ΜΕ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

πρωτομαγιαΔύο απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Λάρισα, για να τιμηθεί η εργατική πρωτομαγιά και ο ξεσηκωμός των εργατών του Σικάγο. Η μία συγκέντρωση διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία στις 10 π.μ.. Στη συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας θα συμμετάσχουν και οι Εργατικές Κινήσεις – Παρεμβάσεις. Αντίθετα η άλλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 10.30 π.μ. από το Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η διοίκηση του ΕΚΛ ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

“Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας στέλνει ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους. Σας καλούμε να πάρετε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος στα δικά σας χέρια. Να απορρίψουμε εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που 24 ώρες το 24ωρο μας καλούν να υποταχτούμε στις αξιώσεις των μονοπωλίων. Να γυρίσουμε τις πλάτες στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές που έγιναν οι καλύτεροι πλασιέ της εκμετάλλευσης, υποστηριχτές της «ανταγωνιστικότητας», σπέρνουν σε κάθε τόπο δουλειάς το συντεχνιασμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία.  Να στείλουμε στο αγύριστο τον παλιό και νέο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έχει ως σημαία τον «ευρωμονόδρομο» και την «ταξική συνεργασία».

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα προστασίας των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να βρουν αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και η ταλαιπωρία των εργαζομένων. Να στείλουμε μήνυμα σε εργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είμαστε όρθιοι για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Σήμερα χρειάζεται να ενισχυθεί η συσπείρωση στις γραμμές του αγώνα. Έχουν βάλει στο μάτι τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία. Είναι ζήτημα επιβίωσης να αποκρούσουμε την επίθεση στα νώτα του εργατικού κινήματος. Να μην επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στα σωματεία. Να οργανωθούμε σε αυτά, να δυναμώσει η παρέμβαση τους. Να μην αφήσουμε την εργοδοσία να αλωνίζει στους τόπους δουλείας. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ανατραπεί η γραμμή της ταξικής υποταγής, που αποτρέπει χιλιάδες εργαζόμενους να μπουν στους αγώνες.

Τίποτα δεν έχει κριθεί! Ψηλά το κεφάλι!

Εργαζόμενε, εργαζομένη, νέε, άνεργε

Δείξε τη δύναμη σου! Βάλε φραγμό στη μόνιμη φτώχεια που θέλουν να σε καταδικάσουν. Οι νέοι, οι νέες, οι μαθητές, οι σπουδαστές, τα παιδιά της εργατικής-λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μέλλον που προδιαγράφεται πολύ χειρότερο σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Ο δρόμος ανάπτυξης που ζούμε σήμερα έχει χρεοκοπήσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροβελτιώσεις.

Εμείς να γίνουμε οι αφέντες του πλούτου που παράγεται.  Χωρίς εμάς δε μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως, όμως, τους καπιταλιστές, μπορεί.

Είμαστε η τάξη του παρόντος και του μέλλοντος. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συμμάχους στα άλλα λαϊκά στρώματα. Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση σε ταξική βάση του συνδικαλιστικού κινήματος. Προωθούμε τη λαϊκή συμμαχία με τους αυτοαπασχολουμένους της πόλης και του χωριού, μικροπαραγωγούς όλων των κλάδων, τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας. Ανοίγουμε το δρόμο για ένα ελπιδοφόρο αύριο”.

Η ΕΛΜΕ

Ενόψει της αυριανής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης η διοίκηση της ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η ΕΛΜΕ Λάρισας στα πλαίσια της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας καλεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Νομαρχίας στις 10:00 πμ όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και στην πορεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην Κεντρική πλατεία στις 10:30 πμ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση πειθήνια, όπως και οι προηγούμενες, στη μνημονιακή πολιτική που υπαγορεύει η EE και το ΔNT σέρνει τη χώρα πιο βαθιά στο οικονομικό βάραθρο που τη σπρώχνει ανελέητα η τρόικα. Το άνοιγμα του Kαιάδα των χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, το παραπέρα θέρισμα των μισθών ακόμα και των κατώτερων, των συντάξεων που απειλούνται από τη διαρκή κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η συνέχιση των ασήκωτων φορολογικών χαρατσιών, η ασυγκράτητη διόγκωση του χρέους αποκαλύπτουν τις δημαγωγίες Σαμαρά, ότι έρχεται «ανάπτυξη», σαν μια ακόμα μεγάλη κυβερνητική απάτη. H πολιτική κυβέρνησης- EE- ΔNT οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και επιδιώκει να μαντρώσει τους εργαζομένους σε μια «ειδική οικονομική ζώνη», όπου δεν θα υπάρχουν εργατικά δικαιώματα και θα επικρατεί η φτώχεια και η άγρια εκμετάλλευση, σε μια ζώνη εκτεταμένης ανεργίας και εξώθησης στη μετανάστευση.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ

Απάντηση μπορεί να δώσει ένα ευρύ εργατικό και λαϊκό μέτωπο απόκρουσης και ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής, ένα μέτωπο ενωτικών και όχι διασπασμένων και ασύνδετων απεργιακών αγώνων και συλλαλητηρίων, ένα μέτωπο ταξικής αγωνιστικής αλληλεγγύης των εργαζομένων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων”.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2014, την Πέμπτη 1η Μαΐου. Σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Η 1η Μαΐου είναι απεργία, ημέρα αγώνα των εργαζομένων, ημέρα διεκδίκησης αιτημάτων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Ειδικότερα στην εποχή που ζούμε, ο κλάδος της ενημέρωσης είναι ο βαρύτερα πληττόμενος της ελληνικής οικονομίας.

Ο κλάδος της Ενημέρωσης με κορμό τους δημοσιογράφους, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί το πεδίο βολής, όπου πρώτιστα έχουν δοκιμασθεί από εργοδότες, πολιτικές και οικονομικές εξουσίες όλα τα μνημονιακά όπλα κατά του κόσμου της εργασίας: περικοπές μισθών, απολύσεις, εκβιασμοί και τρομοκρατία στους χώρους εργασίας για την επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μαύρη αδήλωτη εργασία, απασχόληση με το κομμάτι, απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ευθείες παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και συστηματική μεθόδευση και διαπλοκή για την αλλοίωση του προϊόντος της Ενημέρωσης, με κορυφαία το κλείσιμο εν μια νυκτί της ΕΡΤ αλλά και σφοδρές φασιστικές επιθέσεις, αυταρχισμού και καταστολής κατά λειτουργών του Τύπου που προκάλεσαν μέχρι ανεπανόρθωτους σωματικούς τραυματισμούς συναδέλφων μας.

Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.

Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και της Ενημέρωσης.

Είναι αδήριτη ανάγκη η φετινή εργατική Πρωτομαγιά, να αποτελέσει το εφαλτήριο αγώνων και αντίστασης, όλων των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ”.

Η Μ.Ε.Τ.Α.

Η συνδικαλιστική παράταξη Μαχητική Ενωτική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής:

“1η MAH ΑΠΕΡΓΙΑ, MΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΙΚΑΓΟ 1Η ΜΑΗ 1886

Ο αγώνας της εργατικής τάξης έχει αρχίσει, θα είναι ένας αγώνας  μακρύς, σκληρός και ανυποχώρητος.

Το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η άδεια, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα , το εργατικό δίκαιο,  δεν χαρίστηκαν , κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες  με θυσίες και αίμα.

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις θυσίες  εκατομμυρίων εργαζομένων για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αρμόζει, με ΑΠΕΡΓΙΑ, συνεχίζοντας την πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου.

1Η ΜΑΗ 2014

128 χρόνια ΜΕΤΑ, οι εργαζόμενοι ζουν την βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, να μηδενίσει το κοντέρ των κατακτήσεων και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Ο καπιταλισμός, με τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια, χτίζει τη γη της επαγγελίας για τους εργοδότες και ανοίγει τις πύλες της κόλασης για τους εργαζόμενους.

Όλη η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη ζώνη φτηνής, ευέλικτης, ενοικιαζόμενης στρατιάς ανθρώπων, χωρίς δικαιώματα. Βάζουν στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση και τα συνδικάτα ,σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στο δικαίωμα της απεργίας, για να μπορούν να  ξεζουμίζουν  τους εργαζόμενους χωρίς εμπόδια.

Αυτή η Πρωτομαγιά, συνδέεται όσο ποτέ, με τους αγώνες στο Σικάγο. Σήμερα, όπως και τότε, προβάλλει ξανά η αναγκαιότητα των συνδικάτων.

Η ανασυγκρότηση της συνδικαλιστικής δράσης, στη βάση των αξιών του συνδικαλισμού και του εργατικού κινήματος είναι αναγκαία περισσότερο από   ποτέ!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι , σήμερα που δεχόμαστε την πιο σφοδρή και ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, χρειαζόμαστε ξανά, την  οργάνωση, την ενότητα, την αλληλεγγύη για να μπορέσουμε ν’ αγωνιστούμε.

Για να μην γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας οι  δούλοι του 21ου αιώνα , να μην επιτρέψουμε να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Την ιστορία  θα συνεχίσουν να τη  γράφουν  τα εκατομμύρια των ανέργων του ιδιωτικού τομέα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι εκπαιδευτικοί, οι καθαρίστριες , οι σχολικοί φύλακες ,«όλοι της  γης  οι κολασμένοι».

Αυτή την Πρωτομαγιά προβάλει πολύ δυνατά το χρέος μας:

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα την ταξική πάλη.

Αγωνιζόμαστε για τα αιτήματα της εποχής μας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ,για την κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του χρέους.

Αγωνιζόμαστε   για δημόσια κοινωνικά αγαθά,  δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, επαναθεμελίωση των Συλλογικών Συμβάσεων και του εργατικού δικαίου, κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«Ή ΑΥΤΟΙ – Ή ΕΜΕΙΣ»

είναι το σύνθημα που συνδέει το τότε, με το σήμερα.

Τέρμα στις θυσίες των εργαζομένων

Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι

Να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές της λιτότητας

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς,την Πέμπτη 10:30 στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ