Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΡΛΕΟΝΕ

Υποστήριξε ότι η «Νέα Αρχή» είναι η πολιτική δύναμη που προκρίνει την ενότητα και αυτή θα επιδιώξουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο

karalariotu (Αντιγραφή)Απάντηση σε όλα όσα ανέφερε εναντίον της ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, έδωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής του Συνδυασμού «Λάρισα Νέα Αρχή» Ρένα Καραλαριώτου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες που τίμησαν το συνδυασμό της με την ψήφο τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και αφού συνεχάρη το νέο δήμαρχο για τη νίκη του,

τοποθετήθηκε διεξοδικά τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αναλυτικά στη συνέντευξη η κ. Καραλαριώτου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα των εκλογών τώρα.

Όταν στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως εδώ. Η πρωτιά του πρώτου γύρου μάς δικαίωσε και το 46%  του δεύτερου γύρου επίσης απέδειξε ότι μια σημαντική ομάδα των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Λάρισας –λίγο κάτω από τους μισούς– υποστηρίζει τις προτάσεις και τις θέσεις μας.

Εμείς –και εγώ προσωπικά– είμαστε πολύ υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που πετύχαμε, αλλά κυρίως είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον τρόπο που επιλέξαμε να πολιτευτούμε. Επικοινωνήσαμε με ειλικρίνεια, κοιτώντας κατευθείαν στα μάτια τους πολίτες της Λάρισας. Μιλήσαμε ξεκάθαρα, τίμια και ντόμπρα, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Προβάλλαμε το πρόγραμμα μας και τις θέσεις μας για την πόλη, ένα πρόγραμμα μελετημένο, ρεαλιστικό και πρωτοποριακό, με στόχο μια πόλη σύγχρονη και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η προσπάθειά μας ήταν –πρώτα και πάνω από όλα– έντιμη, χωρίς παρασκήνια,  παζάρια και συμβιβασμούς, χωρίς “ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα”. Επιλέξαμε την αξιοπρέπεια και την ειλικρίνεια, αποδεχόμενοι το όποιο κόστος περιλαμβάνουν. Ξεκινήσαμε και παραμείναμε ανεξάρτητοι και αδέσμευτοι, χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς μηχανισμούς. Κόμμα μας ήταν και είναι –όπως είπα πολλές φορές– μόνον  η Λάρισα.   Ήταν επιλογή μας και είμαστε υπερήφανοι γι αυτό. Συνεχίσαμε μέχρι τέλους την προσπάθεια χωρίς να ενδώσουμε στην παραπολιτική και χωρίς να θυσιάσουμε την ανεξαρτησία μας.  Μείναμε έξω από το πολωτικό κλίμα και την κομματική μάχη που συστηματικά είχαν καλλιεργηθεί όλο αυτό το διάστημα, προσηλωμένοι στο συμφέρον της πόλης και της τοπικής κοινωνίας και μόνο σε αυτό. Ίσως γι αυτό –για όλα αυτά που προανέφερα– τα πυρά όλων ανεξαιρέτως των άλλων υποψηφίων ήταν στραμμένα επάνω μας καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εμάς έβλεπαν ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο από την αρχή. Προφανώς, γιατί ένιωθαν την αποδοχή του κόσμου και έπρεπε να μας σταματήσουν.  Γιατί έβλεπαν ότι ο Συνδυασμός μας ήταν ο μοναδικός που αντιπροσώπευε το πραγματικά νέο και διαφορετικό, ήταν ο μοναδικός που είχε ολοκληρωμένη πρόταση για την πόλη.

Δήλωσα από την αρχή, ότι θα πορευόμασταν με πολιτικό ήθος και ότι θα μέναμε μακριά από ίντριγκες, ψέματα, ύβρεις και συκοφαντίες. Τόσον εγώ, όσο και οι υποψήφιοι και οι συνεργάτες του Συνδυασμού, το κάναμε πράξη. Σεβαστήκαμε τους πολίτες και τους συνυποψήφιους μας. Στον πόλεμο που δεχτήκαμε απαντήσαμε με τις θέσεις και το πρόγραμμά μας. Στα πυρά ορισμένων, αντιτάξαμε επιχειρήματα.

Εμείς, από την αρχή, απευθυνθήκαμε στους συμπολίτες μας. Εχθρός μας ήταν τα προβλήματα και οι πολιτικές που τα δημιουργούν και όχι πρόσωπα. Μιλήσαμε για ουσιαστικές λύσεις. Μιλήσαμε στις καρδιές των Λαρισαίων. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη πολλών. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα αποτελέσματα και της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής.  Και για όσους το παραβλέπουν: την πρώτη Κυριακή που καταγράφτηκε η πραγματική καθαρή επιρροή κάθε συνδυασμού , όλοι γνωρίζετε ότι εμείς πήραμε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο γύρο θα ξεκινήσω με μερικές αριθμητικές παρατηρήσεις:

Τη δεύτερη Κυριακή η συμμετοχή στις εκλογές ήταν λίγο μικρότερη, καθώς 3.000 Λαρισαίοι δεν ψήφισαν καθόλου. Τα άκυρα/λευκά αυξήθηκαν κατά 2.700.

Η άμεση στήριξη του απερχόμενου δημάρχου και η έμμεση στήριξη άλλων στον συνδυασμό του κ. Καλογιάννη είχε ως αποτέλεσμα να λείψουν από εμάς οι κρίσιμες 3.000  ψήφοι –2.915 για την ακρίβεια– που θα μας έδιναν τη νίκη στις εκλογές.

Ο κ. Καλογιάννης ως υποψήφιος με την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ εκλέχτηκε, ενώ εμείς σχεδόν διπλασιάσαμε τη δύναμη μας, φτάνοντας τους 29.667 ψήφους. Έναν αριθμό ψήφων σημαντικά μεγαλύτερο από τις 23.615 ψήφους με τις οποίες είχε εκλεγεί ο απερχόμενος δήμαρχος το 2010.

Αυτά λένε οι αριθμοί και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αν και δεν κερδίσαμε, το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι μάς εμπιστεύεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –το 46%– των συμπολιτών μας.

Κι αυτό το καταφέραμε –το τονίζω– χωρίς παζάρια, χωρίς παρασκηνιακές συμφωνίες, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις και τις αρχές μας. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε πρώτοι. Όμως, όλες οι Λαρισαίες και όλοι οι Λαρισαίοι γνωρίζουν γιατί. Όλοι γνωρίζουν τι συνέβη στην πόλη και σε όλο το δήμο την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Όλοι είδαμε το βράδυ της περασμένης Κυριακής ποιοί και πώς πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα, εκτός βέβαια από τον κ. Καλογιάννη και τους οπαδούς του.

Για λόγους τάξεως, θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω ορισμένα συγκεκριμένα σχόλια με αφορμή σημεία της προχθεσινής συνέντευξης του απερχομένου Δήμαρχου, στα οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου. Οι παρατηρήσεις μου είναι οι εξής:

  1. Προφανώς δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών, ότι καταψηφίστηκε ο ίδιος και η πο-λιτική του από τη συντριπτική πλειοψηφία των Λαρισαίων. Την πρώτη Κυριακή πάνω από  το 80% των συμπολιτών μας ψήφισαν τους άλλους συνδυασμούς και καταψήφισαν τον εν ενεργεία δήμαρχο.
  2. Δεν έχει ακόμη καταλάβει ο κ.Τζανακουλης  ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο ίδιος του ο εαυτός! Από όσα ο ίδιος ομολογεί, αφού έσυρε τη Νέα Δημοκρατία να τον στηρίξει, τη δεύτερη Κυριακή από εγωισμό υποστήριξε την υποψηφιότητα του αντιπάλου κόμματος.
  3. Τώρα, αυτοπροβάλλεται ως δήθεν θύμα και γυρεύει εξιλέωση από τους νεοδημοκράτες για το πούλημα που τους έκανε. Με αστείες δικαιολογίες και  ψέματα γυρεύει άλλοθι απέναντι στα μάτια, όσων τον στήριζαν επί τόσα χρόνια. Και το χειρότερο, προσπαθεί να δηλητηριάσει την κοινωνία και τη Νέα Δημοκρατία με τα λεγόμενά του.
  4. Φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι –η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της, η Καραλαριώ-του, τα μέσα ενημέρωσης, οι “αόρατες δυνάμεις”! Φταίνε όλοι εκτός από τον ίδιο. Λες και δεν ήταν αυτός Δήμαρχος τόσα χρόνια. Το δικό του έργο και τις δικές του παραλήψεις έκριναν οι πολίτες και τον καταψήφισαν. Η έννοια της αυτοκριτικής του είναι τελείως άγνωστη.
  5. Το ότι μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και οι πολίτες, το ότι μιλήσαμε για τις λύσεις που χρειάζεται η Λάρισα ή ότι θυμήθηκε να είναι υποψήφιος όταν δεν του βγήκε η ευρωβουλή είναι κατά τον κ.Τζανακουλη  “δριμύτατες επιθέσεις”. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βόρεια Κορέα σε όποιον αντιτίθεται στο καθεστώς. Το επόμενο βήμα του είναι να μας ζητήσει να υπογράψουμε «δήλωση μετανοίας».
  6. Από τα αποτελέσματα των εκλογών προέκυψε ξεκάθαρα ότι οι δημοσκοπήσεις που επικαλείται –αν υπήρξαν– αποδείχτηκαν λανθασμένες. Το πόσο έξω πέφτουν εξάλλου τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις, το είδε όλη η Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Ας πληροφορήσει λοιπόν τους δημοσκόπους του ότι ο κ. Καλογιάννης κι εγώ περάσαμε στο δεύτερο γύρο κι ας ζητήσει πίσω τα λεφτά του.
  7. Αποδεικνύεται περίτρανα από τα λεγόμενά του ότι ήμασταν και είμαστε πραγματικά ανεξάρτητος και αδέσμευτος συνδυασμός, καθώς αρνηθήκαμε κάθε προσπάθεια συνδιαλλαγής και καπελώματος, από οπουδήποτε κι αν προερχόταν.
  8. Το παρασκήνιο, τα παζάρια και ο παραγοντισμός –όπως ο ίδιος περίτρανα ομολογεί– υπήρξε ανέκαθεν συστατικό στοιχείο της διαδρομής του. Γι αυτό ίσως αισθάνεται την ανάγκη να απολογείται δημόσια για τη στάση του. Κι αν πιστεύει ότι   θα ρυθμίζει τις τύχες της Λάρισας είναι βαθιά γελασμένος. Η Λάρισα δεν χρειάζεται  “Νονούς”  , δεν χρειάζεται   “ντον Κορλεόνε”.
  9. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό:

Αρνήθηκα –και είμαι υπερήφανη γι αυτό– να σφετεριστώ τη θέση της Δημάρχου χωρίς να έχω την ψήφο των Λαρισαίων, κάνοντας συμφωνίες παρασκηνίου και παζάρια πίσω από την πλάτη τους.

Επέλεξα – και είμαι υπερήφανη γι αυτό – να ζητήσω την ψήφο των Λαρισαίων, διακινδυνεύοντας να χάσω, παρά να διοριστώ στη θέση της Δημάρχου από τον κ. Τζανακούλη, έχοντας παραπλανήσει τους συμπολίτες μου.

Και σήμερα πάλι το ίδιο θα έκανα!

Φίλες και φίλοι,

Όλα αυτά δεν έχουν σημασία για το μέλλον της Λάρισας, ούτε ενδιαφέρουν τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν λύσεις στα πολλά και σημαντικά προβλήματά τους. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους και τη σεβόμαστε. Σε αυτή τη βάση πορευόμαστε με γνώμονα να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε την επόμενη πενταετία.

Όλοι γνωρίζουν, ότι απευθυνθήκαμε στην κοινωνία της Λάρισας με απόλυτη ειλικρίνεια και καθαρότητα θέσεων. Εμείς, διαδώσαμε το μήνυμα της αλλαγής και της ελπίδας, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι καλλιεργούσαν φόβο στους πολίτες.

Εμείς, ήρθαμε για μείνουμε. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ελπίδα στους Λαρισαίους και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να γίνει η πόλη μας αυτή που όλοι ονειρευόμαστε. Μια σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, ευρωπαϊκή πόλη. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να κάνει η Λάρισα τη Νέα Αρχή που δικαιούται.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τους 29.667 πολίτες, από κάθε συνοικία, κάθε οικισμό, κάθε γειτονιά του διευρυμένου Δήμου Λαρισαίων που εμπιστεύτηκαν το Συνδυασμό μας και μας τίμησαν με την ψήφο τους. Τους βεβαιώνουμε, ότι με τη στάση μας και τον αγώνα μας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα τους κάνουμε υπερήφανους και θα δικαιώσουμε την επιλογή τους.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είμαστε κάθε στιγμή στο πλευρό όλων των πολιτών της Λάρισας, για το δικαίωμα τους για μια πόλη σύγχρονη και φιλική προς τον πολίτη.

Με τη δύναμη που μας δίνει η ψήφος των συμπολιτών μας, εμείς θα δώσουμε με μαχητικότητα, σοβαρότητα και συνέπεια τον αγώνα για τα συμφέροντα της Λάρισας και των Λαρισαίων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τα όργανα του Δήμου.

Το πρόγραμμά μας και οι προτάσεις μας είναι στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής προς αξιοποίηση. Εμείς θα είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε με τις ιδέες μας σε κάθε θετική πρωτοβουλία που θα ενώνει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, και θα αξιοποιεί τις υγιείς δυνάμεις της Λάρισας.

Μας ενδιαφέρει, όχι να κάνουμε άγονη κριτική, αλλά να γίνει πραγματικό έργο και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα και στα μικρά προβλήματα της πόλης μας.

Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε διεκδίκηση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων προσφέροντας στην πόλη με όλες μας τις δυνάμεις. Θα είμαστε δίπλα στη δημοτική αρχή σε κάθε προσπάθεια της που θα έχει σχέδιο και πρόγραμμα.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια κομματικοποίησης στο δήμο, πιστοί στις αξίες μας για ακομμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση. Η νέα δημοτική αρχή θα μας βρει απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα στερείται διαφάνειας. Δεν θα επιτρέψουμε ανισότητες και μεροληψίες.

Στη ζωή και ασφαλώς και στην πολιτική

ο αγώνας συνεχίζεται και μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως, αν έχεις κερδίσει ή όχι. Γιατί αυτό που μετράει είναι να βγει νικήτρια η Λάρισα και όχι μια δημοτική παράταξη ή κάποιο πρόσωπο. Και εμείς θα δίνουμε πάντα τη μάχη για τη νίκη της Λάρισας.

Το μήνυμά μας σε όλες τις Λαρισαίες και όλους τους Λαρισαίους, σε αυτούς που μας ψήφισαν αλλά και σε εκείνους που δεν μας προτίμησαν είναι ένα: Ο συνδυασμός μας «Λάρισα Νέα Αρχή» είναι η πολιτική δύναμη που προκρίνει την ενότητα ως τη σημαντικότερη προϋπόθεση για να κάνει η πόλη μας το άλμα προς το μέλλον. Αυτό θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αυτή είναι η δική μου δέσμευση.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ