ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!

μερισμαΑρχίζει από σήμερα να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Δυστυχώς όμως τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη αφού τα χρήματα του μερίσματος κατασχέθηκαν από τις Τράπεζες για οφειλές αυτών των δικαιούχων που λόγω της κρίσης δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες. 

Το θέμα αναδείχθηκε σήμερα το πρωί από τον τηλεοπτικό σταθμό mega ύστερα από καταγγελίες δικαιούχου που του κατασχέθηκαν τα χρήματα. Στη συζήτηση παρενέβη και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι το μέρισμα είναι ακατάσχετο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεσμεύθηκε να επικοινωνήσει με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για να σταματήσουν οι κατασχέσεις.

Δυστυχώς ήταν που ήταν θέμα που θύμισε τακτικές “Μαυρογιαλούρου” όλη η διαδικασία χορήγησης του μερίσματος έφτασε τώρα να καταλήγει αυτό το δήθεν βοήθημα στις τσέπες των τραπεζιτών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει είτε σήμερα Παρασκευή είτε στις αρχές της  επόμενης εβδομάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως πιστώθηκαν οι λογαριασμοί 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις για το «κοινωνικό μέρισμα» μέχρι τις 3 Μαϊου, δηλαδή στις πρώτες 17 ημέρες που λειτούργησε το σύστημα υποβολής αιτήσεων, και οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

-Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
-Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
-Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
-Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
-Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
-Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Ακόμη η ανακοίνωση αναφέρει πως επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου  και ότι από τις 4 έως τις 8 Μαϊου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

«Τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το «κοινωνικό μέρισμα». Εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή «κοινωνικού μερίσματος» δεν θα γίνουν. Όλο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρεται πως σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com