ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΣ ΚΑΙ ΙΕΚ

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

λαϊκηΗ Λαϊκή Συσπείρωση είναι τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, απευθύνεται σε όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ και ΙΕΚ, που ζουν τη φτώχεια στο σπίτι, την εκμετάλλευση στη δουλειά, στην πρακτική, τη μισοανεργία, την εγκατάλειψη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τους ζητά να την στηρίζουν μαζικά, για να δυναμώσει η δική τους φωνή.

Γιατί σε αυτή την κοινωνία δεν ζούνε όλοι το ίδιο. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζουν μέσα στη χλιδή γιατί αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες. Αυτοί δεν είναι μόνοι τους. Έχουν τις δικές τους συμμαχίες, την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, που υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα. Όλοι μαζί έχουν κάτσει στο σβέρκο των λαών. Έχουν τους μηχανισμούς τους στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Όσο πιο μεγάλη είναι η ανεργία τόσο περισσότερο θα σας εκβιάζουν για να δουλεύετε για ένα κομμάτι ψωμί. Σας θέλουν “εγκλωβισμένους” στα δεσμά της εκμετάλλευσης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, της περιπλάνησης από ειδικότητα σε ειδικότητα να μαζεύουμε δεξιότητες “μιας χρήσης”.

Η συμμαχία των αφεντικών, κυβερνήσεων, ΕΕ, σημαίνει δεσμά για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Να ζείτε ίσα-ίσα για να μπορείτε να δουλεύετε και να παράγεται κέρδη. Δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά σας. Αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού που γεννά κρίσεις, ανεργία.

— “Ελευθερία” για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει να εκμεταλλεύονται ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους. Γι’ αυτό η Ε.Ε επιδοτεί προγράμματα μαθητείας, κατάρτισης.

Για εσάς σημαίνει δεσμά στη σχολή, στην πρακτική άσκηση. Να κάνετε δουλειές του ποδαριού, άσχετες με την ειδικότητά σας, να μένετε απλήρωτοι για μήνες, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να χρυσοπληρώνετε για αναλώσιμα, εργαλεία, ποδιές. Να κάνετε μάθημα σε διαδρόμους. Τα εργαστήρια να είναι πίσω από τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης σε κάθε ειδικότητα. Να μην έχετε καθηγητές μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Για τις ανάγκες των σπουδών σας δε δίνουν ούτε ευρώ.

— “Ελευθερία” για τα μονοπώλια σημαίνει ζεστό χρήμα μέσω επιδοτήσεων για να προσλαμβάνουν νέους μισοανέργους. Δίνουν “ευκαιρίες απασχόλησης” αλλά ούτε μια θέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Για εσάς σημαίνει δεσμά και περιπλάνηση από την ανεργία στα προγράμματα 5μηνης απασχόλησης, χωρίς ασφάλιση, δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Να σας λένε ότι δεν αρκεί το πτυχίο για να βρείτε δουλειά. Με πρόσχημα την “απόκτηση εργασιακής εμπειρίας” σας θέλουν να δουλεύετε για ένα κομμάτι ψωμί.

— “Ελευθερία” για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει ότι παίρνουν τις επιχειρήσεις τους και πάνε σε χώρες με πιο φθηνά μεροκάματα.

Για το λαό σημαίνει δεσμά με απολύσεις καταπώς βολεύει τα αφεντικά. Να μην μπορούμε ούτε επίδομα ανεργίας να έχουμε, ούτε το εισιτήριο για τις μετακινήσεις να εξασφαλίσουμε.

Υποβαθμίζουν τις σχολές, στερώντας σας την ειδίκευση, για να αποδεχτείτε ότι δε θα είσαστε ποτέ εργαζόμενοι, αλλά μαθητευόμενοι, “ωφελούμενοι”.

Όσοι σας λένε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα μέσα στην Ε.Ε και με τα μονοπώλια στην οικονομία, θα δώσουν “ανάσα” στο σύστημα της εκμετάλλευσης και “ψίχουλα” σε εσάς και τις οικογένειές μας.

Μη χάνετε άλλο χρόνο! Τη λύση δε θα τη βρείτε παλεύοντας μόνοι σας με τα θηρία.

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα το συμφέρει να είστε “απομονωμένοι”, να κοιτάει ο καθένας την πάρτη του. Για να είστε φοβισμένοι και υποταγμένοι.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης και όσους το υπερασπίζονται συμφέρει να “απέχετε” από τον αγώνα για τα δικαιώματά σας και τις εκλογές. Θέλουν είτε να στηρίζετε αυτούς που υπερασπίζονται το σύστημα, είτε να απέχετε. Τη δική σας “αποχή” λογαριάζουν σαν αποδοχή της πολιτικής που σας καταδικάζει στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ψευτοκατάρτιση.

Η δική σας επιλογή είναι έξω από τα δεσμά της Ε.Ε και του συστήματος της εκμετάλλευσης!

Με ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και στους Δήμους και ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα ακουστεί πιο δυνατά η φωνή σας, θα δυναμώσει ο αγώνας σας για το δικαίωμά σας στη δουλειά, στη μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση, στη ζωή.

Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο.

Για ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης δημόσιο και δωρεάν.

Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, με ευθύνη και εποπτεία από τη σχολή και το υπουργείο Παιδείας. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις ΣΣΕ, χωρίς διαχωρισμούς σε άνω και κάτω των 25 ετών. Μισθός μαθητείας 751 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ