ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ

amea (Αντιγραφή)Συνάντηση με το ΔΣ του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων πολιτών (ΠΑΝΣΑΠ) και της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας είχε ο επικεφαλής της κίνησης «Οικολογική Θεσσαλία – Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας.

Είχε προηγηθεί και άλλη συνάντηση, πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ η συγκεκριμένη επίσημη συνάντηση, είχε κανονισθεί από τις 9 Απριλίου, στο περιθώριο της εκδήλωσης της Οικολογικής Θεσσαλίας «Συζητάμε για τον τόπο μας / Πρόσβαση στις πόλεις», με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, ώστε να υιοθετηθούν συμμετοχικά προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν ενδεδειγμένες λύσεις.

Έξω από τα γραφεία του ΠΑΝΣΑΠ οι εκπρόσωποι της «Οικολογικής Θεσσαλίας» αντίκρισαν το γνωστό «βανάκι», παρκαρισμένο και ακινητοποιημένο, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας πια, λόγω οικονομικής αδυναμίας να κυκλοφορήσει, παρόλο που η χρήση του είναι ζωτικής σημασίας  για τα άτομα με κινητική αναπηρία, ενώ ο παροπλισμός του τα αναγκάζει να εγκαταλείψουν τις εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, τα καταδικάζει σε κατ’ οίκον περιορισμό, τα καθηλώνει και εν τέλει τα περιθωριοποιεί. Στο θέμα του «βαν» της Ομοσπονδίας η «Οικολογική Θεσσαλία» είχε αναφερθεί από τις 27/2, καλώντας τον κ. Αγοραστό να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του και να αποδείξει έτσι με έργα ότι εννοεί πραγματικά αυτά που λέει σχετικά με τον Άνθρωπο. Σήμερα, έστω και μετά από τόσο χρονικό διάστημα απραξίας, η Περιφερειακή Αρχή έχει ακόμη τη δυνατότητα να αποκαταστήσει αυτή τη σοβαρή παράλειψη. Είναι θέμα πολιτισμού και εν τέλει ζήτημα ισονομίας των ελλήνων πολιτών.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της ΠΑΝΣΑΠ κ. Πατσιούρας Αθανάσιος καλωσόρισε στο πρόσωπο του κ. Πουτσιάκα ένα φίλο της ομοσπονδίας, εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε και χειρίστηκε ζητήματα, που αφορούν τα ΑμεΑ, με την υπηρεσιακή του ιδιότητα. Σημείωσε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι πολλά και σχετίζονται κυρίως με τη δυνατότητα ένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Βασικό ζήτημα αποτελεί η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας, αφού όταν αυτοί δεν υπάρχουν το ανάπηρο άτομο αποθαρρύνεται να κυκλοφορήσει στην πόλη, απομονώνεται και τελικά αποκλείεται κοινωνικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Πάικος αναφέρθηκε στην ελληνική πολεοδομική νομοθεσία, ΓΟΚ του 2000 και Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τα δημόσια κτίρια, σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και τη σαφή δέσμευση πως όλα τα δημόσια κτίρια οφείλουν να συμμορφωθούν ως το 2020. Ο κ. Πάικος επεσήμανε πως πολλά έργα που έχουν γίνει για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ή είναι αποσπασματικά, χωρίς συνέχεια, άρα γι’ αυτό αναποτελεσματικά, ή είναι εκτός προδιαγραφών και πάντως εκτός κοινής λογικής, πράγμα που θα αποφεύγονταν αν είχε προβλεφθεί η συμμετοχή των ΑμεΑ κατά την παραλαβή των μελετών και των έργων.

Ο κ. Πουτσιάκας επισήμανε πως το μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για τον συνδυασμό «Οικολογική Θεσσαλία», γι’ αυτό και στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη ειδικού άξονα στο ΣΕΣ (όπως λέγεται το νέο ΕΣΠΑ), από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις για αποκατάσταση της προσβασιμότητας, τόσο σε δημόσια κτήρια, όσο και σε ιδιωτικά, που δέχονται κοινό, έτσι ώστε και το ζήτημα ουσίας να επιλυθεί και ο κλάδος της οικοδομής να λάβει κάποια ώθηση.

Στο πρόγραμμα της «Οικολογικής Θεσσαλίας» υπάρχει ακόμη ειδική πρόβλεψη για δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας για τον τουρισμό, ώστε η Θεσσαλία να καταστεί η Νο 1 προσβάσιμη περιφέρεια, ως προς τον τουρισμό, με πρόβλεψη αύξησης της επισκεψιμότητας κατά 10% περίπου.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα δομών στήριξης για τα άτομα με αναπηρία και διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψή τους στην Π.Ε. Λάρισας, αν και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κ. Πουτσιάκας και οι εκπρόσωποι της «Οικολογικής Θεσσαλίας», συνοδοιπόροι, εδώ και πολλά χρόνια, στο αναπηρικό κίνημα, δεσμεύτηκαν πως θα συνεχίσουν να συμβάλλουν, απ’ όποια θέση κι αν βρεθούν στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να καταστεί η Θεσσαλία πρότυπη περιφέρεια, μιας ευνομούμενης κοινωνίας, που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, χωρίς διακρίσεις. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΝ.Σ.Α.Π.

Στη συνάντηση ο κ. Πουτσιάκας συνοδευόταν από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κ. Νίκο Σαμαρά και κλιμάκιο υποψηφίων του συνδυασμού.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ