«Λένε ότι η κεντρική πλατεία Λάρισας βγάζει πρωθυπουργό. Ας βγάλουν όσους πρωθυπουργούς θέλουν. Εμείς λέμε ότι η πλατεία Λαμπρούλη, το Φρούριο, βγάζει δήμαρχο. Θα είμαι για τους Λαρισαίους, ο δήμαρχος που άλλαξε τη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών της Λάρισας, που άλλαξε την πόλη
–στο δρόμο που χάραξαν άνθρωποι πριν από εμένα, οραματιστές, όπως ο Αριστείδης Λαμπρούλης, τη μνήμη του οποίου τιμά η πλατεία στην οποία στεκόμαστε όλοι μας σήμερα».
Με αυτά τα λόγια φανερά συγκινημένος από το μέγα πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον ακούσει ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της Νέας Λάρισας Ντίνος Διαμάντος έστειλε μήνυμα αλλαγής πορείας στο δήμο Λαρισαίων.
«Αυτό είναι το χρέος της γενιάς μου –και καθήκον προσωπικό. Προς την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τους νέους ανθρώπους, τους δημότες, τους πολίτες και τους επισκέπτες της Λάρισας.
Για έναν δήμο ισχυρό, ανεξάρτητο, για μια νεολαία που στέκεται στην πρώτη γραμμή», σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η επιλογή του λόφου του Φρουρίου για την αποψινή γιορτή, δεν είναι τυχαία.
«Πριν από δύο εβδομάδες, περίπου, ημέρα Παρασκευή, σαν τη σημερινή, δώσαμε στη Λάρισα το «Φρούριο Ευνομίας Πολιτών» -ένα Φρούριο που χτίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, πάνω στις αρχές της Συναντίληψης και της Συνευθύνης για το μέλλον της Λάρισας.
Πάνω σε έναν κώδικα με αξίες.
Αξίες, όπως η Διαφάνεια, η Λογοδοσία, η Προσφορά και Υπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας, η Ισότιμη Ανοικτή Πρόσβαση κάθε πολίτη, σε κάθε αγαθό, υπηρεσία και όφελος, η Διαφύλαξη του δημοτικού συμφέροντος του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών αγαθών και της περιουσίας, καθώς και της ιστορίας της πόλης, του Σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα των δημοτών, η Προστασία του Περιβάλλοντος, η προώθηση της Αειφορίας και της Ανάπτυξης, της Εθνικής Παιδείας, του Ελληνικού Πολιτισμού και του Ιδεώδους του Αθλητισμού.
Είμαστε 162 «Φρουροί», φύλακες της ζωής μας και της πόλης μας, Φύλακες της Ιστορίας μας και του μέλλοντός μας.
Και αυτό το μέλλον δεν το χαρίζουμε, σε κανέναν και για τίποτα. Και καλούμε όλους τους πολίτες της Λάρισας να πράξουν το ίδιο», εξήγησε ο κ. Διαμάντος υποστηρίζοντας ότι την Κυριακή, αποφασίζουμε το μέλλον της Λάρισας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αποφασίζουμε για το δικαίωμά μας να ζούμε, να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε στη Λάρισα.
Την Κυριακή, 18 Μαϊου, η επιλογή μπορεί να είναι μόνον μία, το σύνθημα που μας ενώνει μπορεί να είναι μόνον ένα:
«Αλλάζουμε τη ζωή μας, Αλλάζουμε την πόλη μας. Την Κυριακή, αρχίζουμε…»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε τα εξής:
«Εμείς χτίζουμε τη Νέα Λάρισα.
Τη Νέα Λάρισα που συνδυάζει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή, συμμετοχή, Δημοκρατία.
Τη Νέα Λάρισα που αντιστέκεται στη λογική των αριθμών, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ένδεια και τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, που προστατεύει το περιβάλλον και δημιουργεί για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της το ιδανικό αύριο.
Θέλουμε μια Λάρισα ευρωπαϊκή, που εξελίσσεται και αναπτύσσεται όπως αξίζει στην ιστορία και τους ανθρώπους της. Στόχος μας να δούμε, στην επόμενη δεκαετία, τη Λάρισα, ως μία δυναμική πόλη, με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, οικονομικά εύρωστη, στην οποία θα χαίρεσαι να ζεις.
Με δυο λέξεις, θέλουμε «Λάρισα» να σημαίνει σύγχρονες δομές, παραγωγικότητα και ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή.
Την Κυριακή, στις 18 Μαϊου, υπογράφουμε ένα «Πολιτικό Σύμφωνο Συναντίληψης και Συνευθύνης», για το μέλλον της πόλης μας. Όλοι μαζί, συνδιαμορφώνουμε ένα δημοτικό Όραμα Δημιουργικής Συνέργειας».
Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τους άλλους υποψηφίους ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν είμαστε σαν όλους τους άλλους.
Δεν είμαστε φθαρμένοι από τα χρόνια αδιαφάνειας και συνενοχής στις καρέκλες του δημαρχιακού μεγάρου.
Ούτε προσδοκούμε να μετακομίσουμε απλώς από το ένα κτίριο της αυτοδιοίκησης στο επόμενο.
Ούτε είμαστε μια αντιπολίτευση που έβλεπε τα τρένα των αποφάσεων να περνούν, χωρίς να κάνει τίποτα.
Δεν διακατεχόμαστε από εμμονές, ούτε μας κυνηγούν οι μνημονιακές υπογραφές και επιταγές.
Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε άλλο μαζί τους. Τους έχει ξεπεράσει και το σήμερα και το χθες.
Σαν έσχατη κίνηση πανικού, αντί να προωθούν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, ρωτούν να μάθουν πώς θα κάνουμε πράξη το δικό μας όραμα. Την ίδια στιγμή όμως, δεν εμφανίζονται πουθενά. Κρύβονται, δραπετεύουν από τον δημόσιο διάλογο. Και καλά, για τον κ. Τζανακούλη, καταλαβαίνουμε το γιατί. Όμως από την κ. Καραλαριώτου, τον κ. Καλογιάννη, τον κ. Νασιώκα, το λιγότερο που θα περιμέναμε είναι να σταθούν στο ύψος, τουλάχιστον, της καρέκλας στην οποία κάθισαν κατά καιρούς.
Εάν δεν γνωρίζουν πώς ένας δήμος, μία δημοτική αρχή μπορεί να διεκδικήσει πόρους από την κεντρική εξουσία, αλλά και μερίδιο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, στα οποία συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ –και οι Λαρισαίοι- και να τα μετατρέψουν σε δράσεις, πρωτοβουλίες και θέσεις εργασίας, τι νόημα έχει να ζητούν την ψήφο των πολιτών;»
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Ο Ντ. Διαμάντος στη συνέχεια παρουσίασε τους 5 άξονες δράσης της Νέας Λάρισας λέγοντας:
«Ξεκινάμε με πέντε απλά βήματα, τα οποία θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες –το «όχημα» για την σταδιακή υλοποίηση των δράσεων και δομών που έχουμε δρομολογήσει.
Σε πρώτο επίπεδο, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση «Δομής Διεθνών σχέσεων και Διασύνδεσης με Ευρωπαϊκά προγράμματα» και διαδραστικής πλατφόρμας συνεχούς παρακολούθησης της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. Αυτό είναι κρίσιμο βήμα για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τους απαραίτητους πόρους για την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας, σε σχέση με το θέμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Παράλληλα, η συνεχής παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου θα επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν –αλλά και να έχουν λόγο- στο πού κατευθύνονται τα χρήματα και οι πόροι του Δήμου.
Σε δεύτερο επίπεδο, προχωράμε στη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Δικτύου Υποδομών Κοινωνικής Αναφοράς και Αλληλεγγύης –Αστικά Κέντρα, Πολυϊατρεία, δημοτικά ΚΕΠ Υγείας- ώστε να παρέχουμε άμεση ανακούφιση πρωτίστως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στους ανασφάλιστους, στους ανέργους και τις οικογένειές τους.
Στο ίδιο πλέγμα παρεμβάσεων εντάσσονται και οι στοχευμένες ενέργειές μας για μείωση του κόστους διαβίωσης (νερό-ενέργεια) για τις ευπαθείς ομάδες, τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά, τους φοιτητές, τους επαγγελματίες.
Σε τρίτο επίπεδο, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία δομών ειδικά για τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες, τους ανθρώπους και τις οικογένειες με ΑμΕΑ –με παρεμβάσεις προσβασιμότητας παντού, με ειδικούς χώρους αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης, με κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ιδιαιτερότητες –αλλά και για όλα τα παιδιά.
Σε τέταρτο επίπεδο, θα προχωρήσουμε στην ένταξη, συμβασιοποίηση και κατασκευή δύο ταμιευτήρων -η μελέτη είναι έτοιμη και οι χώροι απαλλοτριωμένοι- στην περιοχή του πρώην Δήμου Κοιλάδας για την οριστική επίλυση του ζητήματος για φθηνή άρδευση περίπου 6500 στρεμμάτων.
Σε συνδυασμό με τη δημιουργία των Δημοτικών Δημοπρατηρίων για αγροτικά προϊόντα και το Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων, δημιουργούμε ένα πλέγμα υποστηρικτικών δομών για τον αγροτικό πληθυσμό, που θα μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητές του έχοντας γνώση των τιμών και της παραγωγής την οποία μπορεί να πουλήσει και να διαθέσει.
Σε πέμπτο επίπεδο, προχωρούμε στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας για να αναδειχθεί η Λάρισα σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021, σε Οικολογική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και σε Μητροπολιτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Με τη δημιουργία του Ελεύθερου Δημοτικού Πανεπιστημίου, του Τεχνολογικού Διαδραστικού Πάρκου Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, και τη δημιουργία ενός «Στρατηγείου» έξυπνων τεχνολογιών και εφαρμογών, όπως η διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας των πολιτών με τον δήμο, μέσα στο Δήμο Λαρισαίων, με αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και ένα δίκτυο συνεργατών και πολύτιμων συνεργών στο εγχείρημά μας.
Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους, βρέθηκαν δίπλα μας στην εκκίνηση της «Νέας Λάρισας» -δεν είναι υποψήφιοι, αλλά ήταν και συνεχίζουν να είναι μαζί μας.
Θέλω να αναφερθώ στην Ελένη Βογιατζή, καθηγήτρια της Σχολής Τεχνολόγων και Γεωπόνων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, που προλόγισε το εγχείρημα της «Νέας Λάρισας», στην πλατεία Μπλάνα.
Στον Γιάννη Βαρνά και τον Ηλίας Καφφέ, που προλόγισαν και έδωσαν την στήριξή τους στη «Νέα Λάρισα», στα εγκαίνια του «Φρουρίου Ευνομίας Πολιτών».
Στον Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μίλησε για τη «Νέα Λάρισα», στο συνέδριο, στο Ωδείο
Αλλά και στους ανθρώπους, που δεν είναι υποψήφιοι, αλλά είναι σήμερα εδώ.
Στη Νικολέτα Τσιτσανούδη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνεργάτης καθηγήτρια στο θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το οποίο φέτος θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα.
Στην Ολυμπιονίκη, Φανή Χαλκιά,
Στους Βασίλη Γερογιάννη και ο Πάνο Φιτσιλή, μηχανολόγους-μηχανικούς η/υ, καθηγητές στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Στον Γιώργο Μάλλιαρη, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας των Βρυξελλών
Στην Ηρώ Θετταλή, φιλόλογο και αθλήτρια άρσης βαρών του «Άτλαντα».
Στον Νίκο Ντόλα, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στον Δημήτρη Αναστασίου, εκπαιδευτικό και οικονομολόγο.
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Αφού παρουσίασε τα παραπάνω πρόσωπα που θα συνεργαστούν μαζί του ο κ. Διαμάντος πρωτοτυπώντας έδωσε το λόγο στους πολίτες που παρακολουθούσαν την ομιλία του αφού όπως εξήγησε «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι σήμερα, μαζί μας είστε εσείς, οι δημότες, οι πολίτες της Λάρισας. Ο λόγος ανήκει σε εσάς. Σήμερα, τώρα –αλλά και την Κυριακή, στις 18 Μαϊου. Σας ακούμε».