ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

ψυρεΟι βουλευτές Λάρισας και Α’ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας και Μαρία Ρεπούση αντίστοιχα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με την προμήθεια εξομοιωτή και γραμμικού επιταχυντή στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Συγκεκριμένα στην ερώτηση τους οι βουλευτές αναφέρουν:

“Το τμήμα Ακτινοθεραπευτικής  Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εξυπηρετεί τις ακτινοθεραπείες  όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και όλων των ασθενών  της Κεντρικής Ελλάδος. Περίπου 3.000 ασθενείς αιτούνται κάθε χρόνο αυτής της θεραπείας και το νοσοκομείο μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο το 1/6 αυτών των αιτήσεων.

Για τη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών το νοσοκομείο διαθέτει ένα εξομοιωτή και 2 γραμμικούς επιταχυντές, τα  μηχανήματα όμως έχουν κατασκευαστεί το 1994  και τοποθετήθηκαν στο πανεπιστημιακό εργαστήριο το 1996.  Έκτοτε δε δαπανήθηκε κανένα ποσό για τον εκσυγχρονισμό τους, με αποτέλεσμα  να χρειάζονται διαρκώς συντήρηση και να διακόπτεται συχνά η λειτουργία τους.  Τα μηχανήματα, όμως, αυτά έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ενώ η ίδια η κατασκευαστική εταιρεία δεν αναλαμβάνει πλέον την συντήρηση, υποστηρίζοντας πως είναι για απόσυρση.

Η ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης είναι τεράστια, αφού θα έπρεπε να είχε όχι μόνο εκσυγχρονίσει αλλά και προβλέψει τις χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται ώστε να γίνει προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος. Για τους ασθενείς αυτό συνεπάγεται διπλάσιο χρόνο θεραπείας και  εξυπηρέτηση μόνο των μισών σε σχέση με τον αριθμό που θα μπορούσε να καλυφθεί με μία πιο σύγχρονη τεχνολογία

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μηχανήματα είναι εκ νέου εκτός λειτουργίας. Οι λίστες αναμονής διογκώνονται και οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει όχι μόνο τεράστια ταλαιπωρία αλλά και τεράστιο κόστος, αφού απαιτείται να μείνουν σε ξενοδοχείο ή να νοικιάσουν διαμέρισμα για την παραμονή τους.

Η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ την αγορά ενός εξομοιωτή ενώ η εταιρία που θα προμήθευε δωρεάν ένα γραμμικό επιταχυντή προβάλει διαδικασίες χρονοβόρες που θα απαιτήσουν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι την πραγματική απόκτηση του μηχανήματος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προμηθευτεί έγκαιρα το νοσοκομείο τον αναγκαίο εξοπλισμό (γραμμικό επιταχυντή και εξομοιωτή) που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς του νοσοκομείου;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ