ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

5ty6Σε ένα “συμβολικό πλήγμα στην αμερικανική παγκόσμια οικονομική ηγεμονία,” η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν σε μια 30ετών και 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία για το φυσικό αέριο, με την οποία η Κίνα θα έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει η οικονομία της να αυξάνεται και η Ρωσία κερδίζει τα πολυπόθητα κεφάλαια. Και όλα αυτά σε εγχώρια νομίσματα, παρακάμπτοντας εντελώς το δολάριο.

Τη συμφωνία που βρισκόταν επί δέκα χρόνια στα σκαριά, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την αποκάλεσε «κοσμοϊστορικό γεγονός» σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες είναι πολύ ικανοποιημένες με τους όρους.

Τριάντα οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην Κίνα από τη Ρωσία. Ο κρατικός φορέας παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας, OAO Gazprom, θα επενδύσει επίσης $55 δισεκατομμύρια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Σιβηρία, και στο νέο αγωγό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ η εταιρεία.

Η τιμή της Gazprom αυξήθηκε κατά 2,2 % μόλις έγινε γνωστή η συμφωνίας.

Η τιμή του φυσικού αερίου που προβλέπεται στη σύμβαση θα παραμείνει «εμπορικό μυστικό», αλλά αν υποθέσουμε ότι θα περιλαμβάνει μόνο τα έξοδα προμήθειας, τότε η Κίνα θα πληρώσει περίπου $350 ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Οι τιμές παράδοσης θα είναι συνδεδεμένες με την αγορά των τιμών του πετρελαίου .

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Αμερική;

Η συνεχής ανάπτυξη της Κίνας απειλεί να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνολικούς όρους, όπως της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία, και μια Σινο-Ρωσική οικονομική συμμαχία θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό ακρογωνιαίο λίθο της νέας οικονομικής πραγματικότητας που αναδύεται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ