ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

ροδακιναΑσφυκτικές πιέσεις δέχονται από τους φρουτεμπόρους οι παραγωγοί ροδάκινων της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου για να χαμηλώσουν τις τιμές των προϊόντων του ώστε να μην μείνει στο χωράφι η παραγωγή.

Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης είναι οι φετινές τιμές να είναι σχεδόν μισές σχεση με πέρυσι, όταν το ροδάκινο πωλούνταν στο χωράφι 0,8 ευρώ το κιλό.

Φέτος οι έμποροι προτείνουν στους αγρότες από 0,4 έως 0,5 ευρώ ανά κιλό και σε πολλές περιπτώσεις αγοράζουν με ανοικτή τιμή, πατώντας στην ανάγκη των παραγωγών να δώσουν το προϊόν φοβούμενοι μήπως μείνει στα δένδρα.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ροδακινοπαραγωγοί οι φετινές τιμές σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα παραγωγής με αποτέλεσμα να εκφράζουν φόβους για οικονομική ζημιά που θα έχει αντίκτυπο και στην τοπική αγορά.

Πάντως σε αντίθεση με τους μεμονωμένους παραγωγούς που είναι έρμαια στις διαθέσεις των εμπόρων, οι αγρότες που ανήκουν σε ομάδες παραγωγών όπως αυτή του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αφού μέσω του συνεταιρισμού το προϊόν τους φεύγει σε ικανοποιητικές τιμές σε αγορές του εξωτερικού ή σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ