ΘΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ… ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ

347Με χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο θα θερμάνουν φέτος το χειμώνα δωρεάν το σχολείο τους οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Λάλα Ηλείας, που βρίσκεται στο πανέμορφο οροπέδιο του δρυοδάσους της Φολόης.

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν στο σχολείο τους για το ελαιόλαδο και με τη βοήθεια των δασκάλων τους, αφού ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το τηγανέλαιο και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη απόρριψή του στο περιβάλλον, έμαθαν για τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής του ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και ξεκίνησαν τη δράση τους.

Με ενδιαφέρον και μεράκι συνέταξαν και εξέδωσαν ενημερωτικό φυλλάδιο και μέσω αυτού ενημέρωσαν τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία. Το σχολείο τους προμηθεύτηκε το ειδικό δοχείο συλλογής του τηγανέλαιου και μέσα σε αυτό συνέλεξαν όλο το χρόνο πολλά λίτρα χρησιμοποιημένου λαδιού από τα χωριά τους. Και όταν γέμισε το δοχείο, με τη συνδρομή των δασκάλων τους το μετέφεραν στο Μονοδένδρι Πατρών, συνδυάζοντας τη μονοήμερη εκδρομή του σχολείου με τη μάθηση.

Εκεί, στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα, ενημερώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες πώς γίνεται η ανακύκλωση του τηγανέλαιου και πόσο σημαντικό είναι να μην το πετάμε ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Οπως είπαν στην «Ε», δεν επέλεξαν ως σχολείο να συνεργαστούν με ιδιώτες, αλλά με κάποιο δημόσιο φορέα που ασχολείται με επιτυχία με αυτή την προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν ήδη πολλά σχολεία της Αχαΐας.

«Του χρόνου το σχολείο μας θα θερμανθεί και με το βιοκαύσιμο αυτό που συνέλεξαν οι μαθητές μας, καθώς θα τους αποδοθεί η αντίστοιχη ποσότητα που αγγίζει σε απόδοση το 90% του τηγανέλαιου που παρέδωσαν», δήλωσε στην «Ε» ο διευθυντής του σχολείου Αθανάσιος Κατσίμπελης.

Στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα Ηλείας φοιτούν μαθητές από συνολικά εφτά χωριουδάκια του οροπεδίου της Φολόης. Το σχολείο υλοποιεί κάθε χρόνο πολλές πρωτότυπες δράσεις και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συνδέονται με θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ