TO JOGGING ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

653Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρέχουν πολύ, όπως και εκείνοι που δεν τρέχουν καθόλου, ζουν λιγότερα χρόνια από εκείνους που ασκούνται με μέτρο.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι αυτοί που κάνουν Jogging με μέτρο. Αυτό ισοδυναμεί με δύο έως τρεις ώρες άσκησης την εβδομάδα.

Όμως, η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που τρέχουν πολύ, αλλά και εκείνοι που δεν τρέχουν καθόλου, ζουν λιγότερο.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό,  αλλά λένε ότι δεν φαίνεται να σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές, από το Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Ινστιτούτο του LehighValleyHealthNetwork, στην Πενσυλβάνια, μελέτησαν πάνω από 3.800 δρομείς.

Οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες και γυναίκες που είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 46.

Σχεδόν το 70% των συμμετεχόντων είπαν ότι έτρεχαν πάνω από 32χλμ την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τι φάρμακα  έπαιρναν οι άνθρωποι και, επίσης, αν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή ιστορικό καπνίσματος.

Βρήκαν ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει  γιατί οι άνθρωποι που τρέχουν περισσότερο έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ο Δρ JamesO’Keefe, που επανέλαβε την έρευνα, πιστεύει ότι τα ευρήματα αυτά ίσως να οφείλονται στη  «φθορά» του ανθρώπινου σώματος που προκαλεί το πολύ τρέξιμο.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους ανθρώπους να τρέχουν περίπου δυόμισι ώρες την εβδομάδα, με αργό έως μέτριο ρυθμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ