ΎΒΡΙΣ Η… ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ;

Γράφει η Ευαγγελία Φακή – Παπακωνσταντίνου
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη “Δράση Πολιτών” δήμου Τυρνάβου

ευαγ_φακηΗ υβριστική συμπεριφορά ανέκαθεν τιμωρούνταν. Η αλαζονεία και ο υπερφίαλος εγωισμός ποτέ δεν υπήρξε καλός οδηγός στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Και ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα, εξακολουθούμε ως λαός να υιοθετήσουμε συμπεριφορές παρωχημένες, ξεπερασμένες από το χρόνο.

Κατά γενική ομολογία η ευγένεια και η ανωτερότητα ψυχής ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν. Απεναντίας· στάθηκαν αρωγοί στην ευήμερη πορεία της χώρας ή της ανθρωπότητας. Μόνο που αυτά για να εκδηλωθούν, απαιτείται υπέρβαση του ατομικισμού και του εγωκεντρισμού, μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί η μικρόνοια, η μικροψυχία, η μικροπρέπεια και η ποταπότητα. Όταν κάποιος  δεν αντέχει την ανωτερότητα και την αξία του άλλου, βυσσοδομεί. Όταν κάποιος δεν αντέχει την παρουσία του άλλου, μάλλον τείνει να καταστεί «ανθρωπάριο», υπάνθρωπος.

Απαιτείται πραγματική τόλμη για να αποδεχτεί κανείς την αναμφισβήτητη υπεροχή των άλλων. Και αν αδυνατεί να το πράξει, ας σιωπήσει, ας μην επιτρέψει στον εαυτό του να εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Ας μην αμαυρώνει το πνεύμα της δημοκρατίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους. Το ότι η δημοκρατία παρέχει το δικαίωμα λόγου, αυτό δε σημαίνει ότι ο καθένας δικαιούται να ξεπερνά τα όρια.

Γιατί την ύβρη ακολουθεί η τίση. «Όσοι ‘’λευκοφόροι’’ εννοήτωσαν».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ