ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΣΙΛ1 (Αντιγραφή)«Δεν υπάρχει λοιπόν  αμφιβολία πως ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης για τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, όπου κρίνονται οι πολιτικές των παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, είναι αυτό της κοινωνικής πολιτικής», τόνισε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης

Ν. Τσιλιμίγκας παρουσιάζοντας τις θέσεις του συνδυασμού του για την κοινωνική πολιτική στη Θεσσαλία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του συνδυασμού του ο κ. Τσιλιμίγκας ανέφερε τα εξής:

Η αντίληψή μας και ο σχεδιασμός της παράταξής μας θέτει τον άνθρωπο και την κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της και των στόχων της για το επόμενο διάστημα.

ΤΣΙΛ2 (Αντιγραφή)Επιδίωξή μας θα είναι η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και δράσεων που θα αλλάζουν σημαντικά την σημερινή κατάσταση. Η πολιτική μας στον κοινωνικό τομέα  είναι συναρτημένη φυσικά και με την οικονομική και αναπτυξιακή μας στρατηγική.  Γι αυτό και ανήκει στις προτεραιότητές μας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου η μεγιστοποίηση της απορρόφησης χρημάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας από την Περιφέρειά μας.

Αυτό προϋποθέτει την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και βέβαια συστηματική διεκδίκηση στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των αναγκών.

Τι προτείνουμε για τους κοινωνικούς φορείς:

–              Δυστυχώς ξεκινάμε «από το Α της αλφαβήτα» . Αρχικώς την καταγραφή τους σε επίπεδο Θεσσαλίας καθώς και την καταγραφή των φορέων ειδικού σκοπού και εθελοντισμού και την δημιουργία αντίστοιχων μητρώων γι’ αυτούς. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση της άγνοιας του αριθμού και του ρόλου των φορέων αυτών!

–              Την δημιουργία ενός δικτύου φορέων που θα συνεργάζονται για την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών

–              Δεσμευόμαστε για την συμμετοχή των φορέων αυτών στην επιτροπή διαβούλευσης της Περιφέρειας για την διαμόρφωση της ατζέντας κοινωνικής πολιτικής που θα ασκηθεί σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η επιτροπή αυτή θα καθορίζει τις προτεραιότητες των παρεμβάσεων στις  ειδικές ομάδες πληθυσμού. Θα διαβουλεύεται επίσης για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η διαρροή μαθητικού δυναμικού από τα σχολεία, η κακοποίηση παιδιών και γυναικών κ.α.

–              Προτείνουμε ακόμη την εκπόνηση ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης των κοινωνικών φορέων

–              Την σύσταση Κοινωνικού Παρατηρητηρίου για των έλεγχο των δράσεων που οι φορείς αναπτύσσουν αλλά και την μέτρηση των αποτελεσμάτων των ασκούμενων πολιτικών ώστε ανά πάσα στιγμή η Περιφέρεια να γνωρίζει πώς υλοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται, αν οι πόροι που διατίθενται απορροφώνται αποτελεσματικά και αν συντρέχουν λόγοι για την διαφοροποίηση των δράσεων που αναπτύσσονται.

Επιδιώκουμε  την αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των συντονιστικών αρμοδιοτήτων που διαθέτει η Περιφέρεια στους τομείς της υγείας και πρόνοιας, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, τα ΝΠΔΔ και τα κρατικά ΝΠΙΔ,  για την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, εμβολιασμών, προσυμπτωματικού ελέγχου κ.ο.κ.

Η χάραξη της κοινωνικής μας πολιτικής αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στον πυρήνα ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα επαναφέρει την κοινωνική συνοχή στις προτεραιότητες της Περιφέρειας. Αλλωστε, θεωρούμε, πως κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή αποτελούν την βασική αποστολή της αιρετής περιφέρειας, ιδίως σήμερα που η κρίση έχει αφήσει το ισχυρό της αποτύπωμα στον κοινωνικό ιστό. Είναι προφανές πως σήμερα δώσαμε τους άξονες της πολιτικής σ’ έναν νευραλγικό τομέα της πολιτικής ευθύνης μιας Περιφέρειας. Οι άξονες αυτοί αναδεικνύουν την βασική φιλοσοφία της παράταξής μας και τους τρόπους μέσω των οποίων θα υλοποιήσουμε την πολιτική μας. Δηλώνουμε ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση την οποία θα εντάξουμε στον σχεδιασμό μας. Το πρόγραμμά μας ολοκληρωμένο θα βρίσκεται στη διάθεση όλων μέσα στις επόμενες ημέρες.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εκπροσώπους φορέων κατέθεσαν τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής και του εθελοντισμού. Θεωρούμε σημαντική της παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στο έργο μας. Όπως έχω ξανατονίσει διεκδικούμε η Θεσσαλία να καταστεί  κέντρο ανάπτυξης, προορισμού και κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη μέχρι το 2020 αξιοποιώντας πρώτα απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό της και τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή μας σε όλους τους τομείς.

Στους Θεσσαλούς δεν αρμόζει η διαχείριση της μίζερης και προβληματικής πραγματικότητας που σήμερα εμφανίζεται ως αναπόδραστη πραγματικότητα.

Εχοντας επίγνωση απόλυτη των δυσκολιών της συγκυρίας,  σας καλούμε να δώσουμε μαζί των αγώνα για μια νέα πραγματικότητα που θα την συνθέσουμε μαζί, με έμπνευση, δουλειά, πρόγραμμα, διεκδίκηση, διαφάνεια και αποτελέσματα.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν υπάρχει τίποτε μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια .

Δεν υπάρχει τίποτε μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από υγιείς, ευτυχισμένους και χαρούμενους ανθρώπους.

Κάθε μέρα που προστίθεται στη ζωή μας, έχει μόνο ένα σκοπό:

Να γινόμαστε καλύτεροι, πιο ανθρώπινοι, να πλαταίνουμε και να βαθαίνουμε μέσα μας .

Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τον Τόπο μας και τους ανθρώπους του, αγωνιζόμενοι καθημερινά να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να ζήσουν όμορφα,  με υγεία και αξιοπρέπεια , νιώθοντας ασφάλεια και προστασία .

Αυτός για μένα προσωπικά είναι ο νέος δρόμος ευθύνης μου και η δέσμευσή μου σε όλους  εσάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ