ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΜΜΟΣ ΓΙΑ …ΓΑΤΕΣ

303 (Αντιγραφή)Τον Φεβρουάριο, έγινε ξαφνική έκρηξη σε τμήμα χωματερής ραδιενεργών αποβλήτων, και συγκεκριμένα στη πυρηνική χωματερή Waste Isolation Pilot Plant  στο Νέο Μεξικό, ΗΠΑ. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι αιτία ήταν η βιολογική άμμος για …γάτες.

«Ήταν λάθος επιλογής άμμου για γάτες”, λέει ο James Conca, γεωχημικός στο Richland, Washington, ο οποίος δουλεύει εδώ και δεκαετίες σε επιχείρηση πυρηνικών αποβλήτων.

Η άμμος για τις γάτες κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζετε. Μπορεί να απορροφά τα ούρα, αλλά είναι εξίσου καλή και στην απορρόφηση ραδιενεργών υλικών.

“Λειτουργεί πραγματικά καλά τόσο στο σπίτι, όσο και στο εργαστήριο ραδιοχημείας», λέει ο Conca.

Η άμμος για γάτες  χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων. Αν ρίξετε άμμο γάτας σε χωματερή αποβλήτων, θα σταθεροποιήσει τις  πτητικές ραδιενεργές  χημικές ουσίες. Εμποδίζει τις ουσίες να αντιδράσουν με το περιβάλλον.

Και αυτό ακριβώς έκαναν  στο Los Alamos National Laboratory, όπου συσκεύαζαν τα απόβλητα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για να τα στείλουν στη χωματερή. Αλλά σε κάποιο σημείο, αποφάσισαν να κάνουν μια αλλαγή: από την άμμο πηλού που χρησιμοποιούσαν, στη …βιολογική.

“Τώρα, αυτό μπορεί να ακούγεται ωραίο, αλλά η βιολογική άμμος για γάτες, είναι βιολογική!», λέει ο Conca. Η βιολογική άμμος γίνεται από φυτικό υλικό, το οποίο είναι γεμάτο με χημικές ενώσεις που μπορούν να αντιδράσουν με τα πυρηνικά απόβλητα.

«Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν καύσιμο, και είναι το λάθος πράγμα για να προσθέσεις σε πυρηνικά απόβλητα» λέει.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η ανάμειξη  της βιολογικής άμμου με τα πυρηνικά απόβλητα αύξησε σιγά σιγά τη θερμοκρασία τους και οδήγησε σε έκρηξη σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που αυτά είχαν μεταφερθεί στη χωματερή.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ