ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΒΑΣΑΝΙΣΜOΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

908 (Αντιγραφή)Η Βουλγαρία πρέπει να σταματήσει τις βίαιες απελάσεις προσφύγων από τη Συρία και από άλλες χώρες και να τερματίσει την κακοποίηση όσων ζητούν άσυλο, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

“Η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία μαζικά και βίαια απωθεί υπηκόους τρίτων χωρών προς την Τουρκία χωρίς να τους δίνει την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο”, υποστηρίζεται σε έκθεση της HRW που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Σόφια, αλλά μέρος του περιεχομένου της είχε δημοσιευθεί και στον βουλγαρικό Τύπο από την περασμένη εβδομάδα.

Στην έκθεση των 76 σελίδων γίνεται λόγος για σχέδιο αναχαίτισης που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες από τη συνοριακή αστυνομία, με απωθήσεις υπηκόων Συρίας και Αφγανιστάν και υπηκόων άλλων χωρών που περνούν παράνομα τα σύνορα της Τουρκίας.

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά από τις αρχές της Σόφιας να “σταματήσουν τις ομαδικές απελάσεις και τους ξυλοδαρμούς, τη χρήση ηλεκτροσόκ και άλλες μορφές κακοποίησης μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία”, στην έκθεση για τους αιτούντες άσυλο στη Βουλγαρία, που δημοσιεύει το πρακτορείο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Focus.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στις συνθήκες κράτησης, σε βάναυση μεταχείριση στα κρατητήρια, ανεπάρκειες στις διαδικασίες ασύλου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων καθυστερήσεων στην καταγραφή αιτημάτων ασύλου, ελλείψεις στην αντιμετώπιση των ασυνόδευτων παιδιών, αποτυχία ορισμού κηδεμόνων και απουσία βιώσιμων προγραμμάτων για την στήριξη και ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετλίν Γιόφτσεφ την περασμένη εβδομάδα διέψευσε τους ισχυρισμούς για χρήση βίας και απωθήσεις από την αστυνομία μη νόμιμων μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα και τόνισε ότι στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα λειτουργεί σύστημα καταγραφής και επιτήρησης μέσω κάμερας, εκφράζοντας έκπληξη για τους ισχυρισμούς της οργάνωσης. “Τα γεγονότα δείχνουν ότι η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία συχνά σώζει ανθρώπινες ζωές και υπάρχουν πολλά παραδείγματα”, ανέφερε ο κ. Γιόβτσεφ.

Η Βουλγαρία τον περασμένο χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα 11.000 αιτούντων άσυλο, κυρίως υπηκόων Συρίας, που έφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους και προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Βουλγαρία από τα σύνορα με την Τουρκία.

Ο αριθμός αυτός είναι δεκαπλάσιος από τη συνηθισμένη ροή προσφύγων στη Βουλγαρία, η οποία στην προσπάθειά της να αποτρέψει νέο κύμα, τον Νοέμβριο του 2013, αποφάσισε την ενίσχυση των συνόρων με 1.300 αστυνομικούς και άρχισε την κατασκευή φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων στην πιο προβληματική περιοχή.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ