Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΣΠΡΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Εμείς ζητήσαμε να βαφτεί άσπρος ο χάρτης της Θεσσαλίας το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου γιατί άσπρη θέλουμε να είναι η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία και όχι γκρίζα». Με τη φράση αυτή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε σε συνέντευξη τύπου σήμερα το βασικό μήνυμά του ότι «ο συνδυασμός του «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών»

είναι ο πραγματικά ανεξάρτητος συνδυασμός στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών μεθαύριο Κυριακή.

Δεν είμαστε ούτε το μακρύ χέρι κανενός κόμματος, ούτε έσπευσε την περασμένη Δευτέρα, αρχηγός πολιτικού κόμματος να πανηγυρίσει για μας όπως έκανε για άλλο ανθυποψήφιο», είπε με νόημα παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική επίδοση του κ. Ν. Τσιλιμίγκα.

Ο κ. Κ. Αγοραστός δεν άφησε μάλιστα αναπάντητα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Ν. Τσιλιμίγκας στη δική του συνέντευξη τύπου νωρίτερα λέγοντας:

«Στις εκλογές συνηθίζεται να λέγονται μια – δυο κουβέντες παραπάνω. Ωστόσο, πιστεύω πως τον κ. Τσιλιμίγκα, επειδή ακριβώς επιστρατεύτηκε στις περιφερειακές εκλογές πριν λίγες εβδομάδες και δεν γνωρίζει τα θέματα, θα έπρεπε να τον προστατεύσουν οι συνεργάτες και οι συνεργάτιδές του. Γιατί δεν μπορεί να του λένε να πει πως τάχα του αντιγράψαμε το κοινωνικό πρόγραμμα όταν είναι σε όλους γνωστό πως δεν έχει καν πρόγραμμα σε κανένα τομέα.

Κι άντε ο ίδιος μπορεί να ελπίζει στην κατανόηση των πολιτών επειδή τώρα ασχολήθηκε, δεν γνωρίζει την Θεσσαλία. Οι συνεργάτιδές του όμως; Η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Λίτσα Λιακούλη ασχολείται με την αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού 16 ολόκληρα χρόνια. Το 2006 ήταν υποψήφια νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, το 2010 υποψήφια αντιπεριφερειάρχης. Ποιες είναι οι θέσεις της; Ποιες είναι οι προτάσεις της; Ποιες προτάσεις κατέθεσε τα τελευταία 3,5 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο; Κι έρχεται τώρα να προσποιηθεί την πρωτοεμφανιζόμενη στην αυτοδιοίκηση;

Από την άλλη η κα Τζούλια Τσαλίκη η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε περιφερειακή σύμβουλος κι ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2012, όπως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν βεβαίως και ο ίδιος ο κ. Τσιλιμίγκας στις διπλές εκλογές του 2012.

Πληροφορηθήκαμε τους χαρακτηρισμούς και τις κατηγορίες τις οποίες μας προσάπτουν τις τελευταίες μέρες μην έχοντας πρόγραμμα και προτάσεις για να αντιπαραβάλουν. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σ’ αυτόν τον κατήφορο. Σε έωλες κατηγορίες και κακοήθεις χαρακτηρισμούς δεν πρόκειται να απαντήσουμε.

Όσον αφορά την προβολή του έργου, ένα μόνο θα επισημάνω: Προβάλει κάποιος το έργο του, όταν έχει να προβάλει. Όταν δεν έχει, ασχολείται με την απειλητική ετερότητα, αυτό το παλαιοκομματικό φαινόμενο φιλοσοφίας διοίκησης που λέει: «επινοώ ή βρίσκω κάποιον εχθρό για να μπορέσω να δομήσω την ύπαρξη μου».

Υπάρχουν υποψήφιοι, οι οποίοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν, να δηλητηριάσουν την ενότητα των Θεσσαλών. Λένε για παράδειγμα ανακρίβειες για την ανεργία αποσιωπώντας ότι η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat δεν είχε την Θεσσαλία στις δέκα περιφέρειες με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Ας μην ψεύδονται, όμως,  γιατί η αλήθεια είναι η κόρη του χρόνου».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΙ»

«Θέτουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο και κάνουμε μια μεγάλη υπερβατική προσπάθεια. Έχουμε φύγει από το «εγώ», είμαστε στο «εμείς», εφαρμόζουμε στην πράξη τη συλλογική ηγεσία», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε:

«Άσπρα θέλουμε να είναι τα όνειρα και οι προσδοκίες του κάθε Θεσσαλού και των νέων ανθρώπων που πραγματικά είναι το οξυγόνο της ζωής και οι φορείς νέων ιδεών. Προσπαθούμε να ακούσουμε τα όνειρά τους, να τους βοηθήσουμε και να είναι σίγουροι πως πρόκειται να είμαστε περισσότερο κοντά τους τη νέα πενταετία, γιατί θα έχουμε το χρόνο, είμαστε περισσότερο έμπειροι μετά από την εμπειρία των τριών ετών, γιατί το έργο μας παράχθηκε σε τρία χρόνια, δύσκολα, επικίνδυνα, τρία χρόνια κοινωνικού αυτοματισμού, τρία χρόνια μεγάλης, αρνητικής ενέργειας στο περιβάλλον, τρία χρόνια διχασμού. Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν πίσω σε καταστάσεις εμφυλίου, αυτοί είναι το χθες, ας μείνουν εκεί στο χρονοντούλαπο, εμείς προχωρούμε μόνο μπροστά με όλους τους πολίτες».

«ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 113.117 ΨΗΦΩΝ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ»

«Η διαφορά των 113.117 ψήφων από τον δεύτερο συνδυασμό δίνει σιγουριά νίκης στο συνδυασμό μας. Ωστόσο, χρειάζεται όλοι να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Εμείς δεν εφησυχάζουμε ούτε χαλαρώνουμε», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε πως κάθε ψήφος είναι αναντικατάστατη, έχει αξία, είναι δύναμη για την Θεσσαλία. Είναι η δύναμη που οδηγεί την Θεσσαλία στη νέα εποχή. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της «Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών» τόσο ισχυρότερο είναι το μήνυμα ενότητας που εκπέμπουμε σ’ όλη την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς της αιρετής περιφέρειας στη νέα θητεία. Και τη χρειάζεται η Θεσσαλία αυτήν την δύναμη τα επόμενα χρόνια: για τα μεγάλα έργα, τις υποδομές, το νερό, την απόκρουση επιλογών που αντιβαίνουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου μας και της κοινωνίας. Τη χρειάζεται η Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Τη χρειάζεται η Θεσσαλία για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και των μεγάλων έργων. Την χρειάζεται η Θεσσαλία γιατί ενωμένοι διεκδικούμε και κερδίζουμε».

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε το διακύβευμα των μεθαυριανών εκλογών επισημαίνοντας:

«Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών είναι η ίδια η Θεσσαλία, το παρόν και το μέλλον της. Οι Θεσσαλοί καλούνται να επιλέξουν την Κυριακή μεταξύ:

-Αυτών που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο και εφαρμόσιμο, κοστολογημένο πρόγραμμα με έργα και δράσεις που ξεκινούν από την πρώτη ημέρα της νέας θητείας κι εκείνων  που ουσιαστικά ζητούν «λευκή επιταγή», δεν έχουν ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα, γεγονός που επιχειρούν να κρύψουν πίσω από αοριστολογίες και γενικόλογες διαπιστώσεις.

-Αυτών που έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένο, μετρήσιμο έργο, πιστεύουν και γνωρίζουν τον θεσμό της αιρετής αυτοδιοίκησης κι εκείνων που έθεσαν υποψηφιότητα από κομματικό καθήκον, για να καταγράψει δυνάμεις το κόμμα τους και για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια συγκεκριμένων κομματικών στελεχών από την περιοχή μας.

-Αυτών που έχουν αποδείξει ότι είναι ταγμένοι και αφοσιωμένοι στην αυτοδιοίκηση κι εκείνων που έθεσαν υποψηφιότητα για να… φύγουν αμέσως μετά τις εκλογές».

«ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ;»

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε:

«Καλέσαμε τους ανθυποψηφίους μας, με τους οποίους αύριο εμείς θέλουμε και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στο περιφερειακό συμβούλιο, να μας καταθέσουν το πρόγραμμά τους και τα σχέδια τους. Η απάντησή τους: Αοριστολογία, υποσχεσιολογία, ανυπαρξία θέσεων και προτάσεων.

Το πρόγραμμα μας δεν είναι πρόγραμμα του Κ. Αγοραστού, ούτε της «Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών». Είναι πρόγραμμα των Θεσσαλών και μόνο εκείνων, γιατί μέσα εδώ διεισδύουν οι Θεσσαλικές επιθυμίες, μέσα σ αυτό το πρόγραμμα διεισδύουν οι λύσεις για τα Θεσσαλικά προβλήματα. Είναι τα «θέλω» για την αντιμετώπιση ανεργίας, 71 εκατ. και πλέον, είναι τα «θέλω» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της πρόνοιας και της υγείας, για την αντιμετώπιση των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προβλημάτων. Είναι τα «θέλω» των ανθρώπων του πολιτισμού, των ανθρώπων του τουρισμού, των ανθρώπων της μικρής και μεσαίας  επιχείρησης».

ΕΣΠΑ – Πρώτοι σε απορροφητικότητα

Στο ΕΣΠΑ, όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στην χωρική ενότητα «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος». Ειδικότερα στη Θεσσαλία πήραμε τη απορροφητικότητα στο 25% τον Ιούλιο του 2011 και την πήγαμε στο 71,89 %, που είναι σήμερα. Όλα τα έργα έχουν δεσμευμένους πόρους, προχωρούν κανονικά και δεν κινδυνεύει κανένα έργο.

Δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα

«Ξεμπλοκάραμε όλα τα μεγάλα έργα, 77 ημιτελή έργα από το Γ’ ΠΕΠ τα ολοκληρώσαμε και έτσι δεν χάνει ούτε ένα ευρώ η χώρα μας και η εθνική οικονομία. Πήραμε πάνω μας μια ωρολογιακή βόμβα που λέγεται Κάρλα, γιατί θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Κάρλας και μόνο η αιρετή Περιφέρεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να το λύσει. Και εμείς το πήραμε πάνω μας. Δώσαμε σε όλα τα χρόνια προβλήματα λύσεις, είτε λέγεται ηλεκτροκίνηση στο σιδηρόδρομο, είτε λέγεται οδικό δίκτυο, είτε λέγεται περιφερειακοί δρόμοι των μεγάλων πόλεων, είτε λέγεται αθλητικά έργα στην Π.Ε. Λάρισας, αλλά και σε όλη την περιφέρεια. Και φέραμε ισόρροπη ανάπτυξη. Και αν δείτε τους αριθμούς των ενταγμένων έργων στη Θεσσαλία, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, θα δείτε ότι υπάρχει ισορροπία, παρά τα όσα διατείνονται κάποιοι».

Ξεμπλοκάρουμε τα έργα του Αχελώου. Εμείς πήγαμε και κερδίσαμε την πρώτη μάχη στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, που μας δίνει πράσινο φως για να συνεχιστούν τα έργα στον Αχελώο. Ένα ποτάμιο σύστημα μπορεί να γίνει αμιγές, ανθρωπογενές, ενιαίο σύστημα, δηλαδή μια νέα λίμνη Πλαστήρα.

Κέντρο αδρονικής θεραπείας

Συνεννοηθήκαμε με τον υπουργό και την υφυπουργό Υγείας για το μεγάλο κέντρο που θέλουμε να κάνουμε, φιλόδοξο σχέδιο και αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική σχολή να κάνει την προκαταρτική μελέτη για το κέντρο εκείνο το οποίο θα αλλάξει την ροή της Ιατρικής και της επιστήμης στη Θεσσαλία. Το κέντρο πρόγνωσης και θεραπείας του καρκίνου και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτυχία στον παιδικό καρκίνο. Καινοτόμο, επιστημονικό, θεραπευτικό και μάλιστα προσοδοφόρο για την περιοχή, γιατί αυξάνεται ο ιατρικός τουρισμός. Ένα έργο φιλόδοξο, αλλά που αλλάζει την ιστορία της ιατρικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ