Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Δεσμεύσεις για το νερό, την εγκατάλειψη και την εκπροσώπηση της περιοχής

101_0075 (Αντιγραφή)Καταχειροκροτούμενος από ένα πυκνό ακροατήριο ο επικεφαλής της ΣυνΠολιτείας – Στροφή στον Πολίτη και υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης από την πλατεία του Αμπελώνα τη βεβαιότητα για τη νίκη του συνδυασμού του στις εκλογές της Κυριακής, αφού όπως ξεκαθάρισε είναι ο μόνος συνδυασμός που έχει και πρόγραμμα και σχέδιο για το δήμο Τυρνάβου συνολικά αλλά και για την κάθε ενότητα ξεχωριστά.

Κάνοντας περιγραφή της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία σημείωσε με νόημα: «Ο κάθε καλόπιστος και ευαίσθητος πολίτης αναρωτιέται λοιπόν αν υπάρχει άλλος δρόμος, ένας δρόμος με διέξοδο. Η ερώτηση δεν είναι τυπικά πολιτική, αλλά βαθύτατα πολιτική, υπό την έννοια ότι δεν αναζητούμε τη Μία Λύση και τον Μεσσία, αλλά αναζητάμε την διέξοδο σένα σχέδιο, ένα όραμα, μια στρατηγική, που θα περιέχει σκληρές αλήθειες, κόπο, ρίσκο, άλλα και που οπωσδήποτε θα εγγυάται ισότητα, δικαιοσύνη, διαφάνεια, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, δημοκρατία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για μας, τα παιδιά μας, την κοινωνία μας;

Αυτό το απλό, το πυρηνικό, το κατεπείγον ερώτημα καλούμαστε να απαντήσουμε.

Ακλόνητη πίστη και πολιτική μας άποψη, είναι πως μεγάλο μέρος αυτής της εναλλακτικής λύσης, του άλλου δρόμου για το ξεπέρασμα της κρίσης που βιώνουμε αποτελεί η αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

101_0074 (Αντιγραφή)Και αυτό γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει θετικά και δημιουργικά τον κατακερματισμό των υλικών και ανθρώπινων πόρων και να διαμορφώσει βιώσιμα σύνολα τοπικών κοινωνιών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στο κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο μόνος θεσμός που βρίσκεται τόσο κοντά στον πολίτη οφείλει να διαδραματίσει το σημαντικό της ρόλο στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ειδικά σήμερα ο Δήμος πρέπει:

– Να γίνει κύτταρο αποδοτικών και αποτελεσματικών συνεργασιών, σχεδιασμού και έντιμης διαχείρισης πολιτικών, προγραμμάτων και έργων, για μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα στηρίζεται στην ανάδειξη της δημιουργικής ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας να αγωνιστούμε να γίνει κτήμα όλων των πολιτών, μέσα και έξω από τον Δήμο μας η μεγάλη «εικόνα» για την περιοχή και την κοινωνία μας, το παραγωγικό μας αποτέλεσμα αλλά και οι άνθρωποι του.

– Να γίνει ο Δήμος φορέας υποστήριξης των δημοσίων αγαθών του περιβάλλοντος, της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού

– Να γίνει ο θεσμός ανάδειξης μιας αλληλέγγυας κοινωνίας υπερασπίζοντας την ισότιμη συμμετοχική δράση των πολιτών, Ενάντια στα απρόσωπα Δημοτικά σύνολα του σήμερα με αποξενωμένους πολίτες και φορείς.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Υπογραμμίζοντας ότι το κεντρικό κράτος ασκεί έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «παράδοξες» πολιτικές, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κύρια οικονομικό κλοιό, σημείωσε ότι αυτές τις «παράδοξες» πολιτικές τις βιώνουν οι πολίτες του Αμπελώνα περισσότερο από τον καθένα μας τα τελευταία χρόνια. Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» έπληξε την υπόσταση του θεσμού στον Αμπελώνα, την πολιτική και κοινωνική εκπροσώπηση των κατοίκων του, με αποτέλεσμα να πληγεί εν τέλει η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα των κατοίκων αυτής της πόλης.

«Η κοινή διαπίστωση η οποία εκφράζεται με την λέξη «εγκατάλειψη» την οποία οι περισσότεροι από σας χρησιμοποιείται για να περιγράψετε αυτό που βιώνεται είναι νομίζω χαρακτηριστικό.

Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτέλεσε μια αρνητική τομή για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Αμπελώνα. Είναι πολιτική μας προτεραιότητα να αγωνιστούμε ενάντια σ΄ αυτή την κατάσταση, πρέπει να εναντιωθούμε όλοι μας για να θεραπεύσουμε αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί ισότιμα και αλληλέγγυα να ενωθούμε σε μια τοπικότητα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, σε μια πολιτεία

στη συνΠΟΛΙΤΕΙΑ, είναι το κοινό μας μέλλον, ας το οραματιστούμε τα λίγα χιλιόμετρα δρόμου που μας χωρίζουν, ας γίνει ο δρόμος που θα μας ενώσει» ξεκαθάρισε ο κ. Σαρχώσης επισημαίνοντας ότι η συνΠΟΛΙΤΕΙΑ θα αγωνιστεί για να γεφυρώσει του δύο οικισμούς τον Τύρναβο και τον Αμπελώνα να μοιράσει ανάμεσα σ΄ αυτούς τους δύο οικισμούς δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.

Για μια ακόμη φορά καυτηρίασε τη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής στο θέμα του νερού και στην αντιπαράθεση που είχε ο νυν δήμαρχος και οι συνεργάτες του με τους κατοίκους που διεκδικούσαν φθηνό νερό.

«Μας ήταν ειλικρινά οδυνηρό να παρακολουθούμε να υλοποιούνται πολιτικές αντιπαράθεσης μεταξύ του Δήμου και πολιτών, σημαντικής μερίδας της κοινωνίας του Αμπελώνα και μάλιστα να φθάνουν σε επίπεδο ποινικών διώξεων την ώρα που θα έπρεπε να ασκούνται συνεργατικές πολιτικές, πολιτικές όσμωσης των δύο κοινωνιών. Αυτό, αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε, πρέπει να το θεραπεύσουμε όλοι έχουμε αυτό το χρέος απέναντι στο κοινό μας μέλλον πρέπει να νικήσουμε την καχυποψία, να την αντικαταστήσουμε με μια αμοιβαία εμπιστοσύνη» υποστήριξε ο κ. Σαρχώσης, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις του συνδυασμού για το θέμα του νερού εντάσσονται στην αντίληψη της συνεργασίας και της απόκτησης της εμπιστοσύνης της τοπικής κοινωνίας.

«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Οι πολίτες είναι οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής του δήμου και η διαχείριση του νερού, αυτού του τόσο σημαντικού παράγοντα επιβίωσης είναι πρώτα και κύρια μέλημα των ιδίων, άρα δεν μπορείς να τους έχεις ενάντιους.

Η επιχείρηση νερού επίσης είναι η επιχείρηση η οποία εκφράζει την αυτονομία του Δήμου μας της συνΠΟΛΙΤΕΙΑ μας στη διαχείριση του νερού και η ύπαρξη της και η ευρωστία της πρέπει να είναι καθήκον μας.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΤ εξαρτάται άμεσα από την κοινωνική αποδοχή του ρόλου της» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία της πρότασης που συνοψίζονται στα εξής:

Ακύρωση των δύο υπέρογκων τιμολογίων του 2011 και εκ νέου υπολογισμός της αξίας του καταναλωθέντος νερού χωρίς το τέλος 80% και με μικρότερη τιμή.

Αυτό θα ισχύσεις και για όσους πλήρωσαν τα τιμολόγια και η διαφορά θα τους επιστραφεί με συμψηφισμό στα επόμενα τιμολόγια. Για όσους έχουν οφειλές στη ΔΕΥΑΤ μετά και το νέο υπολογισμό θα τους δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και εξόφλησης σε πολλές δόσεις.

Η κατάργηση του τέλους 80% θα γίνει σε όλο το δήμο ενώ η τιμολογιακή πολιτική θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαρχώσης αφού τόνισε ότι ο Αμπελώνας στη νέα δημοτική αρχή θα έχει ισχυρή εκπροσώπηση, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την περιοχή του Αμπελώνα όπως τους είχε αναπτύξει στις επαφές με τους κατοίκους στις περιοδείες του στις γειτονιές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ