ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Ο ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

γκουντ (Αντιγραφή)Με ανοιχτή επιστολή του προς τους δημότες απευθύνθηκε ο Δήμαρχος Αγιάς και εκ νέου υποψήφιος Αντώνης Γκουντάρας ζητώντας τους την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο  πρόσωπό του. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αγιάς  πραγματοποιεί αναλυτική καταγραφή των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί   και  όσων βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης αλλά και της προετοιμασίας που έχει  ήδη ξεκινήσει ο Δήμος για την ένταξη  έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν τρεισήμισι χρόνια   και τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να τις αντιμετωπίσει, με τη βοήθεια και στήριξη των πολιτών του δήμου, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο χρέος που παρέλαβε και ανερχόταν στα 10εκ. ευρώ το οποίο μειώθηκε στα 3 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης και στην αξιοποίηση του εθελοντισμού από το Δήμο και στη συμβολή των δημοτών στην προσπάθεια αυτή.

Αναλυτικά στην επιστολή ο κ. Γκουντάρας αναφέρει:

“Φίλες και Φίλοι Συμπολίτες,

Πέρασαν σχεδόν τρεισήμισι χρόνια από τη μέρα που μ’ εμπιστευθήκατε να ηγηθώ της προσπάθειας για την οργάνωση και την λειτουργία του νέου διευρυμένου Δήμου Αγιάς.

Η μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή που έγινε ποτέ στη Χώρα δυστυχώς συνέπεσε με τη χειρότερη οικονομική συγκυρία που έζησε ποτέ η Πατρίδα μας. Η κρίση που ξέσπασε και επηρέασε αρνητικά κάθε οικογένεια δεν μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχασε το 60% των πόρων της.

Ο Δήμος μας ξεκίνησε τη νέα αυτή προσπάθεια με τις χειρότερες οικονομικές προϋποθέσεις αφού το εγγεγραμμένο χρέος ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές χωρίς παραστατικά -οι οποίες διεκδικούνται με αγωγές στα δικαστήρια μέχρι και τώρα- προσέγγιζαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Είναι αλήθεια πως οι δυσκολίες στην αρχή φάνταζαν αξεπέραστες: Χρέος τεράστιο, διοικητικές δομές ανύπαρκτες, σχεδιασμός και προγραμματισμός μηδενικός, ετερόκλητες καταστάσεις από τη συγχώνευση τεσσάρων Δήμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς και χωρίς οικονομικούς πόρους. Με άλλα λόγια κληθήκαμε να ισορροπήσουμε σε τεντωμένο σχοινί, να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα. Η λειτουργία και η συνέχιση του Δήμου μας έδειχνε από δύσκολη έως αδύνατη. Και δεν είναι λίγες οι φορές που φτάσαμε σχεδόν στο χείλος του γκρεμού.

Ωστόσο, χάρις στη δική σας στήριξη, θέληση και υπομονή καθώς και την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών τα καταφέραμε. Μέσα σε συνθήκες αντίξοες, μέσα σε κλίμα δυσμενέστατο, ανάμεσα σε προβλήματα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονταν δεν δειλιάσαμε. Σκύψαμε πάνω στα προβλήματα, τρέξαμε παντού, χτυπήσαμε πόρτες, αγωνιστήκαμε σκληρά, συνεργαστήκαμε στενά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας , τα αρμόδια υπουργεία, τους σχετικούς φορείς και στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν πετύχαμε τόσα, που δε θα μπορούσε να τα προβλέψει ούτε η πιο αισιόδοξη φαντασία.

-Μειώσαμε το χρέος από 10 εκατ. ευρώ σε 3 εκ. ευρώ.

-Πετύχαμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιούμε έργα ύψους 48 εκατ. ευρώ. -Δημιουργήσαμε δομές στον Δήμο μας (όπως Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομία).

-Καταθέσαμε για αξιολόγηση προτάσεις σε Ευρωπαϊκά, Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα.

-Προετοιμάσαμε και προετοιμάζουμε έργα και δράσεις μεγάλης κλίμακας.

-Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τους πλούσιους τουριστικά χώρους της ευρύτερης περιοχής: ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, Εκκλησίες, Μονές, φυσικούς χώρους για δράσεις και αναψυχή. -Προχωρούμε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών σε συνεργασία και με την 7η

Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλους φορείς. -Προωθούμε την τοπική μας ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους, τα λαογραφικά  στοιχεία, πράγματα που μέχρι τώρα βρισκόταν στο περιθώριο.

-Αξιοποιήσαμε τον Εθελοντισμό (Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δ. Αγραφιώτης», Τουριστικής Ανάπτυξης).

Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας και βαθιά πίστη στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης σας παραθέτω συνοπτικά και αναλυτικά την δράση του Δήμου μας αυτά τα χρόνια, και ζητάω την ανανέωση της εμπιστοσύνη σας!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ