ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

008 (Αντιγραφή)Στην Αυστραλία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη, και ονομάστηκε ένα από τα «επτά φυσικά θαύματα του κόσμου». Αυτό το Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι η μεγαλύτερη ενιαία δομή από ζωντανούς οργανισμούς, αφού αποτελείται από περισσότερα από 3.000 μεμονωμένα συστήματα υφάλων κοραλλιών και κοραλλιογενείς νήσους.

Και τώρα, το σπίτι χιλιάδων θαλάσσιων ειδών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας.

Μια νέα έκθεση από την αυστραλιανή Marine Conservation Society δείχνει ότι ο ύφαλος βρίσκεται υπό «άνευ προηγουμένου» απειλή από την αστική ανάπτυξη της Αυστραλίας και την προτεινόμενη επέκταση στα παράκτια λιμάνια. Η έκθεση εκτιμά ότι η είσοδος μεγάλων πλοίων σε αυτά τα λιμάνια θα περιλαμβάνει τη βυθοκόρηση (=αφαίρεση υλικού από τον πυθμένα) 149 εκατομμυρίων τόνων άμμου, που θα οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στα συστήματα των υφάλων και της θαλάσσιας ζωής που εξαρτώνται από αυτά.

Ωστόσο, τα …αναπτυξιακά σχέδια της Αυστραλίας είναι μόνο τα τελευταία, σε μια μακρά σειρά απειλών κατά του κοσμήματος αυτού της οικο-πολυμορφίας. Το Great Βarrier Reef πεθαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, της ρύπανσης, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, των τροπικών καταιγίδων και των χωματερών ιζημάτων.

Το μέλλον φαίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο από εδώ και πέρα​​. Μια ανησυχητική έκθεση του 2012 αποκάλυψε ότι μόνο η μισή έκταση του Great Barrier Reef καλύπτεται πλέον με κοράλλια, σε σχέση με το 1985, και ο ρυθμός επιδείνωσης αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ