Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Προβιοτικών διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 09-11 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο ξενοδοχείο AthensLedraMarriott. Το διεθνές αυτό συνέδριο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ευεργετικές δράσεις που έχουν στον άνθρωπο οι μικροοργανισμοί που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα. Στα προβιοτικά ανήκουν κατηγορίες τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά (π.χ. ξυνόγαλα, κεφίρ, γιαούρτι), αλλαντικά μακράς ωρίμανσης (π.χ. προσούτο) και τουρσιά (π.χ. ελιές).
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα υπάρξουν παράλληλες συνεδρίες που αφορούν στα προβιοτικά. Στη μία θα παρουσιαστούν τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα και στην άλλη η τεχνολογία αιχμής που έχει αναπτυχθεί από τη βιομηχανία (νέα προϊόντα, αξιοποίηση ερευνών αγοράς).
Τη δεύτερη μέρα, σε κοινή συνεδρία, θα συνοψιστούν οι εξελίξεις στη σύγχρονη κλινική έρευνα και οι εφαρμογές στην ιατρική που σχετίζονται με τον τομέα των προβιοτικών.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις νέες επιστημονικές και κλινικές έρευνες στον τομέα των προβιοτικών στα τρόφιμα, για τα νέα στελέχη προβιοτικών από τη Μεσόγειο και τις Βαλκανικές Χώρες, καθώς και για το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και ένα workshop πάνω στα σκευάσματα με προβιοτικούς οργανισμούς για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με τον κλάδο. Τέλος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενεργός διάλογος μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων μερών (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, βιομηχανία, διεθνείς φορείς για τα τρόφιμα, επαγγελματίες της υγείας) που θα βοηθήσει στη δημιουργία δικτύου στον τομέα των προβιοτικών.
Ο τομέας των προβιοτικών θα έχει ιδιαίτερη προοπτική τα επόμενα χρόνια, καθώς ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν τέτοια τρόφιμα (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, τουρσιά), μπορούν να αναπτύξουν εμπορική δραστηριότητα και εκτός Ελλάδας και να κάνουν γνωστά τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό, όπως συνέβη και με το ελληνικού τύπου γιαούρτι.