ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

12Μια νέα έκθεση από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (International Trade Union Confederation), μια οργάνωση ομπρέλα των συνδικάτων σε όλο τον κόσμο, ρίχνει φως στην κατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε 139 χώρες.

Για το 2014 μετρήθηκαν 97 δείκτες που αφορούσαν στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η δυνατότητα συμμετοχής σε συνδικαλιστικούς φορείς, η πρόσβαση σε νομική προστασία και η προστασία από τη βία, σε μια κλίμακα από το 1 (καλύτερη προστασία) έως το 5 (χειρότερη προστασία).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον 35 χώρες, οι εργαζόμενοι έχουν συλληφθεί ή φυλακιστεί, «τακτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις για όσους ζητούν δημοκρατικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας και ασφαλείς θέσεις εργασίας.»

Σε τουλάχιστον εννέα χώρες, η δολοφονία και η εξαφάνιση χρησιμοποιούνται τακτικά για να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους.

Η Δανία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που πέτυχε ένα τέλειο σκορ, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα τηρεί και τους 97 δείκτες δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Οι ΗΠΑ σκόραραν 4, με την ένδειξη “συστηματικές παραβιάσεις” και “σοβαρές προσπάθειες για να συντριβεί η συλλογική φωνή των εργαζομένων.”

«Χώρες όπως η Δανία και η Ουρουγουάη έχουν ισχυρή εργατική νομοθεσία, αλλά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ, έμειναν πίσω», έγραψε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Sharan Burrow, σε δήλωσή του σχετικά με την έκθεση.

“Το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας αποδείχθηκε ότι είναι μια κακή ένδειξη για το αν τηρούνται ή όχι τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία για αξιοπρεπείς συνθήκες, ή απλά το δικαίωνα να γίνουν μέλη ενός συνδικάτου.”

Στο χάρτη (επάνω αριστερά), οι πιο σκούρες αποχρώσεις αντιπροσωπεύουν τα χειρότερα μέρη από πλευράς προστασίας των εργαζομένων. Η βαθμολογία 5 + σημαίνει ότι οι συγκρούσεις, όπως εκείνες στη Συρία ή το Σουδάν, μπλοκάρουν κάθε νομική προστασία για τους εργαζόμενους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ