ΤΟ ΖΙΖΑΝΙΟ ΟΡΟΒΑΓΧΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΚΗΣ

οροβαγχη (Αντιγραφή)Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνεται ότι ύστερα από επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Υπηρεσίας σε αγροτεμάχια φακής σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου Φαρσάλων, εντοπίστηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά

σημαντικές εκτάσεις με την παρουσία του δυσεξόντωτου ολοπαράσιτου της οροβάγχης (ή «λύκος» όπως πολλοί την αποκαλούν) που προσβάλει πολλές βιομηχανικές καλλιέργειες (καπνός, τομάτα) συμπεριλαμβανομένου και τα ψυχανθή (φακή, μπιζέλι, ρεβίθι, βίκος, κουκιά κ.α.).

Η καταπολέμηση της οροβάγχης είναι αρκετά δύσκολη και μόνο από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα για την καλλιέργεια της φακής που να την καταπολεμά αποτελεσματικά, γι’ αυτό το λόγο ο περιορισμός της οροβάγχης συνίσταται σε προληπτικά και καλλιεργητικά μέτρα. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς σχετικά με τη βιολογία της οροβάγχης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της και ειδικότερα:

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΟΥ: Η οροβάγχη στερείται χλωροφύλλης που σημαίνει ότι για να επιζήσει χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που απορροφά από το φυτό ξενιστή και επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών, ενώ η απόδοση των καλλιεργειών μπορεί να μειωθεί  έως και 80% σε αγροτεμάχια με μεγάλη πυκνότητα του ζιζανίου.

Η οροβάγχη πολλαπλασιάζεται με σπόρους οι οποίοι έχουν πολύ μικρό μέγεθος, παρουσιάζουν λήθαργο και διατηρούν την ζωτικότητα τους για πολλά έτη (περισσότερα από 10 έτη), ενώ κάθε φυτό οροβάγχης μπορεί να παράγει περισσότερους από 100.000 σπόρους, γι’ αυτό το λόγο η καταστροφή της οροβάγχης θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν αυτή σποροποιήσει και οι σπόροι της εξαπλωθούν.

Ο βιολογικός κύκλος τη οροβάγχης περιλαμβάνει τις εξής φάσεις: α) βλάστηση σπόρων, β) φάση παρασιτισμού: σύνδεση με την ρίζα του φυτού ξενιστή-σχηματισμός μυζητήρων μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η σύνδεση των ηθμαγγειωδών δεσμίδων του φυτού ξενιστή και της οροβάγχης, γ) βλαστητική φάση (ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος), δ) αναπαραγωγική φάση (άνθηση, παραγωγή σπόρων).

Η καταπολέμηση του ζιζανίου είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας:

1. της παραγωγής μεγάλου αριθμού σπόρων από τα φυτά της οροβάγχης.

2. της εύκολης διασποράς των σπόρων της οροβάγχης.

3. της ικανότητας των σπόρων της οροβάγχης να παραμένουν ζωτικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έδαφος

4. την έλλειψη αποτελεσματικής και εκλεκτικής μεθόδου καταπολέμησης. Επίσης, αρκετές μέθοδοι έχουν μεγάλο κόστος εφαρμογής.

1) ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:

• H παρεμπόδιση της μεταφοράς σπόρων οροβάγχης από προσβεβλημένους αγρούς σε μη προσβεβλημένους αγρούς.

• Επιλογή καθαρών χωραφιών, απαλλαγμένων από το παράσιτο.

• Χρησιμοποίηση πιστοποιημένου σπόρου σποράς ή φυτών από πιστοποιημένα φυτώρια, απαλλαγμένων από σπόρους οροβάγχης.

• Πολύ καλός καθαρισμός των μηχανημάτων κατεργασίας του εδάφους και των μεταφορικών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν σε προσβεβλημένους αγρούς είναι απαραίτητος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της οροβάγχης σε μη προσβεβλημένους αγρούς.

• Η συγκομιδή συνιστάται να αρχίζει από τους μη προσβεβλημένους αγρούς και να ολοκληρώνεται στους προσβεβλημένους αγρούς, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά σπόρων με τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

2) ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ – ΤΣΑΠΙΣΜΑ: Συστήνεται στις περιπτώσεις μειωμένης προσβολής, έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της οροβάγχης, μέσω της μείωσης της παραγωγής των σπόρων. Το βοτάνισμα πρέπει να πραγματοποιείται πριν την σποροποίηση της οροβάγχης.

3) ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ: Η επιλογή της κατάλληλης αμειψισποράς (τριετή ή τετραετή) μειώνει την προσβολή από την οροβάγχη, παρόλο που το κύριο χαρακτηριστικό των σπόρων της είναι η ιδιότητα του ληθάργου, με αποτέλεσμα οι σπόροι να μπορούν να επιβιώσουν για πολλά χρόνια.

4) ΗΛΙΟΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ: Η ηλιοαπολύμανση (κάλυψη του εδάφους με διαφανή πλαστικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, όμως πρακτικά λόγω μεγάλου κόστους εφαρμογής δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλες εκτάσεις.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας παρακαλεί τους παραγωγούς να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους γεωπόνους της για περαιτέρω τεχνικές οδηγίες στα τηλ: 2413 511119 και 2413 511209.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ