ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΩΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ

Έκτακτα μέτρα ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ με επιστολή του σε ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ

komitsas1Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί, με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της του ΕΛΓΑ και του ΥπΑΑΤ, το σοβαρό πρόβλημα της σκωρίασης των σιτηρών ζητά ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, σημειώνοντας ότι οι σιτοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστια ζημιά και πρέπει να αποζημιωθούν.

Στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο κ. Κομήτσας τονίζει:

« Κύριε Υπουργέ

Τεράστιο πρόβλημα με την ασθένεια της σκωρίασης αντιμετωπίζουν φέτος εκατοντάδες σιτοπαραγωγοί στον Δήμο Κιλελέρ και σε ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο, αφού η χρονιά ήταν ευνοϊκή για την ανάπτυξη των μυκήτων, που προκαλούν τη συγκεκριμένη ασθένεια, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα σιτηρών να έχουν υποστεί μία άνευ προηγουμένου ζημιά. Οι αγρότες μιλούν για πρωτοφανούς έκτασης, μη αντιμετωπίσιμο φαινόμενο και έχουν περιέλθει σε απόγνωση βλέποντας ότι παρά τους ψεκασμούς που πραγματοποίησαν, η σοδειά τους καταστρέφεται και δε θα έχουν κανένα εισόδημα από τον αλωνισμό των σιτηρών.

Οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ πρέπει να παρέμβουν, άμεσα, προκειμένου να  ληφθούν έκτακτα μέτρα και να βρεθεί η ενδεδειγμένη οδός, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την απώλεια της παραγωγής τους. Επίσης, πρέπει να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση του προβλήματος της σκωρίασης και να συμβουλεύσουν τους αγρότες μας για τη διενέργεια των αναγκαίων προληπτικών ψεκασμών στο μέλλον, για να εξαλειφθεί το παθογόνο αίτιο της σκωρίασης και να προληφθούν ζημιές αντίστοιχης  ή και μεγαλύτερης έκτασης κατά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους».

 

Η ΕΟΑΣνΛ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού στην οποία αναφέρει:

«Εκτεταμένες ζημιές σε ορισμένες περιοχές του Νομού Λάρισας  έχουν υποστεί τα σιτηρά με κίνδυνο να υπάρχει χαμηλή ως και καθόλου παραγωγή για ορισμένα χωράφια. Αυτό θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών ειδικότερα σε αυτή την συγκυρία με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό, τα συνεχή χαράτσια και την άδικη και σκληρή φορολόγηση που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΛΓΑ στην Λάρισα ειπώθηκε ότι η συγκεκριμένη ζημιά στα σιτηρά δεν συγκαταλέγεται στα ζημιογόνα αίτια και δεν αποζημιώνεται από τον  κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού.

Για μια ακόμη φορά αναδείχνεται η αναγκαιότητα ολοκληρωτικής αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Παλεύουμε για δημόσιο ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο και θα παρέχει ουσιαστική ασφάλιση και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Η ΕΟΑΣΝΛ  ζητάει από τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση να καλύψει την φετινή ζημιά στην παραγωγή των σιτηρών και να την αποζημιώσει σύμφωνα με την διαδικασία αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ