ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ!

l9Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με μια έκθεση-ορόσημο προειδοποίησε σήμερα ότι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι πιο επικίνδυνη και από την επιδημία του AIDS τη δεκαετία του ’80. Η εξάπλωση των θανατηφόρων μικροβίων που αντιστέκονται ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, και οι συνέπειες είναι καταστροφικές.

Αυτό σημαίνει ότι και μια απλή γρατσουνιά ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε οποιαδήποτε χώρα, αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΥ).

Αποτελεί πλέον μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, «οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι καταστροφικές».

«Ο κόσμος οδηγείται σε μια μετα-αντιβιοτική εποχή, στην οποία οι κοινές λοιμώξεις και οι μικροτραυματισμοί  που θεραπεύονταν εδώ και δεκαετίες, θα μπορούν και πάλι να σκοτώνουν», δήλωσε ο Keiji Fukuda, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την ασφάλεια της υγείας.

Στην πρώτη παγκόσμια έκθεσή του σχετικά με την αντοχή στα αντιβιοτικά, με στοιχεία από 114 χώρες, ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι μικρόβια που αντιστέκονται ακόμη και στα  πιο ισχυρά  αντιβιοτικά – μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται καρβαπενέμες – τώρα υπάρχουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα είναι αποτέλεσμα της κακής  χρήσης  και κατάχρησης των αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των φαρμάκων.

Μόνο λίγα νέα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί και κυκλοφορήσει στην αγορά τις τελευταίες δεκαετίες, και είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο ώστε να αναπτυχθούν  περισσότερα,  καθώς οι βακτηριακές λοιμώξεις όλο και εξελίσσονται σε μικρόβια ανθεκτικά ακόμη και στα πιο ισχυρά φάρμακα, που αποτελούν τη τελευταία λύση στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι σε κάποιες χώρες, λόγω της ανθεκτικότητας, οι καρβαπενέμες τώρα δεν είναι πλέον αποτελεσματικές σε περισσότερα από τα μισά άτομα με κοινές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις -που προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται K. Pneumoniae- όπως  η πνευμονία, οι λοιμώξεις του αίματος, οι λοιμώξεις στα νεογέννητα μωρά και σε ασθενείς εντατικής θεραπείας.

« Εάν δεν πάρουμε σημαντικά μέτρα ώστε να προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις, αλλά και να αλλάξουμε τρόπο που παράγουμε , και  χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά , ο κόσμος θα χάσει όλο και περισσότερα από αυτά τα παγκόσμια αγαθά για τη δημόσια υγεία και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές», είπε ο DrFukuda.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ