Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: ΕΓΓΥΗΣΗ ΝΙΚΗΣ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

pyrg (Αντιγραφή)“Πιστέψτε με, κάθε μέρος έχει κάτι δικό του να πει, κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει στο σύνολο. Όμως σήμερα, είμαι στον τόπο που γεννήθηκα. Όμως σήμερα, είμαι ανάμεσα σε πρόσωπα οικεία, που γνωρίζω από όλη μου τη ζωή. Στις ρίζες μου ξαποσταίνω και ξαναρχινώ. Με τιμήσατε και με αναδείξατε Δήμαρχο. Με τιμήσατε και υποστηρίξατε το έργο της Δημοτικής Αρχής, ο καθένας με τον τρόπο του.

Δεν απέκλεισα κανένα. Δεν έβαλα διαχωριστικές γραμμές. Δεν έθεσα αλαζονικά τον εαυτό μου πέρα ή πάνω από αυτό που υπηρετώ. Απόψε εδώ, εσείς που είστε, το ξέρετε καλά.

Κάποιες φορές κατηγορήθηκα ότι έκανα πιο πολλά για τον Πυργετό και τον Κάτω Όλυμπο.

Άλλες φορές κατηγορήθηκα ότι έκανα τα λιγότερα για τον Πυργετό και τον Κάτω Όλυμπο”, φανερά συγκινημένος με αυτά τα λόγια ξεκίνησε χθες την ομιλία του στον Πυργετό ο νυν δήμαρχος Τεμπών και εκ νέου υποψήφιος Κ. Κολλάτος, έχοντας απέναντί του ένα πυκνό και ενθουσιώδες κοινό που τον καταχειροκροτούσε, το οποίο όπως είναι αποτελεί εγγύηση νίκης.

Ο κ. Κολλάτος αφού έκανε γενικές αναφορές για τη θητεία της σημερινής αρχής παρουσίασε το έργο της για την περιοχή του Κάτω Ολύμπου λέγοντας:

«Θα αναφερθούμε τώρα στα έργα της δημοτικής ενότητας ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ που έγιναν σε αυτά τα 3 χρόνια της θητείας μας :

• Κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό

Η κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου ήταν από τους βασικότερους στόχους της θητείας μας.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που έχει επιτευχθεί, παρά τις άναρθρες κραυγές ορισμένων.

Όπως γνωρίζετε, η αρχική μελέτη προέβλεπε ημι-κόμβο.

Αν αυτό παρέμενε έτσι, καταλαβαίνετε τις αρνητικές επιπτώσεις που αθα δημιουργούνταν σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην προσβασιμότητα των παραλίων, τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων, την απονέκρωση της Κοιλάδας των Τεμπών, την απομόνωση του Πυργετού, της Αιγάνης, της Κρανιάς, της Ραψάνης και την υποβάθμιση τουριστικών προορισμών όπως η Αγία Παρασκευή και η Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων.

Όμως, η Δημοτική Αρχή σε μια συντονισμένη προσπάθεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αρκετές επισκέψεις στο αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών, με την κατάλληλη επιχειρηματολογία μας καταφέραμε να αντιστρέψουμε την αρχική κατάσταση.

Ήδη εξαγγέλθηκε λοιπόν από την ηγεσία του Υπουργείου η κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό.

Ακόμη και χθες όμως, ο συνυποψήφιός μου είπε για το θέμα αυτό ανακρίβειες κι αναλήθειες.

Για να εκλεγείς Δήμαρχος, για να διοικήσεις σωστά, για να βοηθήσεις τον τόπο σου, χρειάζεσαι εμπειρία – γνώση – όραμα & αποτελεσματικότητα.

pyrg2 (Αντιγραφή)Δεν μπορεί να εκθέτεις ένα ιστορικό Δήμο σε τόσο υψηλό επίπεδο – αν τελικά συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, όπως ανέφερε – χωρίς να γνωρίζεις τα προβλήματα, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και την απαραίτητα επιχειρηματολογία απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.

Πρέπει να γνωρίζει ο συνυποψήφιος και οι συνεργάτες του ότι η ημι-μάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

Το συγκεκριμένο έργο θα γίνει και θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

• Επίσης και σε ό,τι αφορά την οδοποιία έγινε διάνοιξη του δρόμου πέριξ της πλατείας και δημιουργία θέσεων στάθμευσης, βελτιώθηκε η αγροτική οδοποιία και θα συνεχίσουμε περαιτέρω,

• Οι αναπλάσεις οικισμού- κεντρικής πλατείας, η κατασκευή πεζοδρομίων, ο ηλεκτροφωτισμός της πλατείας και του κεντρικού δρόμου είναι σε εξέλιξη πολύ σύντομα θα παραδοθούν σε χρήση των δημοτών μας.

• Έγιναν παρεμβάσεις με την κατασκευή τεχνικών ομβρίων και τοιχίων αντιστήριξης.

• Έγινε επισκευή του οστεοφυλακίου και του κοιμητηρίου,

• Ολοκληρώσαμε αρδευτικές επενδύσεις σε περιοχές που άμεσα ή έμεσα επιβλέπονται από τον Δήμο,

• Προβήκαμε σε αξιοποίηση της υδρευτικής γεώτρησης στη θέση Δυτικός Ελαιώνας, που αποτελεί την χρυσή εφεδρεία στο πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό.

• Βελτιώσαμε τις αθλητικές υποδομές και δημιουργήσαμε γήπεδο 5Χ5

• Πραγματοποιήθηκαν προγράμματα μαζικού αθλητισμού,

• Έγινε στον Πυργετό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης,

• Ακόμη και στα πλαίσια της καλύτερης εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής αλλά και όσων ταλανίζονται από το οικιστικό στα παράλια, δημιουργήσαμε Γραφείο Δόμησης και Πολεοδομία στον Πυργετό. Να θυμίσω άλλωστε ότι αυτό ήταν και προ-εκλογική μας δέσμευση. Τηρούμε το λόγο μας και αυτό το αποδεικνύουμε.

• Στα ίδια πλαίσια άλλωστε και για την άρτια εξυπηρέτηση των δημοτών, τα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού στεγάζονται στο παλιό Δημαρχείο Πυργετού κι έτσι εξυπηρετούνται τα μέλη του.

• Έγινε όμως και μια συντονισμένη προσπάθεια να ενισχύσουμε τα ΚΑΠΗ που ήδη λειτουργούσαν στην περιοχή. Παρά τις «Κασσάνδρες» που έβλεπαν το κλείσιμό τους, εμείς καταφέραμε να τα ενισχύσουμε.

• Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στις συνεργασίες του Δήμου με φορείς, συνεργασίες που τελικά είχαν ένα αποτέλεσμα : την βελτίωση – την ανακούφιση του δημότη. Μιλώ εδώ για τις κινητές μονάδες υγείας που σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Λάρισας, πολλές φορές επισκέφτηκαν την περιοχή μας κι έτσι βοήθησαν στον τομέα της προληπτικής ιατρικής συνανθρώπους μας.

• Μιλώ ακόμη για την ομάδα εθελοντών πυροσβεστών που υπάρχει στην περιοχή η οποία ενεργά έδρασε όταν χρειάστηκε, ενώ ο Δήμος συνέτρεξε στον άρτιο εξοπλισμό τους και κάθε δυνατή βοήθεια.

• Αναφέρομαι ακόμη και στην στήριξη προς την εθελοντική ομάδα αλληλεγγύης, το «Ουράνιο Τόξο», που με σημείο αναφοράς το Δήμο και τις υποδομές πρόνοιας φιλοδοξούμε να συστήσουμε ένα δίκτυο σε όλο το Δήμο.

• Ακόμη όμως κι ο ενεργός Μορφωτικός Σύλλογος της περιοχής συνέτρεξε κι συνεργάστηκε με το Δήμο για την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Μέσω του δραστήριου Δημοτικού Οργανισμού ΔΟΠΑΠΕΠΤ, :

– Ιδρύθηκαν παραρτήματα της Μουσικής Σχολής και στον Πυργετό, όπως και τους Γόννους, το Μακρυχώρι, στα Αμπελάκια

–  Προβάλλονται και υποστηρίζονται πολλαπλές εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο, όπως βέβαια εδώ η ετήσια γιορτή ακτινιδίου, που χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται, ο πανδημοτικός χαρακτήρας της επετείου μνήμης του Μ. Αντύπα.

 

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Ο κ. Κολλάτος δεσμεύθηκε και για έργα στη νέα θητεία της δημοτικής αρχής λέγοντας:

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι στα χρόνια που θα έρθουν η Δημοτική Ενότητα ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ θα πάρει από την Δημοτική Αρχή αυτό που τις αξίζει και τις αναλογεί:

– Βασικός σκοπός είναι η εξεύρεση κατάλληλου χρηματικού προγράμματος για την ολοκλήρωση του 4ου τμήματος αποχετευτικού Πυργετού.

– Αξιοποίηση υφιστάμενων δημοτικών κτιρίων για εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, όπως πρόκειται για το κτίριο Ντάβα που δωρίστηκε στο Δήμο. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει ήδη μελέτη περί δημιουργίας πνευματικού κέντρου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, παράρτημα δημοτικής βιβλιοθήκης και χώρος στέγασης του Μορφωτικού Συλλόγου..

– Ο δρόμος που θα συνδέει τον Πυργετό με την Ιερά Μονή  Αγ. Ραφαήλ Αιγάνης & η βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου παράκαμψη Πυργετού μέσω Μεριά και Σταυρού Πυργετού, έχουν ήδη έτοιμες μελέτες κι αναζητούμε πρόγραμμα ένταξης. Η υλοποίησή τους θα αναβαθμίσει τον θρησκευτικό τουρισμό, τις ήπιες μορφές εναλλακτικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων περιπατητικών μονοπατιών, όπως το μονοπάτι Πυργετού – Αιγάνης και το μονοπάτι Πυργετού – Κρανιάς. Στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχουν και υποδομές που κι αν δεν είναι δημοτικές, αποτελούν όμως πόλους έλξης επισκεπτών.

– Ξηραντήρια Καπνού Πυργετού : έγινε η παραχώρηση του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο προς το Δήμο μας ώστε να αξιοποιηθεί ως Αγροτικό Πάρκο – Μουσείο Αγροτικής Ζωής. Σε λίγο καιρό η μελέτη θα είναι παραδοτέα και θα διεκδικήσουμε την ένταξη και την χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης.

– Θα ενισχύσουμε την συνεργασία με την ομάδα παραγωγών ASPI για την προώθηση του ακτινιδίου

– Θα προχωρήσουμε σε κατασκευή ποτιστρών για κτηνοτροφικές μονάδες σε συνεργασία και με τον κτηνοτροφικό σύλλογο,

– Παροχή κάθε δυνατής στήριξης στους επαγγελματίες βιοτέχνες και εργαζόμενους αξιοποιώντας τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ τόσο για δημοτικές όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις.

– Ιδιαίτερη προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη της τρίτης ηλικίας με την ενίσχυση των φορέων και των υπηρεσιών που θα ΄ναι κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

– Αρμονική συνεργασία με τους Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής. Ο κεντρικός μας άξονας όπου θα δοθεί και ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το τμήμα υποδομής και η αθλητική παιδεία . Στόχος μας η ενεργοποίηση όλων των πολιτών και η πρόοδος των ομάδων με την ανάδειξη ταλέντων και την σφυρηλάτηση καλών χαρακτήρων που θα επιτρέψει στα παιδιά μας να περάσουν κλυδωνισμούς στον κοινωνικό στίβο.

– Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για τη άμβλυνση σε τοπικό επίπεδο της ανεργίας τόσο με δημοτική απασχόληση όσο και με τη γενικότερη ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης. Ο Δήμος στη θητεία μας άλλωστε έχει προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου πάνω από 160 συνδημότες μας πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με επαγγελματίες της περιοχής  χωρίς περιορισμούς και χωρίς αντιπαλότητες.  Οι επιλογές μας έγιναν με πλήρη διαφάνεια, με κριτήρια ΑΣΕΠ  σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και με γνώμονα πάντα την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη.  Για κάποιους που κάνουν λόγο για «προσλήψεις ημετέρων» θεωρώ ότι απλά βρίσκονται εκτός πραγματικότητας (ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός), αν απλά σκεφτεί κανείς ότι στον ενεργό πληθυσμό εργαζομένων του Δήμου υπάρχουν ακόμη και υποψήφιοι άλλων συνδυασμών.

ΑΛΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ :

ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον αλλά και στις ήπιες μορφές ενέργειας, είμαστε αποφασισμένοι και στοχεύουμε  :

– να ενισχύσουμε το ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Δήμου, ώστε να προστατέψουμε τους υδάτινους πόρους περιορίζοντας την αλόγιστη χρήση τους κι εφαρμόζοντας την σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αφού το νερό έχει γίνει πια ένα είδος εν ανεπαρκεία οφείλουμε να  δράσουμε άμεσα.

– ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

– ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ:

Εκεί που η τεχνολογία συναντά τον εθελοντισμό, εκεί που η προσφορά του Δημότη βρίσκει την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος εκεί ακριβώς βρίσκεται και η Δημοτική αρχή.

Άμεσος στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου τρόπου ανακύκλωσης των απορριμμάτων στον Δήμο μας.

Οι δημότες μετά την τοποθέτηση των υλικών θα μπορούν να συγκεντρώνουν πόντους σε μια ειδική μαγνητική κάρτα οι οποίοι θα μεταφράζονται σε κουπόνια με προσφορές για την απόκτηση διαφόρων προϊόντων.

Ελπίζουμε σε αυτό να σας βρούμε αρωγούς όπως άλλωστε αποδείξατε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην θητεία μας.

2. ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε ένα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεδιαχείρισης Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση διαχείρισης πόρων».

Το έργο αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών στις οδούς του Δήμου Τεμπών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED τα οποία καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και επιπλέον την προμήθεια ενός συστήματος ασύρματης τηλεδιαχείρισης των νέων φωτιστικών όπου αυτά θα εγκατασταθούν.

ΟΛΥΜΠΟΣ

Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στην Επιτροπή Νησιωτικών & Ορεινών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής για την ολοκληρωμένη ανάδειξη του Ολύμπου και σύνδεση των πυλών – αστικών κέντρων μας μέσω της Καλλιπεύκης.

Η μία νέα πύλη εισόδου στον Όλυμπο μέσω της Καλλιπεύκης, θα είναι ο Πυργετός.

Πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που θέτει στο επίκεντρο την αειφορία, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της περιοχής.

Η πρόταση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη υπογραφή των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του έργου : ΠΑΘΕ – Παράκαμψη Πυργετού – Βελτίωση του δρόμου Πυργετού Κρανιάς – Παράκαμψη Κρανιάς – Κατασκηνώσεις Κρανιάς – Καλλιπεύκη.

Ένα έργο δηλαδή σταθμός για την περιοχή, που μελλοντικά θα την απογειώσει σε συνδυασμό και με την ανασύσταση της λίμνης της Καλλιπεύκης.

ΖΩΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ζωτικά ζητήματα που θα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η αστυνόμευση και το θέμα των διοδίων στο Δήμο μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ