβευμένη από το ΙΚΥ. Το 2014 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συμβουλευτική των εξαρτήσεων. Σήμερα εργάζεται ως κοινωνιοθεραπεύτρια-streetworker από το 2012, αρχικά για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ-ΕΞΕΛΙΞΙΣ, όπου προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη και υπηρεσίες μείωσης βλάβης σε εξαρτημένους χρήστες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι απόφοιτη του Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ) από το 2002 και έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο.
Η υποψηφιότητά της προτάθηκε από φίλους του Ποταμιού μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΜΑΛΛΙΑΣ
Πρέσβης επί τιμή, ειδικός στα Βαλκάνια
Υπηρέτησε ως διπλωμάτης, μεταξύ άλλων, σε ΟΗΕ, Κροατία, Βουλγαρία, π.Γ.Δ.Μ. και Αλβανία, θεωρούμενος αυθεντία στα Βαλκάνια. Διετέλεσε Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων και Πρέσβης στην Ουάσινγκτον (2005-2009), βραβευμένος με το βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη Γενεύη. Αντιτάχθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών, υπογράφοντας την προσφυγή των 42 φοιτητών για ελεύθερες εκλογές και εντάχθηκε στη “Δημοκρατική Άμυνα”. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, και πρόσφατα εξέδωσε βιβλίο με τίτλο Η Άλλη Κρίση: η Μαρτυρία ενός Πρέσβη. Είναι ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Δίπλωμα Διαπραγματεύσεων” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΛΑΣ
Νέος επιχειρηματίας εξαγωγικής εταιρείας τροφίμων
Είναι συνιδρυτής του Energy & Sustainability Club, του πρώτου Οργανισμού με ακαδημαϊκή έδρα στην Ελλάδα, που πραγματεύεται ζητήματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Είναι επίσης εθελοντής και υποστηρικτής του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Κατέχει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και μεταπτυχιακό MBA International από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Αποφοίτων. Μέλος μιας φιλόδοξης ομάδας που προωθεί με πρωτότυπο τρόπο τις ελληνικές παραδοσιακές πίτες υπό το όνομα “Demetra Pies” στις αγορές του εξωτερικού. Είναι 32 ετών.
Η υποψηφιότητά του προτάθηκε από φίλους του Ποταμιού μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΙΝΑΣ
Καθηγητής Γλωσσολογίας με ερευνητικό έργο στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας.
Είναι Καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτος και διδάκτορας του ΑΠΘ, έχει διδάξει ρουμανικά, βουλγαρικά και τουρκικά στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και διαθέτει πολυετή διδακτική και ακαδημαϊκή εμπειρία, μεταξύ άλλων, ως καθηγητής και διευθυντής στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Κοζάνης, Διευθυντής Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις γλώσσες των Βαλκανίων. Έχει συγγράψει 15 βιβλία και πάνω από 120 άρθρα.
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Επιχειρηματίας, ιδρυτής πρότυπης αγροτουριστικής μονάδας
Eργάστηκε ως εμποροϋπάλληλος επί σειρά ετών, όντας μαθητής νυχτερινής εμπορικής σχολής. Ως φοιτητής της ΑΣΟΕΕ συμμετείχε στους αγώνες του “114” και του “15%”, καθώς επίσης και στην ίδρυση της ΕΦΕΕ. Υπήρξε στέλεχος της σπουδαστικής οργάνωσης της προδικτατορικής ΕΔΑ, ενώ η χούντα τον φυλάκισε και στη συνέχεια τον εκτόπισε στο Λακκί της Λέρου. Στα πλαίσια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας ταξίδεψε σε Ευρώπη και Κίνα για τις ανάγκες της εταιρείας του, “Κ&Φ Παπούλιας Α.Ε.”, και στο χωριό του, Ψάρι Αρκαδίας, ίδρυσε με εθελοντική ομάδα κατοίκων την “Aρκαδιανή”, πρότυπη αγροτουριστική μονάδα, μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε εκδότης της Ελεύθερης Γνώμης.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ
Εμβιομηχανικός, ερευνήτρια κλινικής μηχανικής και βιολογικών μετρήσεων
Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής Κρήτης και συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας. Έχει ειδικευθεί στην ορθοπαιδική εμβιομηχανική και στη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών για εφαρμογή στην ιατρική πράξη. Παράλληλα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει λάβει σχετικές διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες. Έχει αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις σε συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει και σε συγγραφή βιβλίων. Έχει εργαστεί και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε συλλόγους ευπαθών ομάδων και ατόμων με αναπηρία επί σειρά ετών. Τέλος, φέρει σημαντικές διακρίσεις στον αθλητισμό ως αθλήτρια και ως διαιτητής-κριτής σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μπάντμιντον.
Η υποψηφιότητά της προτάθηκε από φίλους του Ποταμιού μέσω της διαδικτυακής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο.