ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

213Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) που κρατούνται από την Παρασκευή από φιλορώσους αντάρτες στο Σλαβιάνσκ, τη μικρή πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, είναι «αιχμάλωτοι πολέμου», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη «σύλληψη» από τους αντάρτες τριών ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Ο Πονομαριόφ δήλωσε ότι θα συναντηθεί εντός της ημέρας με αντιπροσωπεία διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ που κατευθύνεται στην περιοχή και διευκρίνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον ΟΑΣΕ συμφώνησε να συναντήσει την αντιπροσωπεία αυτή.

“Όταν οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ έρθουν, θα τους μιλήσουμε για τους παρατηρητές που κρατούνται”, δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι στρατιωτικοί παρατηρητές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των αυτονομιστών που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου, ο αυτονομιστής ηγέτης απάντησε: “Αυτή είναι η θεμελιώδης επιλογή”.

“Οι στρατιώτες είναι όμηροι της κατάστασης, αλλά νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία”.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας διαπραγματευτών του στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας για να ζητήσει την απελευθέρωση των οκτώ στρατιωτικών παρατηρητών του που κρατούνται από φιλορώσους αντάρτες. “Αναμένεται να φθάσουν εκεί σήμερα”, δήλωσε η Τατιάνα Μπάεβα, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ένας από τους διεθνείς παρατηρητές που κρατούνται από τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι κρατούμενοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν οι αυτονομιστές, ένας γερμανός παρατηρητής που μετέχει στην αποστολή, ο συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, είπε στους δημοσιογράφους “ότι δεν τον άγγιξαν” και ότι κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση.

“Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας”, είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια των παρατηρητών.

“Από τα βάθη της ψυχής μας ευχόμαστε να επιστρέψουμε στις χώρες μας το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Σνάιντερ.

enet.gr

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com