Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΑΓ3 (1) (Αντιγραφή)Πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία που συνδέουν την εμφάνιση καρκίνων του πεπτικού συστήματος με την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, παρουσιάστηκαν στον Τύρναβο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ιατρός  γαστρεντερολόγος Ροξάνα Αγκαρίτσι

και στην οποία συμμετείχαν ο  αν .καθηγητής χειρουργικής  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Ζαχαρούλης και η χειρουργός  Ελένη Σιώκα, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Το θέμα της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου της περιοχής και πραγματοποιήθηκε στο Εμμανουήλειο ήταν τα προβλήματα στην υγεία του πεπτικού στις αγροτικές περιοχές και οι εξελίξεις στην χειρουργική αντιμετώπισή τους.

ΑΓ (Αντιγραφή)Στην ομιλία της η κ. Αγκαριτσι παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τη συχνή εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου σε αγρότες και στις οικογένειές τους , κυρίως λόγω της πολυετούς έκθεσης σε βλαβερούς περιβαλλοντίκους παράγοντες.

Η γεωργία είναι γνωστή ως ένα επικίνδυνος τομέας εργασίας στη  διεθνή βιβλιογραφία μετά το 2007, ανέφερε η ιατρός, χρονολογία από την οποία άρχισαν να γίνονται εντατικές έρευνες σχετικά με την επίδραση των φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, νιτρικών λιπασμάτων κ.λπ. στην υγεία των αγροτών και των οικογενειών τους.

Κάθε χρόνο κυκλοφορούν πάνω από 20 καινούργια φυτοφάρμακα και αποσύρονται μόνο 5 στην δεκαετία.

ΑΓ3 (2) (Αντιγραφή)Οι ετικέτες δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν παρά μόνο τη δραστική ουσία, ενώ οι αδρανείς ουσίες προστατεύονται ως “εμπορικό μυστικό”. Η ιατρός αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες μορφές καρκίνου οι οποίες είναι πιο συχνές στον αγροτικό πληθυσμό και τόνισε τη σημασία της πρόληψης, ιδίως στο πεπτικό σύστημα, με εξετάσεις ανά πενταετία (γαστροσκοπίσεις και κολονοσκοπίσεις.

Όταν οι ασθένειες δεν προλαμβάνονται , ο καρκίνος του πεπτικού παύει να είναι ένας “φιλικός καρκίνος”, ανέφερε εν συνεχεία ο καθ. κ. Δημήτριος Ζαχαρούλης.

Ομως τα άλματα στην επιστήμη της ελάχιστης επεμβατικής minimal invasive χειρουργικής κάνουν  σήμερα τον, καταδικασμέενο πριν λίγα χρόνια ασθενή, με μεταστατικούς καρκίνους του πεπτικού,να έχει λύσεις με καλά ποσοστά επιβίωσης.

Η χειρουργός η Ελένη Σιωκα ανέπτυξε εν συνεχεία το θέμα της νοσογόνου παχυσαρκίας και αναφέρθηκε στις συχνή επίπτωσή της στην Ελλαδα και ειδικά στη Θεσσαλία.

“Στην ομάδα  μας που ασχολείται πάνω από 9 χρόνια με την χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δεν απευθύνονται οι ασθενείς για να γίνουν πιο όμορφοι! Με την  ριζική απώλεια βάρους τους διορθώνονται αυτόματα όλες οι συνοσηροτητες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αρθραλγίες, αρτηριακή πίεση, άπνοια ύπνου κλπ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Αστ. Ροντούλης ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει πλέον το γεωργικό επάγγελμα να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ