ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

SYNEDRIOΈνα ενδιαφέρον μαθητικό συνέδριο για τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και   τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 από τις 9.00 το πρωί ως τις 12.00 στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας.

Θέμα του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου είναι «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου»

Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων μέσα από Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποίησαν στο σχολείο τους με θέμα τον Πολιτισμό κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ερεύνησαν την ιστορία του τόπου τους (χωριό, πόλη, συνοικία), επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, προσκύνησαν εκκλησιές, σκιαγράφησαν συντοπίτες συγγραφείς, ποιητές, συνθέτες, καλλιτέχνες, γλύπτες κ.α, χόρεψαν τους χορούς και μαγείρεψαν τις παραδοσιακές συνταγές που συγκέντρωσαν.

Όλα όσα βίωσαν οι μαθητές και τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεών τους θα τα παρουσιάσουν στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στη βιωματική, για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δράση «Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού», μέσα από το οποίο θα γνωρίσουν παίζοντας το Ιστορικό Κέντρο της Λάρισας.

Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, να γνωρίσουν τον πολιτισμό του τόπου τους και να αναδείξουν τα μνημεία που υιοθέτησαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο ίδρυσης από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Π.Ε. Λάρισας ενός νέου Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του».  Στόχος του δικτύου είναι ομάδες μαθητών με τους δασκάλους τους, μελετώντας την κουλτούρα της τοπικής τους κοινότητας, με οδηγό τα μουσεία, τα μνημεία,  τους υπαίθριους αρχαιολογικούς και προϊστορικούς χώρους, να αντιληφθούν τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

Την οργανωτική επιτροπή του 1ου μαθητικού συνεδρίου απαρτίζουν  η Περιφερειακή Δ/ντρια Π.Ε. & Δ.Ε. Θεσσαλίας κ.Βασιλική Ζιάκα, ο Δ/ντης Π.Ε. Λάρισας κ.Βασίλειος Σακελλαρίου και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας κ. Κων/να Χατζημίχου-Καλούση, ενώ υπεύθυνες της δράσης «Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού» θα είναι οι Στέλλα Κατακούτα, Αρχαιολόγος ΙΕ΄ΕΠΚΑ, Άννα Γιαλούρη, Αρχαιολόγος 7ης Ε.Β.Α., και Ασημίνα Τσιάκα, Αρχαιολόγος ΙΕ΄ΕΠΚΑ.

 

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ