ΌΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των Α.Ε.Ι.

δημαρΗ προχειρότητα και η ανευθυνότητα του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των Α.Ε.Ι απεδείχθη ότι έχει δραματικές συνέπειες για τα πανεπιστήμια της χώρας, ιδίως για τα μεγάλα ιδρύματα.  Η διαθεσιμότητα αυτή διέλυσε τον μηχανισμό εξαφανίζοντας το προσωπικό σε ολόκληρες υπηρεσίες όπως οι οικονομικές υπηρεσίες και οι βιβλιοθηκονόμοι, και είναι το χειρότερο χτύπημα για τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, μειώνοντας τρομακτικά την αποτελεσματικότητά τους.

Τα μεγάλα αυτά πανεπιστήμια άντεξαν μέσα στην κρίση αφενός την τεράστια μείωση του προϋπολογισμού τους που έφτασε και στο 70% από το 2009 και αφετέρου την μείωση του διδακτικού προσωπικού που συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πραγματικά ισχυρούς μηχανισμούς. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλο όμως τη διάλυση του μηχανισμού τους που αδυνατούν να προωθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη λειτουργία τους.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει το λάθος και να το διορθώσει άμεσα ώστε να επιστρέψει  το μεγαλύτερο μέρος του διοικητικού τους δυναμικού, ιδίως των ειδικοτήτων που έχουν θιγεί περισσότερο, και να αποκατασταθεί μέσω της κινητικότητας το σύνολο των υπαλλήλων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναβολή και τα ιδρύματα πρέπει να ανακάμψουν από το μεγάλο αυτό χτύπημα της διάλυσης του μηχανισμού τους, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Απαιτούμε ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ