Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΤΣΙΛΙ (Αντιγραφή)Μήνυμα αισιοδοξίας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλάζει σελίδα έστειλε χθες από την Ελασσόνα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» Νίκος Τσιλιμίγκας. Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα «Β. Φαρμάκης» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του και τόνισε με έμφαση

πως «η Θεσσαλία μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον, με όραμα και σχέδιο». Αφού αναφέρθηκε στη σύνθετη συγκυρία της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα οι περιφέρειες να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσιλιμίγκας αναφέρθηκε στην συγκρότηση του συνδυασμού του επισημαίνοντας πως είναι «ένας συνδυασμός αυτοδιοικητικός που φιλοδοξεί να εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες του τόπου μας χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα». «Ούτε ζητήσαμε ούτε λάβαμε χρίσματα, αν και μας προτάθηκαν», συνέχισε.

Ακολούθως επέκρινε την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή καταλογίζοντάς της εμμονή στην άσκηση μονοπρόσωπης διοίκησης, έλλειμμα συλλογικότητας στην λήψη των αποφάσεων, υποβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, αδράνεια της Επιτροπής διαβούλευσης και «χαμηλές πτήσεις» στην αποτελεσματικότητά της. «Εμείς, συνέχισε, είμαστε αποφασισμένοι ν’ αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα. Εγγυόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου πως, εφόσον με την ψήφο των πολιτών, αναλάβουμε την ευθύνη της Περιφέρειας για την επόμενη κρίσιμη πενταετία, θα καταστήσουμε την Περιφέρεια μια «τοπική κυβέρνηση».

Εγγυόμαστε πως η περίοδος 2014 – 2020 δεν θα πάει χαμένη, ούτε στο τέλος της θα απαριθμούμε όσα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσιλιμίγκας τόνισε πως η αιρετή περιφέρεια έχοντας ξεπεράσει πλέον το «νηπιακό της στάδιο» και έχοντας επίγνωση του περιορισμού στους πόρους που θα διαχειρισθεί, διαθέτει την αναγκαία θεσμική υποδομή καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΣΕΣ) ώστε να υποστηρίξει παραγωγικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο ανάπτυξης ενάντια στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε αλλά και ως εργαλείο διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης απαρίθμησε τις βασικές προτεραιότητες, επιδιώξεις και στόχους του συνδυασμού του τονίζοντας ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις στην παραγωγή και τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, την μετωπική αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων και με διεκδίκηση νέων, την ανάδειξη του κοινωνικού προγράμματος του συνδυασμού του μέσω της καταγραφής των υπαρχουσών δομών, της δημιουργίας μητρώου κοινωνικών και εθελοντικών οργανώσεων και της δικτύωσής τους ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η παρέμβασή τους αλλά και Κοινωνικού Παρατηρητηρίου καθώς και ολοκληρωμένου σχεδίου προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα έργα, τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων, τη δημιουργία Φορέα Υποστήριξης του Θεσσαλού Αγρότη για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, τη δημιουργία «Περιβαλλοντικής Χάρτας για τη Θεσσαλία» και σειρά άλλων.

Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

λιακ (Αντιγραφή)Την κεντρική εκδήλωση της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» στην Ελασσόνα άνοιξε η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ευ. Λιακούλη η οποία ευχαριστώντας τους πολίτες για την παρουσία τους αναφέρθηκε «στην μακρά σχέση εμπιστοσύνης, εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης» που έχει οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και η ίδια βρίσκεται στο μετερίζι της αυτοδιοίκησης.

Η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε «πρωταρχικό και σημαντικό ιστορικό χρέος» κυρίως για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να μην ξεχνούν τις τεράστιες θεσμικές αλλαγές που εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία η δημοκρατική παράταξη (νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, «Καποδίστριας», «Καλλικράτης»). Ως επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» στο Π.Σ. άσκησε έντονη κριτική στην απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή και παρουσίασε με έμφαση τις διαφορές αντίληψης στον τρόπο διοίκησης. «Για μας η αυτοδιοίκηση, τόνισε, είναι η φωνή των πολιτών. Ένα ζωντανό κύτταρο συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών. Εμείς θέτουμε ψηλά τον πήχυ της ανάπτυξης. Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Μιάς αυτοδιοίκησης διεκδικητικής προς την κεντρική εξουσία, με όραμα και στόχους, με πρωτοβουλίες που θα αξιοποιούν αλλά θα φέρνουν και πρόσθετους πόρους από την Ευρ. Ενωση στην περιοχή μας». Ακολούθως η κ. Λιακούλη αναφερόμενη ειδικότερα στα ζητήματα που απασχολούν την Ελασσόνα είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: Βρισκόμαστε σ΄ έναν τόπο που τα πλεονεκτήματά του είναι δεδομένα, αλλά που ποτέ δεν έχουν αναδειχθεί. Θυμόμαστε βέβαια τις υποσχέσεις του παρελθόντος και μπορούμε τώρα να κρίνουμε αυτά που έγιναν: τα μεγάλα έργα υποδομών της Ελασσόνας, τα οδικά δίκτυα, τα φράγματα που θα ολοκληρώνονταν. Οι σημαντικές οδικές συνδέσεις που θα ενισχύονταν, το κατακερματισμένο πρόγραμμα «Πίνδος», που διασπάσθηκε σε δύο έργα (Λογγά – Βερδικούσια, Λιβάδι – Σαραντάπορο) με τη λογική να γίνουν σε έναν αιώνα, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων η οποία θα άνοιγε τις αγορές της Ευρώπης για τα τοπικά προϊόντα, της φέτας και του κρέατος, το γραφείο εργασίας που θα συνέδραμε στην μείωση της ανεργίας, το δυναμικό ΚΕΚ στο οποίο θα εκπαιδεύονταν συντοπίτες όλων των ηλικιών, Ελληνες και ξένοι προμηθευτές για να συμμετέχουν στις αόρατες εκθέσεις προβολής παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής που θα μετατρεπόταν σε Παγκόσμιο Κέντρο Φέτας και άλλα πολλά που παρέμειναν στα χαρτιά αν και είχαν εξαγγελθεί. Στην κορυφή όλων αυτών που έμειναν στα χαρτιά είναι η τουριστική ανάπτυξη του Ολύμπου, η περιβόητη παράκαμψη της Ελασσόνας, το ημιτελές φράγμα Αγιονερίου, η εγκατάλειψη της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελασσόνας της κτηνοτροφίας και της απαξίωσης των δομών υγείας.» Στη συνέχεια η κ. Λιακούλη παρουσίασε τους ειδικότερους στόχους της παράταξης για την Ελασσόνα τονίζοντας πως σχεδιάζεται η ανάδειξή της σε κέντρο παραγωγής και μεταποίησης ποιοτικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης. Κλείνοντας κάλεσε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την»Θεσσαλών Συμπολιτεία» και τον Ν. Τσιλιμίγκα για να γεννηθεί εκ νέου η ελπίδα στη Θεσσαλία. Μετά το πέρας των ομιλιών έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ