ΚΑΤΑΡ: ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

482Το Κατάρ, μια χώρα κατεξοχήν πετρελαιοπαραγωγός, έχει ξεφύγει από τη φτώχεια που τη μάστιζε πριν ένα αιώνα και θεωρείται το πλουσιότερο κράτος του πλανήτη με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα 100.000 δολάρια.

Είναι όμως και οι κάτοικοι του Κατάρ ευτυχισμένοι ζώντας μέσα στην ευμάρεια και έχοντας λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα; Ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ντόχα, δόκτωρ Kaltham Al Ghanim, απαντά αρνητικά. «Οι άνθρωποι στη χώρα ζουν μέσα στο άγχος και στην ανυπομονησία. Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων στρεσσάρονται επειδή μόλις αποφοιτήσουν τους περιμένουν τουλάχιστονν 20 δουλειές και αγχώνονται ( ! ) για το ποια θα επιλέξουν. Η ευζωία έχει μετατρέψει σε παχύσαρκους τα δύο τρίτα των κατοίκων, ενήλικες και παιδιά και το 40% των γάμων τα τελευταία χρόνια καταλήγουν σε διαζύγιο».

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αίτια που οι κάτοικοι του Κατάρ δεν είναι ευτυχισμένοι, παρόλα τα πλούτη τους, αλλά η «κατάρα» του πλούτου δεν σταματά εδώ… Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα στη σκόνη, αφού είναι ένα απέραντο εργοτάξιο εξαιτίας των έργων που γίνονται για να υποδεχθεί το Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2022. Υπολογίζεται ότι στα έργα θα διατεθεί το ποσόν των 200 δισ. δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη κατηγορηθεί πολλές φορές από τη διεθνή κοινότητα για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι αλλοδαποί εργάτες των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Οι οικογένειες στο Κατάρ έχουν χάσει την ενότητά τους, καταγγέλει στο BBC η 60χρονη Umm Khalaf, αφού τώρα πια νταντάδες από τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ και την Ινδονησία, προσέχουν τα παιδιά των Καταρινών.

Σημειώνεται ότι στη χώρα κυριαρχεί το ξένο στοιχείο, κυρίως από Σαουδική Αραβία,Πακιστάν και Ιράν και αντιστοιχεί ένας αλλοδαπός σε επτά ντόπιους, ενώ η κυβέρνηση παρέχει στους πολίτες δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίλθαψη, νερό και ηλεκρικό καθώς και επιδοτήσεις για στέγαση.

protothema.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ