ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ

ΠΑΣΧΟΠ (Αντιγραφή)Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο δήμαρχος Ελασσόνας Γεώργιος Πασχόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, αναφορικά με τις σημαντικά μειωμένες πιστώσεις της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2014.

Η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι εκδόθηκε προ ημερών η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2014. Σύμφωνα με την αρι.1689/60690/9-5-2014 πρόσκληση της Δ/νσης Προγραμματισμού & Γ.Δ., του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ποσό που θα κατανεμηθεί στους παραγωγούς για τα Μέτρα 211 και 212, για το έτος 2014,  ανέρχεται μέχρι το ποσό των 60.000.000 ευρώ.

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί,  το ποσό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο έναντι των πιστώσεων των προηγούμενων χρόνων που ξεπερνούσαν το ποσό των 100 εκ. Αυτό πρακτικά σημαίνει την δραστική μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών όπως του Δήμου Ελασσόνας.

Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και σε μια χρονική στιγμή που ο Έλληνας κτηνοτρόφος αγωνίζεται να επιβιώσει, είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του παραγωγικού αυτού τομέα  από την κεντρική διοίκηση. Τουναντίον όμως, παρατηρούμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα  του κλάδου και προσπαθεί να οδηγήσει τους παραγωγούς στα όρια της εξαθλίωσης.

Κύριε Υπουργέ,

Η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι για τις ορεινές περιοχές, όπως ο Δήμος Ελασσόνας, οι στυλοβάτες του εισοδήματος των κατοίκων. Εάν αυτό μειωθεί δραστικά, όπως επιχειρείται  με την ανωτέρω πρόσκληση, οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και δεν θα εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος που είναι η διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πληθυσμού  στις ορεινές περιοχές για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την ενθάρρυνση της συνέχισης της γεωργικής δραστηριότητας και η εξασφάλιση ενός επιπέδου εισοδήματος συγκρινόμενο με το εισόδημα των λοιπών περιοχών.

Επειδή η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης είναι μείζονος σημασίας για την επιβίωση των κτηνοτρόφων, σας καλούμε να επαναφέρετε τις πιστώσεις της Ε.Α. του έτους 2014 στα αρχικά επίπεδα. Η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι το μέλλον της Ελλάδας και θα πρέπει όλοι οι φορείς του κράτους να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο μέσο την προσπάθεια ανάπτυξής τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ