ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΚΡΕΑΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για την τραγωδία στην Τουρκία

τουρκιαTo Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στη Δυτική Τουρκία, με αποτέλεσμα το θάνατο 240 εργατών, ενώ αρκετοί εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο, με τον κίνδυνο ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα ελλιπούς τήρησης ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, αλλά και του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί η χρησιμοποίηση υπεργολάβων με εντατικοποίηση της εργασίας μέσα σε άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά για να αυγατίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών που δεν διστάζουν να θυσιάσουν εκατοντάδες εργαζόμενους στο βωμό τους.

Ανάλογες απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και σε αρκετούς χώρους εργασίας, στη χώρα μας (ορυχεία, κατασκευές, ναυπηγοεπισκευαστική, βιομηχανίες, κ.α). Και στη χώρα μας ανθεί το δουλεμπόριο, με έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, με εντατικοποίηση της εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων.

Τα Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους Τούρκους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εργοδοτικού εγκλήματος. Θα συνεχίζει να δίνει τη μάχη για βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας αναδεικνύοντας τα αίτιά τους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ