ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

TSIL1 (Αντιγραφή)Στο στοίχημα του ίδιου και του συνδυασμού του που δεν είναι άλλο παρά «να προσφέρουμε στους πολίτες της Θεσσαλίας, σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, τον στόχο της ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, διοικητική αυτοδυναμία και ποιότητα ζωής» εστίασε την χθεσινή ομιλία του σε κατοίκους των Φαρσάλων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» Ν. Τσιλιμίγκας.

Στην ομιλία του, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, για την έκβαση της εκλογικής μάχης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήρθε η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για να κάνουμε το όραμά μας για τον τόπο μας πραγματικότητα. Την πρώτη Κυριακή με την ψήφο όλων σας η «Θεσσαλών Συμπολιτεία» μπαίνει στον δεύτερο γύρο και την επόμενη Κυριακή ολοκληρώνουμε νικηφόρα αυτή την αναμέτρηση». Είχε προηγουμένως αναφερθεί στην δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας πως «η κρίση άφησε βαρύ το αποτύπωμά της στους περισσότερους πολίτες» και υποστήριξε ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου η παραγωγική ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία μπορούν να βρούν τον δρόμο τους συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας». Στη συνέχεια περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες τόσο από τις περικοπές πόρων όσο και από τις νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία της αυτοδιοίκησης. «Το έργο μας δεν θα είναι εύκολο την επόμενη πενταετία, συνέχισε. Ωστόσο είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα στην Θεσσαλία αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες, χρηματοδοτικές και άλλες, και διεκδικώντας ακόμη περισσότερα ώστε να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας καθιστώντας την περιφέρειά μας τον τρίτο πόλο ανάπτυξης στην πατρίδα μας». Ο κ. Τσιλιμίγκας επέκρινε την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή για την μη υλοποίηση υπεσχημένων από την ίδια στόχων και εξαγγελιών ενώ τόνισε πως και οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης στην παρούσα συγκυρία κρίνονται κυρίως από το αν και σε ποιο βαθμό θα καταπολεμήσουν την φτώχεια και την ανεργία που μαστίζουν και την Θεσσαλία. «Κάτι τέτοιο απαιτεί κινητοποίηση όλων των τοπικών δυνάμεων, στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος στόχων», πρόσθεσε.  Ακολούθως ο κ. Τσιλιμίγκας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος της παράταξής του χαρακτηρίζοντάς το «ανθρωποκεντρικό» που έχει ως κύριο στοιχείο του τον συγκροτημένο διάλογο των φορέων κάθε περιοχής στην Επιτροπή Διαβούλευσης που «την επόμενη περίοδο θα λειτουργήσει και δεν θα μείνει στα χαρτιά». Ακόμη ο κ. Τσιλιμίγκας μίλησε και για τον αυξημένο ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων που καλείται να κάνει η Περιφέρεια και για αποφάσεις που θα επιδιωχθεί να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία.

Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

TSIL2 (Αντιγραφή)Της ομιλίας του υποψήφιου Περιφερειάρχη είχε προηγηθεί αυτή της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη για την Π.Ε. Λάρισας Ευ. Λιακούλη η οποία ευχαριστώντας τους πολίτες για την παρουσία τους αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε βασικές υποδομές, για ανυπαρξία επενδύσεων σε δομές υποστήριξης και παραγωγικές που αφορούν στην ύπαρξη και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» για την περιοχή που είναι:

– Η διασφάλιση της άρδευσης με την υλοποίηση των φραγμάτων και όλων των αναγκαίων συνοδευτικών υποδομών.

– Η παραγωγή, περαιτέρω ανάδειξη και διευρυμένη εκμετάλλευση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων αλλά και νέων προϊόντων ποιότητας, η προβολή του φαρσαλινού χαλβά σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις της Περιφέρειας και η προώθησή του στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

– Η εκμετάλλευση και χρήση νέων ενεργειακών πόρων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

– Η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών με την αξιοποίση των ευρυζωνικών δικτύων.

– Η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη με την ανάδειξη της ιστορίας και των αρχαιοτήτων των Φαρσάλων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των παραπάνω τομέων είναι η οδική σύνδεση της περιοχής με τα όμορα αστικά κέντρα (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Λαμία) που μέχρι σήμερα δεν έχει άρει την απομόνωσή της.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Λιακούλη στο «πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα»  σε αρχαιότητες όλων των περιόδων της ελληνικής αρχαίας ιστορίας της περιοχής επισημαίνοντας πως το απόθεμα αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει της βάση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και κατ’ επέκταση της οικονομικής αναβάθμισής της. Ακολούθως τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των αρχαιοτήτων της περιοχής (Ακρόπολη της αρχαίας Φαρσάλου, τείχη  και πύλες της αρχαίας πόλης, Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι, νεκροταφεία των μυκηναϊκών χρόνων, αρχαιολογικά ευρήματα σε Σκοτούσα και Θετίδιο, η αρχαία πόλη Πεύμα στο Ναρθάκι, ο Απιδανός και η ιστορία του) και των διατηρητέων κτισμάτων του 17ου αιώνα «που καθιστούν την πόλη των Φαρσάλων και την περιοχή, Σταθμό Πολιτιστικών Διαδρομών, στο σημείο τομής των οδικών αξόνων Βόλου – Φαρσάλων – Καλαμπάκας- Μετεώρων και Λαμίας – Λάρισας – Ολύμπου», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η κ. Λιακούλη συνέδεσε την ανάδειξη αυτών των αρχαιολογικών χώρων  με την αξιοποίηση των μύθων του Ολύμπου και του Πηλίου αλλά και το επιβεβλημένο της δικτύωσής τους ως τουριστικών προορισμών με παράλληλη ανάπτυξη επαρκών τουριστικών καταλυμάτων και αγροτουριστικών μονάδων.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Κλείνοντας την ομιλία της η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε τις δεσμεύσεις του συνδυασμού για την περιοχή που είναι:

– Εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή, με συγκεκριμένους στόχους και προοπτικές.

– Στήριξη της αγροτικής οικονομίας και του εισοδήματος των αγροτών με την εκπόνηση πολιτικών κατεύθυνσης για τις καλλιέργειες μέσα από την δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Στήριξης του Αγρότη.

– Καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών σε έργα υποδομής, ολοκλήρωση των παλιών, ένταξη και δημοπράτηση νέων.

– Συμμετοχή του δήμου και των φορέων της περιοχής στην Επιτροπή Διαβούλευσης που δεν λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα της θητείας της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής.

Στο τέλος των ομιλιών έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ