ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαφωνούν με τις εκτιμήσεις το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και ο Ν. Δένδιας

xaΕντυπωσιακά στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν από την ανάλυση των ψήφων σε εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας-κυρίως στις περιοχές των Αμπελοκήπων και στην Καισαριανή- όπου ψηφίζουν μαζικά περίπου 5.000 αστυνομικοί που υπηρετούν σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας, τα οποία κάνουν αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι μισοί περίπου αστυνομικοί της Αθήνας ψηφίζουν Χρυσή Αυγή.

Στα περισσότερα από τα τμήματα στα οποία ψηφίζουν οι αστυνομικοί -όπως κι άλλοι πολίτες- το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» κυμαίνεται από 19-24% κι είναι το μεγαλύτερο που παρατηρείται σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οργάνωση σε περιοχές όπως ο Αγιος Παντελεήμονας ή η Κυψέλη, όπου θεωρείται ότι έχει ισχυρά ερείσματα, συγκεντρώνει ποσοστό από 15 έως 18%!

Η ανάλυση των ψήφων που έλαβε η «Χρυσή Αυγή» σε 11 εκλογικά τμήματα της Α΄ Αθηνών είναι εντυπωσιακή. Σ΄αυτά ψηφίζουν – με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους- χιλιάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και σε υπηρεσίες όπως η Άμεση Δράση, η ΔΙΑΣ, η Ασφάλεια Αττικής κι άλλες. Τα τμήματα αυτά- από το 806 ως και το 816 εκλογικό τμήμα-,βρίσκονται στα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Αμπελακίων 24 και στην οδό Πανόρμου, κοντά στην έδρα του Μεγάρου της ΕΛ.ΑΣ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στα εν λόγω τμήματα η «Χρυσή Αυγή» έρχεται πρώτο κόμμα και το ποσοστό της κυμαίνεται από 18,64% (στο 813ο εκλογικό τμήμα) έως 23,67% (στο 816ο εκλογικό τμήμα). Επιπλέον η «Χρυσή Αυγή» έλαβε ποσοστά 23,08% στο 811ο εκλογικό τμήμα, 22,7% στο 808ο εκλογικό τμήμα και 22,2 στο 806ο.

Ακριβώς δίπλα, δεν ψηφίζουν Χρυσή Αυγή

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος στο Βήμα, είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω σε εκλογικά τμήματα της οδού Τσόχα, όπου δεν ψηφίζουν οι αστυνομικοί, το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» πέφτει στο 12-14%. Αν συνυπολογισθεί ότι κατά μέσο όρο σε κάθε ένα από αυτά τα τμήματα, όπως προκύπτει εξάλλου και από τους εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν περίπου 550-700 άτομα κι ο αριθμός των αστυνομικών που ψηφίζουν σ΄αυτά κυμαίνεται από 20% ως 30% επί του συνόλου των ψηφισάντων, τότε με την σχετική αναγωγή το ποσοστό των αστυνομικών που ψηφίζουν «Χρυσή Αυγή» κινείται μεταξύ του του 45% και του 59%.

Εκτός τούτου, σε τέσσερα αστυνομικά τμήματα της Καισαριανής, που βρίσκονται δίπλα στην έδρα των ΜΑΤ, όπου και πάλι ψήφισαν αστυνομικοί της συγκεκριμένης αστυνομικής δύναμης, η «Χρυσή Αυγή» καταλαμβάνει ποσοστό από 13 έως 19%. Το ποσοστό αυτό είναι εξ ίσου εντυπωσιακό αν συσχετισθεί με το γεγονός ότι σε γειτονικά εκλογικά τμήματα στην περιοχή του Βύρωνα η δύναμη της «Χρυσής Αυγής» είναι από 7% ως 10%.

Και το 2012 ψήφισαν Χρυσή Αυγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Σε εκείνες τις αναμετρήσεις, στα 10 εκλογικά τμήματα της περιοχής Αμπελοκήπων, όπου ψήφιζαν αστυνομικοί, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ήταν  διπλάσιο ως τριπλάσιο του μέσου όρου.

Το αρνείται το αρχηγείο της αστυνομίας

«Επισφαλείς για εξαγωγή συμπερασμάτων» χαρακτηρίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλο ποσοστό αστυνομικών ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα σε κάποια δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι πάνω από το 50% των αστυνομικών ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή.

Σε απάντηση αυτών, στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους των ετεροδημοτών συμπεριλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβεστικό προσωπικό κλπ), ενώ επιπλέον πολλοί αστυνομικοί ψηφίζουν στις κατά τόπους εκλογικές τους περιφέρειες.

Για να στηριχθεί αυτή η θέση, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, που ψήφισαν οι υπηρετούντες στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ετεροδημότες αστυνομικοί (1070-1074 εκλογικά τμήματα), η Χ.Α. κατά μέσο όρο συγκέντρωσε περίπου 11% δηλ. ποσοστά ανάλογα με τα αποτελέσματα της σε άλλα εκλογικά τμήματα στα οποία δεν ψήφισαν αστυνομικοί. Μόνο σε δύο από τα εκλογικά αυτά τμήματα καταγράφηκαν ποσοστά της τάξης του 13% και 15%, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αντιπροσωπευτικό δείγμα, όπως λένε.

Αρνείται το γεγονός ο Νίκος Δένδιας

Σε δήλωση του στον «Βήμα FM» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης  Νίκος Δένδιας αμφισβήτησε  αυτά τα αποτελέσματα   σημειώνοντας ότι  «βεβαίως υπήρχαν δύο-τρία τμήματα στα οποία παρουσιάστηκε ένα φαινόμενο τέτοιο, αλλά δεν ήταν τμήματα μόνο αστυνομικών όπως πιστεύει ο κόσμος. Ήταν τμήματα στα οποία ψήφισαν και αστυνομικοί και ετεροδημότες και μεγάλος αριθμός πολιτών και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα -διότι το προσπαθήσαμε- να καταλήξει κανείς σε ένα στοιχειωδώς ασφαλές συμπέρασμα. Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο λέγεται είναι κάτι το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό περισσότερο βολεύει στη δημιουργία λαϊκού ενδιαφέροντος παρά αποτελεί αποδεδειγμένη αλήθεια. Και εκτός αυτού θα πρέπει να πω ότι δεν ήταν μόνο αστυνομικοί σ’ αυτά τα τμήματα, πρέπει να σας πω ήταν και στρατιωτικοί. Όμως εκεί δεν λέγεται κουβέντα» .

Ωστόσο  από αναλυτές επισημαινόταν ότι  «τα εκλογικά τμήματα όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπερψήφισης της «Χρυσής Αυγής» και όπου δίνουν μαζικά παρών -βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων – ετεροδημότες αστυνομικοί είναι 18 και όχι «δύο τρία», όπως σημείωσε ο κ Δενδιας. Επιπλέον δεν προκύπτει ότι σε κανένα από αυτά τα τμήματα των Αμπελοκήπων ψήφιζαν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων στρατιωτικοί, όπως ανέφερε ο υπουργός. Και αυτό γιατί οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι καταρτίζονται για ψήφο σε γειτονικά τμήματα από εκεί που υπηρετούν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κλπ.  Στα εκλογικά τμήματα κοντά στην  ΓΑΔΑ στους Αμπελόκηπους δεν υπάρχει καμία στρατιωτική υπηρεσία ώστε να δικαιολογείται μαζική ψήφος στρατιωτικών βάσει ειδικών καταλόγων. Μπορεί σε κάποια από αυτά τα τμήματα να ψήφισε στρατιωτικός ως «ιδιώτης», όπως εξάλλου κάποιοι  στρατιωτικοί μπορεί να ψήφισαν ιδιωτικά και μεμονωμένα και στα γειτονικά τμήματα όπου η Χρυσή Αυγή πήρε 7-9%. Η ψήφος των αστυνομικών στα συγκεκριμένα 18 τμήματα έκανε την διαφορά».

Σε άτυπη ενημέρωση χθες το βράδυ υπήρχε επίκληση στα συνολικά αποτελέσματα στο Ζ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας  -όπου ανήκει και η ΓΑΔΑ – στο οποίο η Χρυσή Αυγή έλαβε 10,4%. Χωρίς πάλι να υπάρχει ειδική αναφορά για τι ψηφίσθηκε στα συγκεκριμένα 18 τμήματα όπου υπήρχε μαζική συμμετοχή αστυνομικών. Στην σχετική ενημέρωση ωστόσο δεν επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός περί ψήφισης και στρατιωτικών -με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους- στην  ίδια περιοχή.

Τι λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία αστυνομικών

Σε σχετική  ανακοίνωση  προχώρησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που επισήμανε ότι «χωρίς να γίνεται ουδεμία σοβαρή προσέγγιση του όλου θέματος, καίτοι αυτό είχε εκ μέρους μας επισημανθεί από τις προηγούμενες εκλογές το 2012, για άλλη μια φορά, το αστυνομικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με όρους «επικοινωνίας» (προφανώς γιατί «πουλάει») με μόνο αποτέλεσμα την ενοχοποίησή του, την απόκρυψη των πραγματικών αιτίων, την κάλυψη των υπαιτίων και τελικά τη συσκότιση της πραγματικότητας.

Προφανώς, για κάποιους ο αστυνομικός είναι καλός όταν απλώς καταθέτει τα κομματικά «διαπιστευτήριά» του στους εκάστοτε κρατούντες, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του επάρκεια, το δημοκρατικό του φρόνημα ή την πιστή τήρηση της νομιμότητας και των κανονισμών του Σώματος. Καλούμε την πολιτική και φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατέψουν τον θεσμό και τους συναδέλφους μας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά μέτρα και αντί να σιωπούν, να πάρουν θέση για όσα «απορούν» τα ΜΜΕ, πρωτοστατώντας προς αυτήν την κατεύθυνση»

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ