ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.ΣΑΡΧΩΣΗ

Μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Τυρνάβου
101_0052“Σας ευχαριστώ για τη στήριξη, που δίνετε στο συνδυασμό μας, για τη στήριξη που δίνεται σε μένα προσωπικά, γιατί γνωριζόμαστε χρόνια μας συνδέουν κοινά βιώματα, μας συνδέει η ίδια η ζωή. Η αποψινή σας παρουσία μας γεμίζει αισιοδοξία για την έκβαση της νίκης.  

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα για αγώνα, για έναν αγώνα διαρκή, για έναν αγώνα που δεν τελειώνει στις 18ου του Μάη, αλλά θα τον συνεχίσουμε μαζί, για να κτίσουμε τη νέα πολιτεία, τη συνΠολιτεία”, με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη σημερινή του ομιλία στην πλατεία του Τυρνάβου ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης.

Αφού άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων που καταστρέφουν τη χώρα επισημαίνοντας ότι η προσομοίωση του κράτους στις λειτουργίες της αγοράς, ο περιορισμός του πολίτη στο στενό ιδιωτικό χώρο, η υποβάθμιση των θεσμών και της δημοκρατίας και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους πέρασαν και στην αυτοδιοίκηση με καταστροφικές συνέπειες, σημείωσε: “Η Κεντρική Διοίκηση στη χώρα μας, ποτέ δεν ήθελε να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πολιτική και οικονομική ελίτ πάντα την έβλεπε με επιφύλαξη και φόβο, ενώ η αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντα στην κοινωνία, αντί το κράτος να την εμπιστευτεί και να την ενισχύσει θεσμικά, δημιούργησε ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω της.

Οι δομές της συρρικνώνονται, οι πόροι της λιγοστεύουν, ενώ παράλληλα βρέθηκε να κολυμπά στο νέο «Καλλικρατικό» θεσμικό πλαίσιο, που όπως είχαμε προβλέψει επιδείνωσε την κατάσταση. Αυτές οι πολιτικές έχουν συγκεκριμένους «εκφραστές». Η εξελικτική ματαίωση της Αυτοδιοίκησης που βιώνουμε σήμερα, δεν αποτελεί τυχαίο σύμπτωμα των μνημονίων. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, των συντηρητικών κυβερνητικών κύκλων. Οι νεότευκτοι θεσμοί αντιμετωπίζονται ως βαρίδι και νοσηρό σύμπτωμα του διοικητικού συστήματος της χώρας. Τα κόμματα που μας κυβέρνησαν και εν πολύς διαμόρφωσαν τις συνθήκες της κρίσης, αλλά και συνεχίζουν να μας κυβερνούν και να καθορίζουν την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, αντιστρατεύονται την χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης και εργάζονται μεθοδικά για την παλινόρθωση του συγκεντρωτισμού”.

Στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή λέγοντας:

“Τι έπραξε η παρούσα Δημοτική αρχή απέναντι σ΄ αυτή την βαθιά και βίαιη αναμόχλευση της κοινωνίας; Αντί να στηρίξει και να διευρύνει τις κοινωνικές δράσεις, να γίνει αρωγός στη δοκιμασία που περνάμε, έκλεισε το «κοινωνικό παντοπωλείο», το σχολείο στήριξης παιδιών με μαθησιακές ανάγκες, εναντιώθηκε με πρωτόγνωρο τρόπο σε διαμαρτυρόμενους πολίτες. Ποια ήταν η στάση της στο θέμα του γάλακτος; Πως υπερασπίζεται έναν από τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου μας; Ποίες σχέσεις διαμόρφωσε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας; Ποιές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες πήρε όλα αυτά τα χρόνια; ΚΑΜΙΑ

Η σημερινή Δημοτική Αρχή αντί να κινητοποιήσει την κοινωνία αποξενώθηκε από τους πολίτες. Και τώρα τι κάνει; Προσπαθεί να ντύσει την αδράνεια, το έλλειμμα γνώσης και πολιτικής άποψης, με δήθεν νοικοκύρεμα. Αλλά πως κ Δήμαρχε μιλάτε για νοικοκύρεμα;

Υπογράψατε μια σύμβαση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει ο Δήμος ως το 2018. Η επιστροφή των χρημάτων δημιουργεί ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο όπως προβλέπεται από την σύμβαση που υπογράψατε θα αποπληρωθεί από τα τακτικά έσοδα του Δήμου κι αν αυτά δεν επαρκούν θα αποπληρωθεί από αύξηση επιβολής φόρων.

101_0055Πως πήρατε κ. δήμαρχε μια τέτοια απόφαση ερήμην των πολιτών; Πως υποθηκεύσατε το οικονομικό μέλλον του δήμου εντάσσοντάς τον στην «μνημονιακή» υποχρέωση της δεσμευτικής και αυστηρής, εποπτείας του οικονομικού παρατηρητηρίου; Δεν γνωρίζατε κ δήμαρχε, πως τα χρήματα, αυτά ήταν οφειλές του κράτους προς τον Δήμο από το μακρινό 1989 και έως το 2009; Αλλά όπως λέει και ο λαός «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι», την απάντηση κ δήμαρχε νάστε σίγουρος θα την δώσει αυτός – ο ίδιος λαός!!!

Δεν μπορείτε κ. δήμαρχε, να δημιουργήστε όμως μια εικονική πραγματικότητα, η καθημερινότητα μας, η εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων γύρω μας, είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας. Στην εικονική πραγματικότητα του σημερινού δημάρχου”.

Στη συνέχεια παρουσίασε το σχέδιο της συν Πολιτείας για το δήμο λέγοντας:

“Εμείς απαντάμε με μια οργανωμένη εικόνα για τον τόπο μας. Αυτή η εικόνα θα στηριχθεί στις οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα, αμπελοκαλλιέργεια – οινοποίηση και απόσταξη, δενδροκομία και οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφία και τυροκόμηση,  συνθέτουν μαζί με την μεταποίηση και εμπορία τον οικονομικό ιστό του τόπου μας. Πρόταση μας είναι να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε αυτό το οικονομικό και παραγωγικό δυναμικό, μέσα από ένα σχέδιο, το οποίο που θα συμβάλλει στην βιωσιμότητα της οικονομίας σε τοπικό, άρα και σε εθνικό επίπεδο, με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο δήμαρχος «παράγοντας» – κομματάρχης και τελικά επαίτης πόρων, είναι ένας δήμαρχος μιας άλλης εποχής. Ο σημερινός δήμαρχος θα κριθεί εάν έχει τη δύναμη και τη φαντασία να βοηθήσει την τοπική οικονομία να ανασυνταχθεί και να γίνει βιώσιμη, διεκδικώντας πόρους μέσα από ένα σχέδιο. Προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε ότι επιτυχημένη τοπική οικονομία με αναπτυξιακή πολιτική, είναι η οικονομία που στηρίζεται σ΄ ένα αναγνωρίσιμο και κατά συνέπεια ανταγωνιστικό τόπο κι ότι χρειάζεται ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η εποχή που μέτρο της επιτυχίας του εκάστου δημάρχου, ήταν μόνο τα πεζοδρόμια, οι πλακοστρώσεις, οι ασφαλτοστρώσεις και οι “εκδηλώσεις”, πέρασε ανεπιστρεπτί”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρχώση ο στρατηγικός σχεδιασμός της παράταξής του περιλαμβάνει δύο στόχος:

-την ανάδειξη και υποστήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας

-και την κοινωνική συνοχή

Τα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν για τον πρώτο στόχο είναι:

  • το πρώτο βήμα αφορά την επιλογή στοιχείων της ταυτότητάς του τόπου μας. Σχεδιασμός λογότυπων, σλόγκαν και εικόνων θα προβάλλουν τη σχέση μας με τον τόπο και τους οικισμούς
  • το δεύτερο βήμα είναι να προωθήσουμε τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην εκπόνηση μιας ενεργειακής πολιτικής με κύριο στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής κύριες πηγές θα είναι η Βιομάζα και το Βιοαέριο. Δρομολογούμε επίσης τη μεταφορά και χρήση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
  • το τρίτο βήμα είναι η καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο τόπος και μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου, ενώ συγχρόνως πρέπει να αναμετρήσουμε την θεσμική ικανότητα και την διοικητική επάρκεια του δήμου, ώστε να φέρει εις πέρας όλη αυτή την προσπάθεια
  • το τέταρτο βήμα είναι η επικοινωνία του οράματος μας. Το όραμα για τον Δήμο και την ανάπτυξη, πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση, να συζητηθεί με φορείς, με άτομα και συλλογικότητες. Έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τι επιδιώκει ο δήμος.
  • το πέμπτο βήμα είναι η σύνταξη του χάρτη των έργων και των δράσεων μαζί με τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία. Διαρκής επιδίωξη θα είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, ώστε να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές.

“Για αυτό εμείς ως Δημοτική Αρχή δημιουργούμε τον Φορέα Αμπέλου, με σκοπό τη προώθηση, προβολή και προστασίας των προϊόντων της αμπέλου τη στοιχειοθέτηση και παρακολούθηση, των γεωγραφικών ενδείξεων, τη διαμόρφωση προτάσεων κατοχύρωσης από την Πολιτεία το συντονισμό και ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων την ανάπτυξη της έρευνα και της καινοτομίας.

Παράλληλα ο Δήμος, στα πλαίσια ενός βιώσιμου μοντέλου αγροτικής παραγωγής, παρεμβαίνει  στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όλοι μας θεωρούμε ότι το νερό που τρέχει στη βρύση μαςείναι φυσικό ανεξάντλητο αγαθό όμως για να εξασφαλισθεί αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να ελέγχουμε την διαθεσιμότητα, την κατανάλωση και την ανατροφοδότηση των υπόγειων υδάτινων πόρων. Πρώτο μέλημα, τα έργα αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του Ξηριά η αποτροπή παράνομων καταπατήσεων, παράνομης αμμοληψίας και απόθεσης σκουπιδιών, με στόχο την αύξηση της απορροφητικής του ικανότητας.

Παρεμβαίνουμε στη διαχείριση των βοσκοτόπων και την προώθηση δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων στη μελέτηκαι τη προώθηση προγραμμάτων προστασία φυτικής και ζωικής παραγωγής. Παρεμβαίνουμε στην παρακολούθηση της πορείας των αγορών και των τιμών και την προώθηση λειτουργίας των συμβατικών και ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων, στην προώθηση και την τεχνική υποστήριξη συλλογικών δράσεων ομάδων παραγωγών, στην συμβολή και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα και την ίδρυση ταμείου ενίσχυσης αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. Παρεμβαίνουμε τέλος στη μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής για γεωργία και κτηνοτροφία

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να κτίσει την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα του τόπου, πάνω σε προτάσεις έργων μακρόπνοου σχεδιασμου, προκειμένου να εδραιώσει την κεντρική γεωγραφική θέση του Δήμου, την προώθηση και διακίνηση των προϊόντων, την προβολή των οικισμών και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Πρέπει να ισχυροποιήσουμε τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ανάδρασης των σημερινών συνθηκών, που μας οδηγούν συνεχώς σε μια αδιάκοπη σχέση με το κέντρο της Λάρισας.

Προτείνουμε τη βέλτιστη οδική σύνδεση της περιοχής μας, με την Εθνική Οδό – ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό, πρέπει να αναβαθμιστεί ο οδικός άξονας, Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Κουτσόχερο, εμείς αυτό το ονομάζουμε βόρεια παράκαμψη της Λάρισας.

Αυτός ο δρόμος θα είναι η πύλη εξόδου της περιοχής προς τη χώρα.

Προτείνουμε επίσης νέο σχεδιασμό του δρόμου Τυρνάβου – Αμπελώνα. Τα χαρακτηριστικά αυτής της σύνδεσης θα είναι εντελώς διαφορετικά, πρέπει να είναι ήπιας κυκλοφορίας με πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και δεντροστοιχίες, ώστε να φέρνει τους κατοίκους των δύο πόλεων πιο κοντά, σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με τις παραγωγές και τα προϊόντα του τόπου μας. Προτείνουμε να χωροθετηθούν στην παραπάνω διαδρομή, βιοτεχνικό πάρκο, δημοπρατήριο προϊόντων και εν γένει χρήσεις που συνάδουν με την παραγωγή, μεταποίηση και προώθηση των προϊόντων του τόπου μας. Οραματιζόμαστε μια νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα, μια κοινή ζωή ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Προτείνουμε τη βελτίωση του δρόμου Αμπελώνα –Ροδιά Καρυά Ολύμπου, αλλά και του δρόμου Ροδιά – Γόννων, ώστε η περιοχή μας να αποτελέσει διέξοδο του αστικού κέντρου Λάρισα προς τον Όλυμπο και τις περιοχές προστασίας φυσικού κάλλους, όπως η ορεινή περιοχή Γκουνταμάνι και η παραποτάμια περιοχή Μπουγιατζί, η ανάδειξη των τόπων αυτών θα ενταχθεί στη λογική του ήπιου τουρισμού, ως προέκταση της ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην περιοχή μας”, ανέφερε ο κ. Σαρχώσης κλείνοντας την αναφορά στα βήματα του πρώτου στόχου.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο δεύτερο στρατηγικός στόχος που είναι η κοινωνική συνοχή ανέφερε:

“Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Το μοντέλο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής που απευθύνεται σε κατηγορίες πολιτών (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί. κλπ) και δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για στέγη, σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής πρέπει να μετατραπεί η φιλανθρωπία σε δομή πρόνοιας. Συγκεκριμένα απαιτείται, Η καταγραφή των αναγκών και η δικτύωση του δήμου. Η προσέγγιση των εχόντων ανάγκη με τη στήριξη του εθελοντισμού. Η δημιουργία ενός δίκτυο αποτελεσματικής αλληλοβοήθειας Δηλαδή κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, ανταλλακτικές υπηρεσίες. Δεσμευόμαστε συμβάλλοντας στην οικονομική ανακούφιση των πολιτών για τη θεσμική κατάργηση του πρόσθετου ειδικού τέλους 80% στη κατανάλωση νερού, γιατί η ΔΕΥΑΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στα έργα αποχέτευσης που εκτελεί επειδή αυτά χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ. Απαιτείται όμως και μια διαφορετική πολιτική για μια καθαρή πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον. Τα απορρίμματα δεν είναι άχρηστα, αλλά μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτά περιβαλλοντικά και οικονομικά μέσα από προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσα Πετάω» και το πρόγραμμα «Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων». Θα εφαρμόσουμε μια ριζοσπαστική πολιτική χρήσης του δημόσιου χώρου, που θα διαπερνά το σύνολο των δραστηριοτήτων του δήμου και δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα, σκοπιμότητες και την κατεστημένη λογική.

Θέλουμε ένα δήμο που αντιπαλεύει τον κοινωνικό αποκλεισμό, που κατανοεί ότι οι μητέρες με τα παιδικά καρότσια, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι «αόρατοι», αλλά πολίτες και παίρνει μέτρα για την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης επιτέλους πρέπει να λυθεί. Παρά την εκπόνηση σχετικής μελέτης στο παρελθόν, παραμένει άλυτο ακόμα σήμερα, γιατί; Γιατί απουσιάζει η πολιτική βούληση. Πρέπει να υιοθετήσουμε παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων και τη χρήση του ποδηλάτου. Το πάρκο της “Τούμπας” πρέπει να ενταχθεί πάλι στη ζωή της πόλης, με την ανάπλαση σε χώρο δράσεων για την υγεία των πολιτών Είναι επίσης δέσμευση μας η άμεση διαμόρφωση του σταδίου της πόλης, προκειμένου να φιλοξενεί τους αγώνες της ποδοσφαιρικής μας ομάδας για να στηριχθεί έτσι η προσπάθεια των ανθρώπων της, και να αναδειχθεί η πολυσήμαντη κοινωνική προσφορά της.

Θέλουμε να στηρίξουμε μια πολιτιστική πολιτική με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων συστηματικού χαρακτήρα. Εκκινώντας τα τέλη Οκτωβρίου με την γιορτή της Απόσταξης στον Τύρναβο, και κλείνοντας με το καρναβάλι και το παραδοσιακό Μπουρανί. Το καρναβάλι πρέπει να αναβαθμιστεί αισθητικά και θεματικά και να αποκτήσει περιεχόμενο που θα το διαφοροποιεί από τα άλλα καρναβάλια κατοχυρώνοντας μια γονιμική και βαλκάνια βακχική φυσιογνωμία (να σταματήσει επιτέλους η μετατροπή του σ΄ ένα  βραζιλιάνικο κακέκτυπο). Από τον Απρίλιο την σκυτάλη των εκδηλώσεων θα παίρνει ο Αμπελώνας, όπου στο χώρο της γιορτής κρασιού, θα μπορεί να φιλοξενεί ετήσια ανθοκομική έκθεση, έκθεση πώλησης αγροτικών και βιολογικών προϊόντων και μόνιμο εκθετήριο – τυροκομικών προϊόντων, κρασιών και αποσταγμάτων. Η περίοδος θα κλείνει με τη Γιορτή Κρασιού, η οποία θα έχει σαν στόχο την προώθηση της οινικικής μας παραγωγής, υπό το τίτλο «Μοσχάτο Τυρνάβου» – οίνοι και αποστάγματα.

Συστηματικές διοργανώσεις βέβαια θεωρούμε και τα κατά τόπους πανηγύρια των χωριών μας με αφορμή θρησκευτικές γιορτές. Ο Δήμος μπορεί να τα στηρίξει με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της πολιτισμικής παράδοσης στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι δύο Δημοτικές βιβλιοθήκες, θα προχωρήσουν σε συνεργατικές δράσεις και θα αναλάβουν, την έκδοση ετήσιου ημερολογίου εκδηλώσεων, τη συν-διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων, την ανάπτυξη ομάδων αναγνωστών, τμημάτων δημιουργικής γραφής και προγραμμάτων διαβίου μάθησης. Θα αναλάβουν επίσης την ανάπτυξη του προγράμματος τοπικής ιστορίας, ώστε να συγκροτηθεί ένα αρχείο τοπικής ιστορίας, για τα σχολεία του δήμου και τους ενδιαφερόμενους δημότες.

Η συνεργασία των δύο πόλεων θα προχωρήσει επίσης και στην περίπτωση της Μουσικής Σχολής και των τμημάτων τόσο του Τυρνάβου όσο και του Αμπελώνα για τα οποία βέβαια πρέπει να αναζητήσουμε νέα στέγη. Η Μουσική Σχολή πρέπει να διαθέτει τις ανάλογες υποδομές και τα τεχνικά μέσα, ώστε να αναλάβει υπό την αιγίδα της το σύνολο της μουσικής εκπαίδευσης και μουσικής παραγωγής στο Δήμο. Πέρα δηλαδή από τη μαθητεία, να αναλάβει την ανασύνταξη της Χορωδίας του Δήμου, τατη φιλαρμονική και να δημιουργήσει βυζαντινή χορωδία με την επωνυμία “Άγιος Νικόλαος Τουραχάν”, δεδομένης της ψαλτικής παράδοσης του τόπου μας”.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:

“Προειδοποιώ και από αυτό το βήμα όσους κάνουν εμπόριο ελπίδας κύρια πάνω στα αδιέξοδα των νέων, εμπαίζοντας πολίτες και κοινωνία να πάψουν να επικαλούνται τα δήθεν κυβερνητικά ή άλλα στηρίγματα, να πάψουν να συνομιλούν με το «θεό», ανταλλάσοντας επιστολές, γιατί γίνονται ανάλγητοι, όπως και οι πολιτικές των κομμάτων που υπηρέτησαν και υπηρετούν. Την πολιτική του «Μαυρογιαλούρου» της εποχής του πενήντα, κάποιοι την έκαναν κουστούμι, υπόσχονται απίθανα πράγματα με μοναδική ευρηματικότητα.

Εμείς γυρίζουμε την πλάτη σ’ όλα αυτά. Το μόνο που υποσχόμαστε είναι να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε μαζί σας για το καλό του τόπου.

Απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που ζούμε και τις βίαιες και αντιδημοκρατικές πολιτικές, αντιπροτείνουμε μια εναλλακτική πρότασηπολιτικής και θεσμικής αναγέννησης του τόπου.

Απέναντι σε μια Δημοτική Αρχή, που μένει στο περιθώριο, σε μια διαχειριστική λογική, εμείς υποστηρίζουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δήμο με όραμα και σχέδιο

Απέναντι στις «παράδοξες» πολιτικές που επέβαλε η μεταρρύθμιση «Καλλικράτη» και τις αυταρχικές πολιτικές συμπεριφορές της σημερινής Δημοτικής Αρχής, εμείς προβάλλουμε το πρότυπο ενός νέου «κοινοτισμού», μιας νέας συνΠολιτείας.

Απέναντι στις πολιτικές των «μνημομίων», που έχουν σαν αποτέλεσμα αντί να ρυθμίσουν την οικονομία, να απορυθμίσουν την κοινωνία, εμείς προτείνουμε ένα τόπο άξιο να ζεις, με σεβασμό στον άνθρωπο, στο φυσικό περιβάλλονστην πολιτιστική κληρονομιά. Ένα τόπο με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Μπροστά στον οδυνηρό και αδιέξοδο δρόμο που ακολουθεί η χώρα μας, μπροστά στη φύση και την ένταση των κοινωνικών αλλαγών που ζούμε, ο Δήμος οφείλει να συγκροτήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, λειτουργώντας ως διοικητικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο. Η σύγκρουση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, σηματοδοτεί σήμερα μια βαθύτερη διαχωριστική γραμμή. Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται μεταξύ όσων είναι προετοιμασμένοι να δώσουν μάχες – κατανοώντας ότι οι προοπτικές είναι δύσκολες – και όσων δεν τολμούν καν να μιλήσουν, για τις μάχες που πρέπει να δοθούν.

Δεν υποσχόμαστε σας προτείνουμε ένα δρόμο δύσκολο με πίστη στις παραγωγικές μας δυνατότητες αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, στρεφόμαστε σε σας, στρεφόμαστε στον πολίτη στροφή στον πολίτη”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ