ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΥ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

ΠΕΔΥΟ ψευτοκαβγάς της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ανάκαμψη και σταθερότητα που θα φέρουν στο μέλλον, δεν μπορεί να κρύψει την άσχημη κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι που καλύπτονται από το ΠΕΔΥ και κυρίως οι ανασφάλιστοι.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, προειδοποιούσε για την χειροτέρευση της κατάστασης στο ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ), μετά την ψήφιση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

Εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, οι μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν. Το έλλειμμά του, ξεπερνά τα 4 δις. €, με κίνδυνο να οδηγηθεί στην κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία, που επίσης υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των νοσηλίων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, που μένουν ανεξόφλητα από τους ασφαλιστικούς φορείς στο ΠΕΔΥ.

Το ΠΕΔΥ, βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεών του, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση και αν δεν έχει σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου περικοπές σε παροχές και νέα χαράτσια μέχρι 25% στα φάρμακα, 15% στις εξετάσεις και 30-50% στη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Οι περικοπές αφορούν επίσης τις πληρωμές του ΠΕΔΥ για διαγνωστικές εξετάσεις που ήδη γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για τους ασφαλισμένους, αφού εξωθούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λόγω υπολειτουργίας των ιατρείων του ΠΕΔΥ. Περικοπές επίσης έγιναν στις φυσικοθεραπείες, στα επιδόματα τοκετού, στη μεταφορά νεφροπαθών, στα γυαλιά.

Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων και γιατρών που απέμειναν στο ΠΕΔΥ, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων, λόγω της υποστελέχωσης, αλλά και των ελλείψεων σε εξοπλισμό και μέσα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αναγκάζονται να πάνε στους ιδιώτες με πρόσθετη πληρωμή για εξετάσεις. Για παράδειγμα στο Αιματολογικό-Μικροβιολογικό του ΠΕΔΥ στη Λάρισα, λόγω έλλειψης εξοπλισμού (αντιδραστήρια, κλπ), αλλά και προσωπικού, μια σειρά εξετάσεις δεν γίνονται στο ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πληρώνουν και συμμετοχή άμεσα.

Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν τις επισκέψεις για ιατρική εξέταση ή συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς, αφού για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί πλέον και οι ελάχιστοι γιατροί που συνταγογραφούν (δωρεάν), μέσα στα γραφεία του ΠΕΔΥ, δεν φθάνουν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες. Ακόμα και στους συμβεβλημένους, όπως στον ΟΠΑΔ, αναγκάζονται πολλοί να πληρώνουν, αφού ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά γιατρό το μήνα. Πληρώνουν επίσης τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν περικοπεί και δεν αποζημιώνονται από το ΠΕΔΥ ακόμα και στα επείγοντα και στις εφημερίες.

Λόγω των μακροχρόνιων ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, αρκετοί ασφαλισμένοι πάνε σε ιδιωτικές κλινικές, συμβεβλημένες με το ΠΕΔΥ, πληρώνοντας όσοι είναι στον ΟΓΑ 50% και στα άλλα ταμεία 30% επί της δαπάνης της νοσηλείας ή 20% και 10% αντίστοιχα, αναλογία με τον τρόπο τιμολόγησης των νοσηλίων.

Στη Λάρισα, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, αναλυτή εργαστηριακών εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κάνουν σε ιδιώτες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, καρκινικών δεικτών, ορμονικές, προγεννητικού ελέγχου, πολλές φυσικοθεραπείες, ενώ το σύνολο των εχόντων ανάγκη αποκατάστασης παραπέμπεται στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, αφού στη Θεσσαλία δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης!  Στη Λάρισα, ο ΠΕΔΥ για 250.000 περίπου άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους έχει 1 ακτινολόγο και 1 μικροβιολόγο!  Από το προσωπικό λείπουν 35 άτομα.

 

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί, να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, γιατρούς και εξοπλισμό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και να   συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του, καλύπτοντας όλους (ασφαλισμένους και μη).

Διεκδικεί αποκλειστικά – δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας – πρόληψης που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην καταργηθεί ή συγχωνευτεί, καμία μονάδα υγείας, Κέντρο Υγείας, αλλά να ενισχυθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με οικογενειακούς γιατρούς, υλικά και μηχανήματα. Την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Π.Φ.Υ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κ.Υ και περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους Δήμους και τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ (στις συνοικίες Φιλιππούπολης, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνης, Γιάννουλη, ΤΕΙ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και κύριο προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους. Να ενταχθούν σ’ αυτά αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ