Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΒΕΡΩΦ

TZA (Αντιγραφή)Περιοδεία στη συνοικία Αβέρωφ πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 28 Απριλίου ο Δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Λάρισα Πόλη του Αύριο» κ. Κώστας Τζανακούλης, συνοδευόμενος από υποψήφιους του συνδυασμού.

Μιλώντας με κατοίκους της συνοικίας ο κ. Τζανακούλης υπενθύμισε ότι η επέκταση του σχεδίου πόλης με τις πράξεις εφαρμογής έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. «Το τεράστιο έργο της ΔΕΥΑΛ με την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης – ακαθάρτων και όμβριων, το Ροδοπούλειο Ίδρυμα έδρα του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, η κατασκευή των γραφείων για άτομα με ειδικές ικανότητες δωρεάς οικογένεια Κανέλα, η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στην εγκαταλειμμένη περιοχή του πρώην Ξενία όπου από εστία μόλυνσης μετατράπηκε σ’ ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, η ανάπλαση της πλατείας Ξενία, η διαμόρφωση της Θεοφράστου, η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός των γηπέδων στο Αθλητικό Κέντρο Κουκουλίτσιου – Μουσιάρη» άλλαξαν στην κυριολεξία της εικόνας τη συνοικίας είπε ο Δήμαρχος κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην συνοικία

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακούλης, με τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής η συνοικία τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σ’ έναν άτυπο πυρήνα της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων, κι αυτό γιατί στο Ροδοπούλειο Ίδρυμα έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν όλες οι υποδομές Διεύθυνσης Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων. Από το 2004 λειτουργεί στη συνοικία Στέκι ΚΑΠΗ μέχρι την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου στο οποίο θα φιλοξενηθεί το ΚΑΠΗ στην οδό Γαριτσίου, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ για να φιλοξενήσει επίσης το χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, αφού θα λειτουργήσει κα ως πολιτιστικό κέντρο. Στην οδό Γαριτσίου άλλωστε βρίσκεται το κτίριο δωρεάς  Κανέλλα, όπου ήδη λειτουργούν από το τέλος του 2009 τα γραφεία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, τα γραφεία της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα γραφεία του Συλλόγου Κωφών κλπ.

Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, σ’ ένα σύγχρονο κτίριο που τηρεί όλες τις προδιαγραφές για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με ευαισθησία και διακριτικότητα. Μια από τις σημαντικότερες υποδομές κοινωνικής πολιτικής που λειτουργεί στη συνοικία, είναι επίσης ο πρώτος στην Ελλάδα Δημοτικός Λαχανόκηπος, όπου εκατοντάδες άνεργοι μπορούν να καλλιεργούν για την προσωπική τους χρήση κηπευτικά προϊόντα, αλλά και να δημιουργούν ένα μικρό εισόδημα. Το μοντέλο των δημοτικών Λαχανόκηπων έχει υιοθετηθεί από δεκάδες δήμους της χώρας.

Το γεγονός πάντως που άλλαξε ριζικά την εικόνα της συνοικίας ήταν η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου στην εγκαταλειμμένη περιοχή του πρώην Ξενία, όπου από εστία μόλυνσης μετατράπηκε σ’ ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Στην εξέλιξη αυτή αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Κ. Τζανακούλη, μια επιλογή που παρά τις πρόσκαιρες αντιδράσεις δικαιώθηκε πανηγυρικά από το αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή προχώρησε επίσης στην διαμόρφωση της παρακείμενης πλατείας Ξενία ενώ αρκετά χρήματα δαπανήθηκαν για τον εξοπλισμό του αθλητικού κέντρου «Κουκολίτσιου – Μουσιάρη» που βρίσκεται στη συνοικία. Επίσης διαμορφώθηκε και αποδόθηκε στην πόλη το Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων, πραγματικό σημείο ιστορικής και κοινωνικής αναφοράς για τη συνοικία Αβέρωφ.

Κατασκευάστηκε επίσης σύγχρονη παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Ταξιάρχη και Στατιστικής. Αναδιαμορφώθηκε πλήρως το πράσινο στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα και έγιναν κηποτεχνικές διαμορφώσεις στο Ροδοπούλειο Ίδρυμα.

Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της έδωσε μεγάλο βάρος στην συνοικία του Αβέρωφ. Συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Γεωργίας και τη διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ και έγινε δυνατή η απελευθέρωση εκτάσεων 60 περίπου στρεμμάτων γύρω από το κτήμα ΣΕΚΦΟ όπου κατασκευάστηκαν όλοι οι γύρω δρόμοι όπως η Θεοφράστου, η Κολχίδος, η Αργοναυτών, η Παιωνίου κλπ.

Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε νέο Νηπιαγωγείο, το οποίο κάλυψε το σύνολο των αναγκών της συνοικίας, που στο παρελθόν αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη σχολική στέγη.

Η δημοτική αρχή προχώρησε τέλος σ’ ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού οδών της συνοικίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι οδοί: Ζαγκλιβερίου, Κρανιδίου, Άτλαντα, Μεσογείων, Παλλήνης, Κέκρωπος, Κολχίδος, Παπαλουκά, Λάρνακος, Σαράτση, Φερεκίδη, Λητούς κλπ. Μεγάλο πρόγραμμα εξελίχθηκε επίσης στην κατασκευή κρασπέδων, ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων δρόμων της συνοικίας, σε περισσότερες από 30 οδούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ