Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ

Ως νέα δημοτική Αρχή είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε το θεσμό της Λαϊκής Αγοράς προς όφελος εμπόρων, παραγωγών και καταναλωτών, σημειώνει η Ρ. Καραλαριώτου

ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥΑναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, του σχεδίου Νόμου «Άσκηση Εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», η επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης «Λάρισα – Νέα Αρχή» και υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Ρένα Καραλαριώτου σημειώνει τα εξής:

Η Λαϊκή Αγορά είναι σημαντικός θεσμός της κοινωνίας μας. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ευνόητο ότι οι όποιες ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου προωθούν την εύρυθμη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο Νόμου χαρακτηρίζεται από κενά που δεν εξυπηρετούν το σκοπό αυτό. Ως νέα δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το θεσμό των Λαϊκών Αγορών, τόσο προς όφελος των παραγωγών και των εμπόρων όσο και των καταναλωτών της πόλης μας.

Πιστεύοντας στη συμμετοχή πολιτών και φορέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ως «Λάρισα – Νέα Αρχή», ότι στο πλαίσιο της απαραίτητης διαβούλευσης, ο Νομοθέτης οφείλει να λάβει υπόψη τις θέσεις και παρατηρήσεις των εμπόρων και των παραγωγών όπως αυτές διατυπώνονται από τα αρμόδια συλλογικά τους όργανα, ώστε να ενισχύεται η ισονομία και να παταχθούν φαινόμενα ασυδοσίας, παρανομιών και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα,  ο Νόμος θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφής σε ότι αφορά τον καθορισμό των θέσεων και των ενιαίων μέτρων πάγκων, ώστε να μη μειώνονται οι θέσεις στις Λαϊκές Αγορές. Συν τοις άλλοις, θεωρούμε παράλογο το συσχετισμό του αριθμού θέσεων με πληθυσμιακά κριτήρια των εκάστοτε Δήμων και ενώ μάλιστα η πληθυσμιακή απογραφή λαμβάνει χώρα ανά δεκαετία.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ελεύθερης εμπορικής δραστηριότητας δεν είναι δυνατό να τίθεται από το νόμο όριο δραστηριοποίησης σε τρεις Λαϊκές Αγορές. Ως νέα δημοτική Αρχή δηλώνουμε ρητά ότι θα είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο. Τονίζουμε δε, ότι στηρίζουμε το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα των εμπόρων και παραγωγών σε ότι αφορά στον τρόπο  που πρέπει να γίνονται οι κληρώσεις θέσεων προκειμένου να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και διαφάνεια στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών. Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να στηρίξουμε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει περιορισμούς όπως η μίσθωση εκτάσεων εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, που σε καμία περίπτωση δεν προάγουν την ισονομία και τη νομιμότητα.

Τέλος, κρίνεται απαραίτητο ότι το ύψος των προστίμων θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητο. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια εμπόρων, παραγωγών και επαγγελματιών να σταθούν όρθιοι και εν πάση περιπτώσει να μη θέτει ολοένα μεγαλύτερα εμπόδια στην επιβίωσή τους.

Ως «Λάρισα – Νέα Αρχή» θεωρούμε ότι η διευθέτηση των ανωτέρων ζητημάτων από το νόμο είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλισθεί η δίκαιη και νόμιμη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε εμπόρους και καταναλωτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές. Η Λαϊκή Αγορά, είναι ένας θεσμός τον οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση του σχεδίου Νόμου και τη βελτίωσή του λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω.

Είναι σαφές ότι ως πόλη, ως χώρα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα.  Και το νέο ξεκίνημα προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό, δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες, που θα προάγουν το επιχειρείν, το εμπόριο και κάθε είδους παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση με όρους ισονομίας. Ως αυριανή δημοτική Αρχή, αυτό θα επιδιώξουμε για τη Λάρισα με όλες μας τις δυνάμεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ