ΣΟΥΔΑΝ: ΈΓΚΥΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ!

447Δικαστήριο στο Σουδάν καταδίκασε μια έγκυο γυναίκα σε θάνατο επειδή παντρεύτηκε χριστιανό. Η Meriam Ibrahim καταδικάστηκε σε εγκατάλειψη θρησκευτικής πίστης, και διέταξαν να κρεμαστεί για το «έγκλημά» της.

Πρεσβείες δυτικών χωρών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει από το Σουδάν να σεβαστούν το δικαίωμα της 26χρονης γιατρού να επιλέξει τη θρησκεία της.

Στο Σουδάν ζουν κυρίως μουσουλμάνοι, που ακολουθούν τον ισλαμικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες απαγορεύεται να παντρεύονται μη μουσουλμάνους, παρόλο που επιτρέπεται στους άνδρες, ενώ τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τη θρησκεία του πατέρα τους .

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η γυναίκα έγινε Ορθόδοξη Χριστιανή, θρησκεία της μητέρας της, επειδή ο μουσουλμάνος πατέρα της ήταν απών κατά την διάρκεια της παιδικής της ηλικίας.

Παντρεύτηκε ένα χριστιανό το 2011 και έχουν ένα παιδί μαζί, που είναι τώρα 18 μηνών, ενώ είναι οκτώ μηνών έγκυος με το δεύτερό τους .

Συνελήφθη και κατηγορείται για μοιχεία, τον Αύγουστο του 2013 και το δικαστήριο πρόσθεσε και την κατηγορία της αποστασίας  (=εγκατάλειψη της θρησκευτικής πίστης), τον Φεβρουάριο του 2014.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το δικαστήριο στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, έδωσε στη γυναίκα τρεις ημέρες καιρό για να μετανοήσει και να γλυτώσει τη θανατική ποινή.

Η προθεσμία έληγε σήμερα και έχει ήδη δοθεί η διαταγή  να πεθάνει .

«Σου έδωσα τρεις ημέρες για να αναιρέσει τις απόψεις του, αλλά επιμένεις να μην επιστρέψεις στο Ισλάμ. Σε καταδικάζω σε θάνατο στη κρεμάλα» της είπε ο δικαστής.

Ο δικαστής την καταδίκασε επίσης σε 100 μαστιγώσεις επειδή διαπράττει ” zena ” – αραβικά για το παράνομο σεξ – επειδή έχει σχέση με έναν μη – μουσουλμάνο.

Η ίδια είπε στον δικαστή: «Είμαι Χριστιανή και ποτέ δεν διέπραξε αποστασία».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ποινή δεν θα πραγματοποιηθεί για δύο χρόνια μετά την γέννα.

Οι θανατικές καταδίκες σπάνια πραγματοποιούνται στο Σουδάν, και η χώρα βρίσκεται  κάτω από μεγάλη διεθνή πίεση ώστε να καταργηθεί η ποινή .

Την Τρίτη, οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Κάτω Χωρών εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας ” βαθιά ανησυχία ” σχετικά με την υπόθεση και καλώντας το Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας .

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η καταδίκη και η ποινή του θανάτου τηςMeriam Ibrahim είναι «πραγματικά αποτρόπαια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ