ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ;

1Οι μέλλοντες  γονείς είναι πάντα ενθουσιασμένοι, αλλά μπορεί συχνά να στρεσάρονται καθώς περιμένουν την νέα άφιξη. Η φινλανδική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους νέους γονείς να εγκλιματιστούν πιο εύκολα στο νέο τους ρόλο, στέλνει σε κάθε νέα οικογένεια ένα πακέτο μητρότητας.

Το πολύχρωμο χάρτινο κουτί που μοιάζει με κούνια περιέχει μεγάλη ποικιλία από ρούχα του μωρού όπως κορμάκια, καπέλα, κάλτσες, γάντια, φορεματάκια, καλτσονάκια, μπουφάν και πουκάμισα. Περιέχουν ακόμη κουβερτούλες, αλλά και  ορισμένα προϊόντα παιδικής φροντίδας, όπως και μια σαλιάρα, μια κουδουνίστρα αλλά και ένα πολύχρωμο, εικονογραφημένο βιβλίο – για να ενθαρρύνουν τους γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους

Το κουτί που αποτελεί πλέον μια ιεροτελεστία μετάβασης για τους νέους γονείς, καθιερώθηκε το 1930, όταν περιείχε μόνο ύφασμα για τις μητέρες για να ράψουν ρούχα στα παιδιά τους.  Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, από τις υφασμάτινες πέρασαν στις πλαστικές  πάνες και τώρα γύρισαν πάλι στις υφασμάτινες, ενώ στην αρχή υπήρχε και πιπίλα η οποία τώρα έχει και πάλι αποκλειστεί, καθώς πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση της .

Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης έχει ως στόχο να δίνει σε όλα τα παιδιά ένα δίκαιο και ισότιμο ξεκίνημα στη ζωή, παρέχοντας τις πιο βασικές ανάγκες: για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή .

Οι Φιλανδέζες μαμάδες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο επειδή, μεταξύ άλλων, νιώθουν ότι και μέσω του κουτιού, το κράτος τις προσέχει πάρα πολύ, ακόμη και τώρα που έχουν γίνει κάποιες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες.

Με το στρωματάκι λοιπόν στον πάτο του κουτιού, το κουτί μεταμορφώνεται και στο πρώτο κρεβάτι του μωρού. Πολλά παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, παίρνουν τον πρώτο τους υπνάκο μέσα στους τέσσερις χαρτονένιους τοίχους αυτού του κουτιού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ