ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

κτηνοτροΠερίπου 1 δισ. ευρώ οφείλει το ελληνικό κράτος στους κτηνοτρόφους οι οποίοι παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις, αλλά και τα μεγάλα λόγια περί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας βλέπουν άδειους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και σήμερα κινδυνεύουν να παραμείνουν στον κάμπο αφού δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να μετακινήσουν τα κοπάδια τους στα ορεινά.

Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα το κράτος δεν έχει πληρώσει την εξισωτική αποζημίωση του 2013, δεν τους επέστρεψε τα χρήματα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ, δεν έχει πληρώσει το ποιοτικό παρακράτημα ενώ τους οφείλονται και χρήματα που δικαιούνται από το 2009.

kel (Αντιγραφή)Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος που προκάλεσε μέχρι σήμερα πολλές παρεμβάσεις πολιτικών πρόσφατα υπήρξε και μία συνάντηση του Λαρισαίου βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόφιλο Λεονταρίδη, στον οποίο ο κ. Κέλλας έθεσε το μεγάλο θέμα των καθυστερήσεων των πληρωμών σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Από τις απαντήσεις που έλαβε φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι οι κτηνοτρόφοι να δούνε το χρώμα του χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

• Σχετικά με την εξισωτική του 2013 η οποία παραμένει απλήρωτη, ο κ. Λεονταρίδης ενημέρωσε τον κ. Κέλλα πως μέχρι τις 15 Μαΐου θα εκδοθεί η προκήρυξη, για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των δικαιούχων.

• Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου από το 2013, ο βουλευτής επεσήμανε στον υπουργό , ότι είναι αναγκαίο για την στήριξη των παραγωγών να γίνει εξ ολοκλήρου και σε μια δόση, λαμβάνοντας την απάντηση πως αυτό θα διευθετηθεί άμεσα, εντός του Μαΐου και το πιθανότερο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

• Όσον αφορά  την πληρωμή του Άρθρου 68, οι κτηνοτρόφοι θα πληρωθούν εντός του Μαΐου, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα.

• Επίσης τέθηκε το θέμα της επίσπευσης της πληρωμής του ΦΠΑ του 2013, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει μετά τους σχετικούς ελέγχους και διασταυρώσεις , από τις εφορίες.

• Τέλος, αναφορικά με τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για αγρότες και κτηνοτρόφους, ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για την νιτρορύπανση των ετών 2012 – 2013 και  θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τα καπνά και τα τεύτλα όπως και των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ